15.4 C
Koprivnica
Utorak, 21. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Nisu svi isti

DRŽAVNA FIRMA Njeni zaposlenici sad imaju 18,3 posto veće plaće nego lani, je li to pravedno?
D

Iznadprosječan rast prosječnih plaća inače se većinom odnosi na djelatnosti u kojima prosječne plaće ispod ukupnoga prosjeka.

Ne propustite

Prošlog tjedna, zaposlenicima u državnim i javnim službama sjele su plaće prema novim koeficijentima. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku o plaćama nešto više od 1,4 milijuna zaposlenih i pravnim osobama u Hrvatskoj odnose na isplate za veljaču.

Prema tim podacima prosječna isplaćena neto plaća iznosila je 1248 eura, što je nominalno devet eura ili 0,7 posto više nego mjesec prije. U godišnjim usporedbama prosječna je plaća isplaćena za veljaču bila 12,8 posto više, što s obzirom na inflaciju znači realno povećanje za 8,4 posto. Gleda li se prosjek neto plaća za prva dva mjeseca, postotni porast je nešto veći (13% nominalno).

Najbrži rast plaća

Kako prenosi Poslovni.hr, najbrži rast plaća u proteklih godinu dana bilježi se kod zaposlenih u djelatnosti opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacije, u kojoj je najveći poslodavac Hrvatska elektroprivreda. HEP je, podsjetimo državna firma. U prosjeku su neto plaće u tom sektoru za veljaču iznosile 1486 eura ili 18,3 posto više nego u istom mjesecu prošle godine (godišnja stopa mjesec prije bila je i nešto viša, 21 posto).

Državna firma HEP bilježi velik rast prosječnih plaća  //FOTO: Ilustracija

Rastom prosječne plaće slijede javna uprava s godišnjim rastom od 18 posto te sustav zdravstva i socijalne skrbi sa 17,5 postotnim povećanjem. Iznadprosječan rast prosječnih plaća inače se većinom odnosi na djelatnosti u kojima prosječne plaće ispod ukupnoga prosjeka.

Jedan od onih za koje to vrijedi svakako je građevinarstvo u kojemu je i s više od 13 posto rasta prosječna neto plaća tek premašila 1000 eura (1013). Taj sektor ističe se i rastom zapošljavanja odnosno potražnjom za radnicima, ali prateće pritiske na rast plaća dijelom nesumnjivo amortiziraju pojačana zapošljavanja stranih radnika iz tzv. trećih zemalja, piše Poslovni.hr.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Modni kutak

Prelijepa djevojka zaraznog osmijeha odlično isfurala legendarni predmet koji će biti hit ovog ljeta

Zaraznim osmijehom ova nas je prelijepa djevojka koja je prošetala koprivničkim trgom jednostavno "kupila". I ne samo time, odjevni...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×