- Oglas -

Sretan rođendan gradu Đurđevcu i svim njegovim stanovnicima, kao i blagdan njihovog zaštitnika sv. Jurja! Nažalost po mnoge, velike i divne proslave rođendana biti neće, a razlog svi dobro znamo – koronavirus. No, to nas nije spriječilo da porazgovaramo s čelnim ljudima grada. Svake godine niču novi projekti, nove građevine i otvaraju se noviteti. Tko bi pomislio da će jednog dana Đurđevac biti sveučilišni grad? E pa hoće.

Ulaganja ima zaista puno, Gradska uprava osluškuje sve probleme i zahtjeve postavljene pred njih te rješavaju probleme jedan po jedan. Na čelu grada Picoka stoje dvije osobe, gradonačelnik Hrvoje Janči i predsjednik Gradskog vijeća grada Đurđevca i saborski zastupnik Željko Lacković. Upravo su nam sugovornici u velikom rođendanskom razgovoru.

Ušlo se u drugu polovicu Vašeg mandata na mjestu gradonačelnika, što biste izdvojili kao najveći uspjeh?

- Oglas -

Janči: U zadnju godinu mandata ulazi se sa realiziranim projektima koji su još donedavno bili samo na papiru, a koji mijenjaju lice grada i pokazuju konture nove urbane strukture. Novi stanovnici koji se doseljavanju u naš grad i mladi koji ostaju te novi poduzetnici koji otvaraju nova radna mjesta predstavljaju najveći uspjeh.

Foto: Ivan Brkić

Đurđevac se svakim danom sve jače pozicionira na turističkoj karti kontinentalne Hrvatske. Hrvatska Sahara, utvrda Stari grad, interpretacijski centar, vinska cesta, sad se gradi i hostel, samo su neki od sadržaja koji privlače ljude u grad Picoka. Odakle sve dolaze turisti u Đurđevac i koliko su oni važni za Grad?

Janči: Sve što ste pobrojali, ali i značajno više manifestacija i programa zaslužno je za činjenicu da je upravo Đurđevac kako najmanji grad u našoj županiji lider po svim turističkim pokazateljima. Novostvorenim sadržajima prezentira se kulturna i prirodna baština, a elementima atraktivnosti poput izložbi svjetskih velikana likovne umjetnosti i svima poznatim stanovnicima Hrvatske Sahare – devama. Đurđevac kao destinacija za posjetitelje postao je poznat ne samo u RH nego i u okolnim državama iz kojih dolaze posjetitelji. Imamo posjetitelje i iz najudaljenijih zemalja, a posjetiteljski centar i hostel namijenjeni su učenicima.

Đurđevac je primjer jedne dobro posložene vertikale od nacionalnog do lokalnog nivoa. U kojoj mjeri surađujete sa saborskim zastupnikom i predsjednikom Gradskog vijeća Željkom Lackovićem?

Janči: Suradnja je odlična, a razvoj Đurđevca je primjer pozitivnog efekta povezivanja lokalne i državne vlasti. Grad je uspješno aplicirao na projekte upravo zbog kvalitetne komunikacije s ministarstvima i Vladom koja ovisi o tome da li imate svojega čovjeka u Zagrebu ili ne. Na primjeru Đurđevca kojeg su posjetili gotovo svi ministri iz Vlade premijera Plenkovića vidljiva je nužnost povezivanja s državnim nivoom, a naročito u vođenju velikih projekata i realizaciji EU fondova.

Vizura grada sve više se mijenja // Foto: Ivan Brkić

U centru grada niknuo je prekrasan Poduzetnički inkubator popunjen ‘dok ste rekli keks’, sad će do njega u gotovo istom tonu zasjati i bivša zgrada MUP-a. Također, obnavljaju se višestambene zgrade, prvenstveno energetski, no na kraju sve one dobiju sličnu vizuru. Koliko su takve stvari važne za identitet grada?

Lacković: Temelj razvoja svakog grada je identifikacija njegovih građana s njegovom prošlošću, s kulturnom i tradicionalnom baštinom te budućnošću. Sigurno da je bitno da budućnost grada proizlazi iz tradicije i iz planiranog. Arhitektonska programska studija obuhvatila je sve elemente i dala rješenja vizura Đurđevca 21. stoljeća. Taj rukopis vidljiv je na svim izgrađenim renoviranim objektima, a da je studija uspješno ispunila zadatak vidi se u zadovoljstvu sugrađana.

Upravo na otvorenju Poduzetničkog inkubatora bio je premijer Plenković s kolegama ministrima. Osim toga, premijer je i obećao dolazak na Picokijadu. To je Vaša zasluga, gosp. Lacković. Koliko Vam znače priznanja, odnosno dolasci tako uglednih političara?

Lacković: Dolazak premijera i članova Vlade u jedan grad veličine Đurđevca je priznanje jednog korektnog političkog odnosa koji ja imam s Vladom kao član parlamentarne većine. Događaj sam po sebi ne mora značiti ništa, ali kad je on pokazatelj uspješnosti Vlade na jednom malom području kakvo je grad Đurđevac, onda to govori o suradnji i međusobnom poštivanju, te uvažavanju.

Foto: Ivan Balija
Željko Lacković s premijerom Plenkovićem prilikom njegova dolaska u Đurđevac // Foto: Ivan Balija

Nedavno su krenuli radovi na uređenju Poduzetničke zone na istočnom dijelu grada. Gosp. Lackoviću, spomenuli ste da biste voljeli da Podravka dođe. Kakve investitore možete očekivati i priželjkivati, ima li kakvih upita?

Lacković: U zajedničkoj suradnji s gradonačelnikom unutar naše nezavisne političke opcije svjesni smo da se bez razvoja gospodarstva nije moguće zadržati kvalitetu života u manjim sredinama poput naše, pa je dolazak investitora preduvjet dizanja kvalitete života u gradu. Nije slučajno da Podravka u svom znaku ima pijetla, a na našoj nezavisnoj opciji je da Podravku dovedemo u Đurđevac. Spremni smo ponuditi uvjete bolje od bilo kojeg grada, a prednost vidimo u činjenici da je Đurđevac prometno raskrižje. Posebne pogodnosti Grad će osigurati za sve poduzetnike s područja Koprivničko-križevačke županije.

Dobar dio gradskog proračuna pune sredstva EU, što je sjajno. Jedan od tih projekata je i Aglomeracija Đurđevac (281,7 milijuna kuna) koji uključuje i šest okolnih općina. Što znači taj projekt za grad i okolicu? 

Janči: Upravo ovaj projekt pokazuje značaj Grada Đurđevca za okolne općine kojima će biti osigurana kvalitetna opskrba vodom i uređena kanalizacijska odvodnja. Projekt Aglomeracije Đurđevac uz projekt Pitomača jedina su dva projekta koja su ušla u financiranje, a nisu bili predviđeni 2018. godine. Područje bivše općine Đurđevac nije bilo u fokusu za izgradnju ovakve osnovne infrastrukture dosadašnjim Vladama u Zagrebu i prava je sreća za stanovnike ovoga kraja da unatoč toga mogu računati na pitku vodu i kanalizaciju. S aspekta zaštite prirode i očuvanja okoliša riječ je o neprocjenjivom projektu jer će se zaštititi od onečišćenja pete po veličini rezerve najkvalitetnije podzemne vode u RH.

Pod Jančijem grad se ‘zavrtio’ za 180 stupnjeva // Foto: Ivan Brkić

Od oporbe se zna čuti da Grad ne ulaže koliko bi trebao u prigradska naselja i da infrastruktura u njima nije ni izbliza na razini gradske. Što se konkretno planira od infrastrukturnih projekata u prigradskim naseljima?

Janči: Prigradska naselja su ukras grada Đurđevca smještena mahom u bilogorskim predjelima. Gledano s aspekta prihoda i broja stanovnika najveća ulaganja izvršena su u izjednačavanje standarda tih područja s gradom. Svatko dobronamjeran to vidi i ja sam ponosan na sve učinjeno. Asfaltiranje prigradskih područja, gradnja temeljne infrastrukture, vodoopskrba, kanalizacija, plinifikacija te obnovljena elektrifikacija i javna rasvjeta pokazatelji su brige za stanovnike prigradskih naselja. Podrška udrugama i svim projektima, te stvaranje turističkog sadržaja upravo na bilogorskom području zalog je boljih vremena za prigradska naselja. U realizaciji je izgradnja dječjih igrališta po svim prigradskim naseljima, te energetska obnova prigradskih škola čiji opstanak je vrlo bitan za održavanje života i mladih na prigradskom području.

Foto: Ivan Brkić

Za koju godinu, kad se ljudi osvrnu, po gradu će vidjeti uređene ulice s rasvjetom, kružne tokove koji čine promet sigurnijim, novi Športsko-rekreativni centar, teniski centar, obnovljene zgrade, obnovljenu školu, sustav odlaganja otpada koji napreduje svakog dana, hostel, Hrvatsku Saharu, sređenu kanalizaciju i pročistač, uređen vrtić. Nismo ni nabrojili sve, a već izgleda kao sjajan poziv ljudima da dođu živjeti u Đurđevac. Što će onda reći gradska oporba?

Lacković: Većina odluka u Gradskom vijeću donosi se jednoglasno, a četiri oporbena vijećnika djeluju konstruktivno. Očekujem i da će u narednom mandatu biti konstruktivna oporba.

Žalite li što ove godine ne možete dostojno proslaviti Dan grada, s obzirom na situaciju s koronavirusom? Zdravlje građana je naravno na prvom mjestu, no kad bi se mogla dogoditi prigodna proslava?

Za Dan grada trebalo je biti svečano, svečana sjednica u obnovljenom Domu kulture, u Crkvi sv. Jurja Varaždinski biskup Radoš trebao je predvoditi misno slavlje i posvetu potpuno uređene unutrašnjosti crkve. Ove godine neće se održati brojne manifestacije koje tradicionalno održavamo, a najviše mi je žao što ovogodišnji dobitnici gradskih priznanja neće u svečanosti proslave Dana grad moći preuzeti zaslužena priznanja.

Novouređena Crkva sv. Jurja // Foto: Ivan Brkić

Nažalost, uvjeti su kakvi jesu. Za Dan grada trebalo je biti svečano, svečana sjednica u obnovljenom Domu kulture u kojem imamo u planu i kino i kazališne predstave, dok je za blagdan sv. Jurja trebala biti sveta misa u novoobnovljenoj župnoj crkvi što nažalost nije moguće zbog okolnosti. Od brojnih planiranih manifestacija ništa neće biti, a najviše su ‘stradali’ dobitnici javnih priznanja koji će svoja priznanja dobiti na prigodnoj svečanosti kad nam to dozvole. Čim će biti moguće spremit ćemo proslavu – kaže Hrvoje Janči.

Lacković: Možda je svima trebao jedan predah i od Dana grada i od svih manifestacija, ne samo na nivou grada, već na nivou planete jer ušli smo u jedan užurbani ritam. Dobro je da se malo svega zaželimo, nadoknadit ćemo to u razdoblju koje dolazi. Svakako treba voditi računa o sigurnosti i zdravlju ljudi, ali i onome što od prvog dana naglašavam, o plućima našeg gospodarstva, a to sada treba doći u fokus – da se uredi način suživota s Covid-19, jer sve počiva na gospodarstvu koje ulazi u teško razdoblje.

Što će biti s najvećom đurđevačkom manifestacijom, Picokijadom? Je li ona upitna zbog koronavirusa?

Janči: Sigurno da neće biti Picokijade u obliku u kakvom je ona bila do sada, s 50 manifestacija i s nekoliko tisuća ljudi. Svakako treba pričekati nove informacije i upute oko budućih mjera, a ukoliko se najveća kontinentalna turistička manifestacija neće moći održati tada ćemo pobjedu nad Turcima i obranu grada obilježiti na jedan kreativan način. Spremni smo za sve opcije, a obrana grada nije upitna.

Kako ova epidemija koronavirusa utječe na Grad Đurđevac i njegove poslove, projekte? Smanjili ste već plaće zaposlenima u Gradskoj upravi i ustanovama na tri mjeseca, što je za svaku pohvalu. Kakva je reakcija javnosti na povučene poteze? 

Lacković: Gradsko vijeće je na prijedlog gradonačelnika kao prvi grad u Hrvatskoj shvatilo obvezu solidarnosti onih koji se financiraju iz gradskog proračuna s zaposlenima u privatnom sektoru koji su zbog novonastale situacije izloženi otkazima i smanjenim plaćama. Ovim odlukama pokazana je solidarnost javnog prema privatnom sektoru.

Foto: Ivan Brkić

Hoćete li se kandidirati za još jedan mandat na mjestu gradonačelnika? 

Janči: Da, planiram se ponovno kandidirati za poziciju gradonačelnika na sljedećim izborima. Želim da Đurđevac kao grad ispuni sve svoje zadaće prema svim skupinama u društvu. Cjeloviti sustav socijalne potpore od brige za djecu s teškoćama u razvoju do brige za invalidne i osobe starije životne dobi, zatim razvijanje predškolskog i školskog segmenta, naročito srednjoškolskog i sveučilišnog kojeg upravo uvodimo, te razvoj gospodarskog potencijala našega grada, predstavljaju motiv mojeg daljnjeg političkog djelovanja.

Za kraj razgovora povodom još jednog rođendana grada Đurđevca Željko Lacković naglasio je kako je izrazito ponosan da zajedno s gradonačelnikom i uz njega, cijela njihova nezavisna opcije radi na dobrobit svih građana grada Đurđevca.

Ovim putem gradonačelnik Hrvoje Janči i predsjednik Gradskog vijeća i saborski zastupnik svim svojim građanima poželjeli su sretan Dan grada Đurđevca i blagdan svog zaštitnika sv. Jurja!

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).