-2.6 C
Koprivnica
Utorak, 7. veljače 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
NAJVAŽNIJI DOKUMENT

Đurđevac se zadužuje za 25 milijuna kuna, oporba negoduje, Gašparić: Je li vrijeme da mi stvarno u svemu budemo Mercedes?; Lacković: Grad ide u dobrom smjeru

Ne dižemo cijene komunalne naknade, niti vrtića, niti smanjujemo druge standarde.  Znamo na koji način se računa zaduženost grada, grad se po zakonu smije zadužiti do 20 posto izvornih prihoda, s novim zaduženjem uz rast izvornih prihoda smo na 13,5 posto, pojasnio je Janči

Ne propustite

Đurđevačko gradsko vijeće jučer je održalo neuobičajeno dugačku sjednicu u trajanju od tri sata. Na dnevnom redu bila je 21 točka, među kojima su povod za raspravu bile su odluke o novom kreditnom zaduženju, izdvajanju za sport te građenju komunalne infrastrukture.

- Oglas -

Stvar se zakuhala na šestoj točki, gdje su vijećnici morali donijeti odluku o izmjenama i dopunama ovogodišnjeg gradskog proračuna. Gradonačelnik Hrvoje Janči uvodno je objasnio kako se rebalansom proračun povećava za četiri milijuna, s 143 na 147 milijuna kuna.

– Znamo da on neće biti realiziran u tom iznosu, ali svi projekti za koja su osigurana financijska sredstva se moraju nalaziti u njemu i prenosit će se u sljedeću godinu kao višak. Trenutna realizacija je 85 milijuna kuna, do kraja godine očekujemo realizaciju oko 110 milijuna kuna, to će biti rekordno, prošle godine imali smo iznos od 93 milijuna kuna – pojasnio je gradonačelnik te izdvojio projekte zbog kojih se ide u rebalans, među kojima već poznatu izgradnju Centra za osobe s invaliditetom, Dječjeg vrtića maslačak, ali i dva nova projekta. Izgradnju ograde oko odlagališta otpada i nabavu kompaktora koje sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Zadnji projekt zbog koje se ide u rebalans uređenje je gradskog trga za koji su Đurđevcu odobrena tri milijuna kuna.

Fucak: Građani se muče kako preživjeti zimu, a mi ih zadužujemo

HDZ-ov Rajko Gašparić na to je kazao da neće podržati izmjene, prije svega jer nije vidio rješenje prostora ispred srednje škole koji godinama zjapi prazan, a za kojeg je osobno podnio niz prijedloga.

- Oglas -

– Neću podržati zbog zaduženja, mislim da smo prezaduženi i smatram da ćemo imati problema, treba malo usporiti i vidjeti što i kako ćemo to u budućnosti vratiti, minimalno mogu reći da sam zabrinut za to sve – kazao je Gašparić na kojeg se nadovezao SDP-ov Marko Fucak.

– Bit ćemo protiv. Razlog je povećanje novca za amaterski sport. Zbog čega povećanje čak za 100 posto? U projekcijama je bilo za jedan milijun kuna za zajednicu, sad mi tu stavku dižemo na 1,8, a znamo kakvi su bili problemi krajem ljeta za sport u gradu – pitao je Fucak te k tome dodao kako postoje naznake od strane Vlade da će rudna renta biti niža nego ove godine.

– Dižemo novi kredit u vrijeme energetske krize, donijeli smo energetsku strategiju, građani se muče kako će preživjeti zimu, a mi ih zadužujemo, podigli smo cijene smeća, sve to je udar, a mi ih još kreditno opterećujemo – kazao je SDP-ov vijećnik.

Foto: Sonja Badalić

Gradonačelnik Hrvoje Janči pojasnio je da se povećanje iznosa za sporta dogovorilo u suradnji s Zajednicom sportskih udruga.

– Veća sredstva osigurali smo zbog poskupljenja prijevoza sportaša, jer znamo što se događalo s cijenom goriva i prijevoznici više nisu mogli voziti po istim cijenama. S druge strane, imamo veći broj ekipa jer svi klubovi imaju mlade selekcije i veći broj utakmica zbog čega se povećava i sufinanciranje iznosa za trenere s 47 na 75 kuna za sve klubove i trenere, iz razloga da se ne dižu cijene članarine u klubovima, odnosno da se dodatni trošak ne prevali na građane – objasnio je gradonačelnik.

Po pitanju zaduživanja Janči je pojasnio da se na ovaj način osigurava vlastiti udio u kapitalnim projektima.

– Ne dižemo cijene komunalne naknade, niti vrtića niti smanjujemo druge standarde.  Znamo na koji način se računa zaduženost grada, grad se po zakonu smije zadužiti do 20 posto izvornih prihoda, s novim zaduženjem uz rast izvornih prihoda smo na 13,5 posto. Grad uredno izvršava obveze, kreditno je sposoban i možemo pratiti sve projekte koji se trenutno provode kao i planirane za iduće razdoblje – objasnio je Janči.

Odluka o izmjenama  ovogodišnjeg proračuna na kraju je prošla, uz tri glasa protiv od strane HDZ-ovog i SDP-ovih vijećnika.

Kredit od 10 milijuna zakuhao stvar

Pod točkom 13. i 14. našle su se odluke o dizanju kredita. Prvi od 15 milijuna kuna radi sufinanciranja gradskog udjela u projektu Doma za starije prošao je bez rasprave, no zato je pri izglasavanju drugog od 10 milijuna kuna, ona potrajala.

– Sredinom rujna energetska strategija je bila prioritet. Nakon dva tjedna gradonačelnik je izjavio za medije da se ide u uređenje trga. Nisu mi jasni kriteriji, kako se brzo mijenjaju mišljenja, SDP podržava uređenje trga, ali bez kredita. Što ulazi u uređenje trga? Za Đurđevac je to prevelik zahvat financijski, ali i tehničke prirode. Tu bi neki trgovci možda i propali, ali i pitanje je bismo li dobili suglasnosti žurnih službi, nije to sad potrebno, to bi se bolje komentiralo pred izbore, a ne u energetskoj krizi – rekao je Fucak.

Janči je objasnio da je obnova u planu cijelo vrijeme, no sad se ide u realizaciju, a ne pred izbore. Predsjednik Vijeća Željko Lacković dodao je da je natječaj za prijavu trga ispucan od nikuda u jednom trenutku pa se situacija morala iskoristiti.

Fucak je potom dao svoju računicu da ako Fond uređenje trga sufinancira s tri milijuna kuna, a Bauwerku se prodalo zemljište za milijun, u konačnici za zatvoriti projekt vrijedan pet milijuna, nedostaje tek milijun, pa mu je nejasno zbog čega se diže 10 milijuna.

– Miješaju se kruške i jabuke, uređenje trga će koštati više od pet milijuna, u ovom iznosu su i sredstva za uređenje vrtića. Za kupovinu zemljišta u poduzetničkoj zoni ta stavka je anulirana odnosno sredstva koja su utrošena su se namirila iz prodaje zemljišta – objasnio je Janči.

Fucak uspoređivao Koprivnicu i Đurđevac, Lacković mu poručio da ne suzuje odijelo

Fucak je iznio svoje mišljenje da Đurđevcu u ovom momentu ne treba tako velik trg sve do Starogradske ulice već je dovoljan i postojeći od 4000 kvadrata.

– Koprivnica uređuje za 11 do 12 milijuna kuna 13 i pol tisuća kvadrata. Oni imaju 26 tisuća stanovnika, mi imamo 7.500. U Đurđevcu na trgu ima događanja samo kad su neke manifestacije i vikendi – rekao je Fucak kojeg je tu prekinuo predsjednik Vijeća Željko Lacković.

– 1900. godine postojali su Đurđevac i Koprivnica. Znate li tko je imao više stanovnika? Zašto vi suzujete odijelo, možda ćemo opet imati i mi? – poručio mu je Lacković te upitao Fucaka što bi on uveo u Đurđevcu od javne usluge da je u ingerenciji grada na što je ovaj predložio glazbenu školu. Ona isto čeka odluku od veljače ove godine, zapisana je u mrežu glazbenih škola, odgovorio mu je predsjednik Vijeća te nastavio.

– Ako su neki zabrinuti za kreditno zaduženje grada pokušat ćemo im plastično približiti situaciju na principu plaće od 5000 kuna s kojima puno ljudi živi. Ono što kažu zakoni koje svi moramo poštivati, nitko se ne smije zadužiti za 20 posto izvornih prihoda. To znači da bi na plaću od 5000 kuna smjeli kao pojedinac doma 1000 kuna predvidjeti za kredit. Aktualni podaci grada Đurđevca s ovim zaduženjem od 10 milijuna kuna pokazuju da Grad ne da je na 1000 kuna nego je na 650 kuna sa svim zaduženjima. Vrlo jasno je da grad Đurđevac ovom dinamikom zapravo donosi dobro građanima, a ne da ih vodi u situaciju koja bi mogla potencijalno biti opasna za njih. Prihodi rastu jer rastu plaće pa da i padnu opet nema problema sa servisiranje zaduženja. Đurđevac se ne mora bojati jer ima zdrave poduzetnike i privatni sektor koji je žilav – pojasnio je Lacković.

gv đurđevac jk
Rajko Gašparić // Foto: arhiva

S njim se nije složio Gašparić po kojem je Lackovićeva računica izgledala prejednostavno.

– Ako to usporedimo s obitelji i kućnim budžetom, osim prihoda postoje i neki rizici koje svatko od nas ima pa nije moguće ogoliti računicu i staviti je u korelaciju ukupnih prihoda na mjesečnoj ili godišnjoj bazi s raspravom koja se tiče kredita. Nije to baš tako jednostavno i molim vas da to ne prezentiramo tako građanima. Vidim kao rizik sigurnost radnog mjesta. Tih 5000 je tako dugo super dok ste vi lijepo zaposleni, a kad niste onda i tih 650 kuna vam je štrik oko vrata i kuća ide na bubanj. Svaka banka se veseli kad se netko od nas zaduži do trećine prihoda jer na temelju toga oni prihoduju i rade svoj biznis, država nas drži pod nadzorom da ne idemo preko 20 posto, no to ne znači da je to dobro. Rizici su veći, dozvolite da rizike koje promatramo mi vidimo opasnijima nego što ih vidi gradska vlast i iz tog razloga smo zabrinuti – pojasnio je Gašparić.

Lackovića je interesiralo što od projekata koje grad realizira on ne bi realizirao.

– Donijeli smo niz odluka koje su išle za razvojnim projektima, ali ne po toj cijeni. Mislim da je to moglo jeftinije, isto kao što i u budućnosti može jeftinije, možda malo manje, isti projekti. No, kao što ste i vi rekli, nije isto kupiti rabljeni auto ili novi, nije isto kupiti Mercedes ili neki drugi jeftiniji brend, no postavlja se pitanje li je vrijeme da mi stvarno u svemu budemo Mercedes – poručio je Gašparić.

Lacković mu je na to kazao kako oni koji donose odluke moraju procijeniti rizike te da bez investiranja i vlastitog učešća nema EU projekata, a da Grad ide u dobrom smjeru i bez straha za vlastito učešće.

Na kraju je kredit u iznosu od 10 milijuna kuna izglasan uz protivljenje tri oporbena vijećnika. Rok otplate je 10 godina, rok korištenja do kraja studenog 2023. godine, a godišnja kamata iznosi 1,47 posto.

Foto: Sonja Badalić
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

trakavica

Novi šok! Hrvatski posvojitelji zaustavljeni na izlasku iz Zambije

Nakon što je prekinut sudski postupak i Hrvatima zarobljenima u Zambiji naloženo je da napuste zemlju u roku od...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti