25.1 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 24. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Pohvalna ideja

Đurđevčani žele prvi u Hrvatskoj uvesti šah kao izborni predmet, ravnatelj Domišljanović: Na svakom odmoru učenici se guraju oko šahovske ploče kako bi igrali, no bez Ministarstva ne možemo ništa
Đ

Šah kao izborni predmet postoji u 30-ak zemalja svijeta, a najbliže u Crnoj Gori.

Ne propustite

Šah je među đurđevačkim osnovnoškolcima iznimno popularan, Šahovski klub Picok odlično surađuje s Osnovnom školom Grgura Karlovčana, a nedavno je postavljen i šahovski otok ispred utvrde Stari grad. Slijedom toga pokrenuta je i inicijativa da se šah uvede u školu kao izborni predmet, što bi bio prvi takav slučaj u Hrvatskoj.

No, kao što nam je rekao ravnatelj Danijel Domišljanović, put do uvođenja novog izbornog predmeta nije tako jednostavan i sama volja i entuzijazam ne moraju biti dovoljni.

– Ideja postoji, no još uvijek je to samo ideja, temelji te ideje moraju biti pravno ozakonjeni. Bez Ministarstva ne možemo dobiti takav projekt u školu. Sam proces uvođenja šaha nije tako jednostavan. Postoje razni programi uvođenja šaha u školu, no da se formira izborni predmet, bez Ministarstva i procedura na državnoj razini ne možemo ništa. Iskreno, vrlo teško da ćemo već od iduće nastavne godine moći reći da imamo izborni predmet šaha u našoj školi – priznaje ravnatelj.

Danijel Domišljanović // Foto: Sanjin Bojić

Za uvođenje izbornog predmeta, kakav god on bio, potrebna je suglasnost Ministarstva, kurikulum predmeta, plan i program, nastavnik koji će ga održavati, potrebno je ocjenjivati, predmet ulazi u svjedodžbu i tu je još bezbroj toga što je potrebno urediti i osigurati. Zato je jednostavnije uvesti šah kao izvannastavnu aktivnost ili u nekom drugom obliku.

Šah nije jedina aktivnost za koju postoji interes škole da postane dio izborne nastave.

– Htjeli bismo uvesti i robotiku kao izborni predmet. Nju imamo oformljenu u školi u obliku ljetnih kampova, tu su i modelari, imamo puno aktivnosti, ali nedostaje nam taj dokument koji nam dopušta izbornu nastavu. Na liniji sam s Ministarstvom da vidim koliko su suglasni s tim, poslao sam nedavno i jedan dopis za robotiku, ali tko zna kada ćemo dobiti konkretne odgovore. No, ako daju zeleno svjetlo za robotiku, ne znam zašto ne bi dali i za šah – smatra ravnatelj.

Foto: djurdjevac.hr

Ako uspiju, bit će po tome jedinstveni u Hrvatskoj, a za to imaju itekako dobru podlogu u zanimanju koje učenici pokazuju za šah.

– Šahovski rezultati u školi i u klubu zbilja su odlični, u školi imamo i šahovske ploče, djeca igraju na odmorima, uče, pokušavaju, idu na natjecanja… Što se interesa djece tiče, tu nemamo zbilja što prigovoriti. U bilo kojem trenutku došli u školu vidjet ćete kako njih šest-sedam sjedi oko šahovske ploče, igraju, svađaju se, viču, ali aktivni su i zanima ih – kaže nam ravnatelj Domišljanović.

Šah kao izborni predmet postoji u 30-ak zemalja svijeta, a najbliže u Crnoj Gori.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Svečana dodjela

Majstorski ispit položio 51 obrtnik, ravnateljica Kovačić: Pratite trendove, rastite, promovirajte svoje obrte

U Obrtničkoj komori Koprivničko-križevačke županije danas je 51 kandidat dobio svoju majstorsku diplomu na svečanoj dodjeli. Majstorski ispit uspješno je...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×