BOLJA KVALITETA ŽIVOTA

Đurđevačka kompostana samo što nije gotova, hale su izgrađene, na reciklažno dvorište stigla vrijedna oprema

Realizacijom ovih projekata imat ćemo zaokruženu i samodostatnu priču za Grad Đurđevac i napravit ćemo veliki iskorak u gospodarenju otpadom. Bit ćemo mali zeleni europski grad - zaključio je gradonačelnik Janči

13:14h
0

Radovi na projektu izgradnje i opremanja kompostane na reciklažnom dvorištu u Đurđevcu ušli su u sami finiš.

Nakon što su izgrađene hale za biološku obradu otpada minimalnog kapaciteta 2.000 tona godišnje, ovih dana su pristigli i strojevi za kompostanu.

Novoizgrađena kompostana, ali i sortirnica imat će dugoročno brojne pozitivne učinke na kvalitetu života stanovništva kroz smanjivanje ilegalno bačenog otpada, smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagalište te povećanju stope recikliranja otpada.

– Grad Đurđevac je uspješan po povlačenju EU sredstava, a ovdje se to vidi i kroz sustav gospodarenja otpadom. Uspješno smo povukli EU sredstva za četiri projekta te uz izgradnju kompostane i sortirnice nabavili smo i nova komunalna vozila i spremnike za odvojeno prikupljanje otpada. Ukupna vrijednost ovih projekata iznosi 17 milijuna kuna, od čega je 11 osigurano upravo iz EU fondova – istaknuo je gradonačelnik Hrvoje Janči.

– Znamo kako gospodarenje otpadom predstavlja problem većine gradova i općina koji samo gomilaju otpad, a mi u Đurđevcu na tom pitanju radimo godinama, sustavno i planski te nemamo problema s otpadom. Predviđeno je da se samo biološki otpad s područja Grada zbrinjava, a ovo novo postrojenje će samo zaokružiti priču odlagališta, reciklažnog dvorišta te projekta sortirnice. Realizacijom ovih projekata imat ćemo zaokruženu i samodostatnu priču za Grad Đurđevac i napravit ćemo veliki iskorak u gospodarenju otpadom. Bit ćemo mali zeleni europski grad – zaključio je gradonačelnik.

U sklopu projekta provode se aktivnosti kojima se povećava svijest javnosti o odvojenom sakupljanju, ponovnoj uporabi otpada te o održivom gospodarenju otpadom, a građanima je dostavljena i informativna brošura o važnosti odvajanja otpada.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW