-1.6 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 6. veljače 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Preusmjeren novac

Država uzima osobama s invaliditetom 500 milijuna kuna, Marija Mraz: Uzeti od najranjivije skupine sramotno je i bezobrazno
D

Navodi da su time osobe s invaliditetom, koji se ionako muče s time da ih se smatra ravnopravnim sudionicima društva, još više isključene.

Ne propustite

Država će uzeti gotovo 500 milijuna kuna osobama s invaliditetom u Hrvatskoj, doznao je jučer Index. Kako su pisali, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović u ožujku je uzeo 300 milijuna kuna iz sredstava novčane naknade zbog neispunjenja obveze kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom, a onda je prije pet dana, iz tog istog fonda uzeo još dodatnih 150 milijuna kuna. Novac je umjesto za osobe s invaliditetom preusmjeren u vladin projekt Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom.

- Oglas -

Za komentar cijele situacije priupitali smo Mariju Mraz, predsjednicu Udruge osoba s invaliditetom “Bolje sutra” Grada Koprivnice, koja je i pravnica po struci. Nije krila svoj šok i razočaranje odlukom da se osobama s invaliditetom uzme novac.

Foto: Ivan Balija
Marija Mraz // Foto: Ivan Balija

– Jednom riječi – prestrašno. Ja sam u šoku. Zašto sam u šoku? Uzeti od najranjivije skupine građana u zemlji je sramotno i bezobrazno. Posljedice će osjećati i poslodavci koji imaju zaposlenike s invaliditetom i njihovi zaposlenici – rekla nam je Marija Mraz.

Navodi da su time osobe s invaliditetom, koji se ionako muče s time da ih se smatra ravnopravnim sudionicima društva, još više isključene.

- Oglas -

– Bojim se da će to rezultirati otkazima osoba s invaliditetom, koji će opet biti teret na HZZ-u. Morat će, da bi preživjeli, tražiti i socijalnu pomoć ili neko drugo pravo iz Zakona o socijalnoj skrbi. Jednom riječju, vraćaju nas u vrijeme sa početka 20. stoljeća. Osobe s invaliditetom bit će još više diskriminirani, isključeni. Postaju polako i sigurno nevidljivi građani – smatra Marija Mraz.

Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava za Index su opovrgnuli da će ova odluka utjecati na zaštitu i prava osoba s invaliditetom.

– Odluka o namjeni korištenja sredstava novčane naknade zbog neispunjenja obveze kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom donesena je kako bi se umanjili negativni efekti izvanredne situacije uzrokovane epidemijom koronavirusa i održala stabilnost poslovanja gospodarskih subjekata.  Iz tog razloga, Odlukom je utvrđeno da se sredstva novčane naknade mogu koristiti u svrhu očuvanja radnih mjesta i zadržavanja radnika u zaposlenosti, uključujući i osoba s invaliditetom – rekli su.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

prekršitelji

Rekorder vikenda ponovno gazio pedale, uhvatili ga s više od dva promila, najbrži vozač naletio na kameru jureći 50 km/h više od dozvoljenog

Već po običaju, policija je tijekom vikenda pojačano nadzirala promet i pritom sankcionirala 119 prometnih prekršaja. Po običaju, prednjače...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti