9.3 C
Koprivnica
Nedjelja, 21. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
VRIJEDNI PROJEKTI

Đurđevac nastavlja ulaganja u sustav gospodarenja otpadom, potpisani ugovori za izgradnju kompostane i sortirnice
Đ

Ukupna vrijednost ovih projekata iznosi 17 milijuna kuna, od čega je 11 osigurano upravo iz EU fondova - istaknuo je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Ne propustite

Grad Đurđevac nastavlja ulaganje u sustav gospodarenja otpadom.

Nova kockica u ovoj priči dodana je jučer, potpisivanjem ugovora za projekte Izgradnja i opremanje postrojenja za obradu biootpada – kompostana Đurđevac i Izgradnja i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada u Đurđevcu.

– Znamo da je Grad Đurđevac uspješan po povlačenju EU sredstava jer prema podacima FINA-e smo četvrti takav grad u Hrvatskoj. Ovdje se to vidi i kroz sustav gospodarenja otpadom tako da smo uspješno povukli EU sredstva za četiri projekta te uz izgradnju kompostane i sortirnice ranije smo imali nabavu komunalnih vozila i spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Ukupna vrijednost ovih projekata iznosi 17 milijuna kuna, od čega je 11 osigurano upravo iz EU fondova – istaknuo je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Za izgradnju i opremanje postrojenja za obradu biootpada – kompostana Đurđevac ugovor je sklopljen između tvrtki Komunalne usluge d.o.o., Komfort d.o.o. i Tehnix d.o.o..  Planiranim projektom izgradit će se i opremiti postrojenje za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada minimalnog kapaciteta 2.000 tona godišnje te planiranog maksimalno iskorištenog operativnog kapaciteta 3.000 tona biootpada godišnje, čime će se uspostaviti dodatni kapaciteti za recikliranje otpada uključeni u sustav gospodarenja otpadom Republike Hrvatske.

Nadalje, u sklopu provedbe projekta Izgradnja i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada u Đurđevcu, planira se izgradnja i opremanje postrojenja za gospodarenje otpadom namijenjenog razvrstavanju, mehaničkoj obradi i skladištenju odvojeno prikupljenog komunalnog otpada, odnosno sortirnica kojom će se direktno povećati stope recikliranja odvojeno prikupljenog otpada te stvoriti uvjeti za povećanje količina odvojeno prikupljenog otpada koji je pogodan za recikliranje. Ugovor za izgradnju i opremanje su sklopili Grad Đurđevac i tvrtka Tehnix.

– Izgradnja ovih objekata dugoročno će imati brojne pozitivne učinke na kvalitetu života stanovništva kroz smanjivanje ilegalno odbačenog otpada, smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagalište te povećanje stope recikliranja otpada – zaključila je direktorica Komunalnih usluga Đurđevac d.o.o. Bara Čubelić.

– Uz postojeće reciklažno dvorište realizacijom ovih projekata imat ćemo zaokruženu priču gospodarenja otpadom i  na taj način našim građanima pružiti ne samo visoku razinu usluge već i omogućiti plaćanje najniže cijene odvoza otpada u okolici  – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Izgradnja sortirnice vrijedna je 5.348.805,54 kuna od čega EU sufinancira iznos od 4.480.782,19 kuna.
Projekt će se provoditi do listopada 2022. godine.

Kompostana je vrijedna 8.885.439,45 kuna, a EU sufinancira 3.305.304,76 kuna
Razdoblje provedbe projekta je do rujna 2023.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Dom kulture

FOTO Ljubitelji umjetnosti minijaturnog drveća došli su na svoje, pogledajte izložbu

U Domu kulture U Đurđevcu može se razgledati izložba 30 patuljastih, većinom autohtonih vrsta drveća, koje je u sklopu...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×