kredit

Đurđevac ide u zaduženje od 4 milijuna kuna zbog postavljanja nove LED rasvjete, Janči: Ovako ćemo godišnje uštedjeti 400 tisuća kuna

Trenutni troškovi sadašnje rasvjete godišnje iznose 587 tisuća kuna, naveo je gradonačelnik, a od toga 100 tisuća kuna iznosi održavanje, ostatak je električna energija. 

10:00h
0
Foto: Karlo Dragica

Grad Đurđevac izradio je projekt rekonstrukcije i modernizacije javne rasvjete kojim će se zamijeniti sva postojeća rasvjetna tijela sa modernom led rasvjetom napredne tehnologije čime će se ostvariti značajne uštede i poboljšati sama osvijetljenost grada i prigradskih naselja. Za tu svrhu Grad će kreditno zadužiti u iznosu od 4 milijuna kuna.

– Radi se o novih 1199 svjetiljki na području grada i prigradskih naselja, a zamijenit će se i postaviti nova LED rasvjeta. Projektantska vrijednost ovog projekta je 3.672.000 kuna, dok je ostali iznos namijenjen predviđen za izgradnju javne rasvjete na obilaznici. Na taj način riješili bi pitanje prometne sigurnosti – kazao je gradonačelnik Janči.

Trenutni troškovi sadašnje rasvjete godišnje iznose 587 tisuća kuna, naveo je gradonačelnik, a od toga 100 tisuća kuna iznosi održavanje, ostatak je električna energija. Troškovi nove rasvjete bit će 185 tisuća kuna godišnje.

– Nakon rekonstrukcije ušteda bi bila 66 posto, odnosno mi bi godišnje uštedjeli 401 tisuća kuna. Na ovaj način ova investicija će se sama otplatiti kroz navedene uštede u roku od šest godine, a garancija na novu rasvjetu vrijedi deset godina. Nakon pripreme dokumentacije slijedeći korak je raspisivanje javne nabave i odabir izvođača radova – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči na Gradskom vijeću.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Ponude su zatražene od svih poslovnih banaka u Hrvatskoj, a nakon analize utvrđeno je da je najbolja ponuda ona Zagrebačke banke gdje kamatna stopa iznosi 1,6 posto godišnje. Kredit će se podići na razdoblje od 10 godina.

Janči je također dodao kako ovaj projekt nisu mogli financirati preko ESCO modela, ali bi ih tada to više koštalo. Tvrtka koja radi rekonstrukciju radila bi i financije, pa bi to kasnije podiglo i cijenu.

 

 

Loading...