14 C
Koprivnica
Petak, 31. ožujka 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
porastao za 23 milijuna

Dug koprivničke bolnice u pandemijskoj godini dosegao 91 milijun kuna, Devčić: Manje smo radili jer smo u jednom periodu imali 27 uključenih respiratora
D

Manje smo radili zbog covida, kao i ostatak Hrvatske, što konkretnije znači da smo imali 35 posto manje pacijenata te manje faktura, kazuje Devčić.

Ne propustite

Druga sjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije održana je u ponedjeljak u Domu mladih u Koprivnici. Jedna od točaka dnevnoga reda tematizirala je financijske rezultate zdravstvenih ustanova.

Aktualni dug iznosi 91 milijun kuna

O dugovima Opće bolnice dr. Tomislav Bardek Koprivnica govori se godinama. U 2020. godinu tako se ušlo s dugom od gotovo 68 milijuna kuna, a tijekom te pandemijske godine iznos je porastao za još 23 milijuna.

Da budemo precizniji, u izvješću o radu bolnice za prošlu godinu stoji kako su u tome periodu ostvareni prihodi i primici u iznosu od 229 milijuna kuna te rashodi i izdaci u iznosu od 252 milijuna kuna. Time dolazimo do spomenutih 23 milijuna kuna dodatnog duga, što znači da aktualni dug prenesen u 2021. godinu iznosi 91 milijun kuna.

Mato Devčić // Foto: Koprivničko-križevačka županija

Obrazloženje je dao ravnatelj koprivničke bolnice Mato Devčić.

– U 2020. bolnica je polučila, u kontekstu svih okolnosti, zadovoljavajuće rezultate. To je mišljenje viših struktura, u što mogu uključiti niz čimbenika koji prate poslovanje bolnice, ali i sve sastavnice bolničkog sustava. Ukratko, izvješće sadržava sve ključno i bitno što je obilježilo 2020. godinu. Naravno, primarno se navode financijski rezultati i djelatnosti bolnice, kao i niz podataka. Tu dominiraju aktualnosti o projektima sufinanciranim fondovima EU – rekao je Devčić.

Covid epidemija je obilježila je bolnički sustav

– Utjecale su prilike koje su imale izravan utjecaj na stanovništvo, time i zaposlenike bolničkog sustava te rezultat bolničkog sustava – kako u financijskom smislu, tako i u naturalnim rezultatima. Okolnosti na koje nijedna Uprava ni ravnatelj, pa tako ni u Koprivnici, ne mogu utjecati jesu povećanje opsega financijsko-materijalnih prava zaposlenika, a posljedice su vraćanje već ugovorenih prava kroz kolektivne ugovore, odluke Vlade koje su direktno utjecale na poboljšanje financijskog i materijalnog statusa zaposlenika te odluka ministra koja se u tijeku Covid epidemije odnosila na nagradu koja je iznosila deset posto na osnovnu plaću zaposlenika za dane koje su radili s Covid bolesnicima – objašnjavao je Devčić.

Istaknuo je kako je tijekom 2020. godine po glavi stanovnika izdvajano 840 eura za zdravstvo.

– U korelaciji sa zdravstvom zaštitom koju pružamo u bolnici, naši stanovnici mogu biti zadovoljni kvalitetom skrbi koju dobivaju. Napominjem, mi smo akutna bolnica. Pojedine dobronamjerne prigovore, koji se tiču zbrinjavanja pacijenata, nerijetko dolaze u segmente kroničnog liječenja – nastavio je.

Prema njegovim riječima, traju razgovori o projektima koji će biti “temelj budućih sporazuma na regionalnoj razini za unapređenje kvalitete života neizlječivo bolesnih i starijih pacijenata.”

Kešer zatražio tematsku sjednicu o sanaciji dugova koprivničke bolnice
Mladen Kešer // Foto: Koprivničko-križevačka županija

U ime Kluba SDP-a obratio se Mladen Kešer, rekavši kako je “SDP prije nekoliko mjeseci tražio hitno sazivanje sjednice na temu Opće bolnice Koprivnica.”

– Moramo reći: popu pop, bobu bob. Imamo problem u zdravstvenom sustavu županije i koprivničkoj bolnici. Tražimo tematsku sjednicu na temu sanacije dugova koprivničke bolnice. Postojao je plan sukcesivnog pokrića manjka prije nekoliko godina. Taj je plan donio veći gubitak. Pred nama je donošenje novoga plana. Uvažavajući riječi ravnatelja, možda mi možemo uputiti prijedlog ministarstvu i Vladi – izjavio je Kešer.

Šef županijskog SDP-a kaže kako je “čuo da djelatnici rade i više zahvata no što je ovdje prikazano, ali to je nemoguće naplatiti.”

– Jasno, za to nije kriv ravnatelj. A krivac šuti. Prihodi su povećani za, reći ću otprilike, sedam posto, a rashodi za 13. Povećan je i broj djelatnika za više od 50, što je zapravo dobro. Moramo raspravljati o ovoj temi. Nemojte vi iz vladajuće strukture šutjeti. I vaši su životi u pitanju. Nije COVID-19 baš za sve kriv. Evidentni su nesrazmjeni u izvješću. Apeliram na sve, donesimo drugačiji program sanacije bolnice. To je bitno, ključno. Još je veći problem, ravnatelju, s djelatnicima, ljudima koji su specijalisti. Otišli su, mi smo malen grad. Ljudi nisu otišli u Irsku ili Njemačku, već Varaždin, Čakovec i Bjelovar. Moramo se zapitati hoće li koprivnička bolnica postati nebitna? – pitao se, dakle, Kešer.

Fucak državni sustav javne nabave nazvao nakaradnim
Marko Fucak // Foto: Koprivničko-križevačka županija

Marko Fucak iz redova SDP-a dotaknuo se državnog sustava javne nabave, okarakterizivaši ga “nakaradnim.”

– Ispaštaju bolnice, a primjer je nabava uređaja za magnetsku rezonancu. Bili su svećnici i ostala javnost kada ste ga, župane i ravnatelju, instalirali. Svaka čast na tome, ali dolazimo do zabrinjavajućeg podatka. U medijima sam pročitao da uređaj vrijedi 8,9 milijuna kuna, a isti se model u Njemačkoj može kupiti za 3,5 milijuna kuna. To je druga tema, čak za državne institucije. Dok se te stvari ne promijene, bojim se da s financijskom strukturom nećemo moći funkcionirati u bolnici i drugim zdravstvenim ustanovama – misli Fucak.

Foto: Matija Gudlin
Opća bolnica dr. Tomislav Bardek Koprivnica // Foto: Matija Gudlin
Devčić: Imamo puno jači zdravstveni tim

Svoj odgovor na navedene izjave dao je ravnatelj koprivničke bolnice. Prije svega, podsjetio je kako je ravnatelj Opće bolnice dr. Tomislav Bardek postao 2016. godine. Tada je, prema njegovim podacima, u bolnici bilo 90 specijalista, 33 subspecijalista te 42 specijalizanta. Danas je, kaže, “situacija nešto bolja“, pa tako bolnica broji 163 liječnika, 100 specijalista, 60 subspecijalista, 61 specijalizanta i dva doktora medicine koji rade u odjelu hitne medicine

– Imamo bolju situaciju i puno jači zdravstveni tim. Ne moramo se bojati za kvalitetu operacija – naglasio je Devčić.

Istaknuo je kako je povećanje medicinskog osoblja tijekom 2020. godine rezultiralo smanjenjem posla.

– Manje smo radili jer smo, primjerice, 12. prosinca imali 27 uključenih respiratora. To je iznimno stresna situacija. Moram zahvaliti anesteziološkoj službi koja je ponijela teret. Svi su oboljeli od Covida. U ovome izvješću nije fikcija, to su podaci koje dobivam od stručnih službi, ja tim ljudima vjerujem – rekao je Devčić, ponovivši kako su manje radili zbog covida, kao i ostatak Hrvatske, što konkretnije znači da su imali 35 posto manje pacijenata te manje faktura.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Izjavio je kako su došli do 130 milijuna kuna obveza “zato što je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, što je osuđeno na svim razinama zdravstvene administracije, sredstva pomoći koja dobivamo od države proglasio avansom, umjesto prihodom.”

– Mi smo to proglasili avansom i mi bismo to trebali odraditi, što je fizički nemoguće u cijelom bolničkom sustavu, ne samo u Koprivnici – dodao je.

Nastavio je kako podizanje kredita za energetsku obnovu omogućuju zakon, propisi i financije. Osvrnuo se i na nabavu magneta, o čemu je govorio Fucak.

– Koštao je 8,9 milijuna kuna, a to je uključivalo uređaj za magnetsku rezonancu, uređenje prostora radiologije za magnet i još dio prostora te edukacije za osam liječnika i četiri inženjera medicinske radiologije u Njemačkoj. Sve je izvršeno. Slažem se da se uređaj može dobiti i za manji novac u Njemačkoj. No, postoje predstavnici spomenute tvrtke u Hrvatskoj, koja je bila izabrani ponuditelj na natječaju, koji će reći da u Hrvatskoj imaju svoju tvrtku-kćer koja to može raditi. Oni ne žele s nama imati posla, to će raditi tvrtka-kćer. Mi smo obveznici javne nabave – pojasnio je, nastavivši.

– Drago mi je što ste spomenuli institucije. Bili smo predmet istraživanja, i tako treba biti, treba propitivati postupke – dodao je.

“Nema jeftinog zdravstva”, kazao je Devčić, rekavši potom kako ga “mi dobivamo za 840 eura.”

– Kada hrvatska zdravstvena administracija pronađe novac za povećanje prihoda u zdravstvu, puno ovih tema bit će davna prošlost. Dotad će bolnički sustav, ne samo naša bolnica, generirati minus. To je tako. Nijedna bolnička zdravstvena ustanova u 2020. godini nije imala pozitivan poslovni rezultat – zaključio je Devčić.

Točka 9.a prihvaćena je s 19 glasova za i osam protiv.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

spektakl u najavi

Nakon godinu dana utakmice se vraćaju u Koprivnički Ivanec, svlačionice su uređene, novi objekt spreman, otvara se općinskim derbijem

Godinu dana čekali su ljubitelji sporta u Koprivničkom Ivancu da se njihovo igralište stavi u pogon, odnosno da se...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti