0.7 C
Koprivnica
Utorak, 5. prosinca 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Jedinstven projekt u županiji

U Đurđevcu je srušeno na desetke zapuštenih i opasnih kuća, Janči: Dobivamo pohvale iz cijele države, Đud: Imali smo probleme samo s jednim vlasnikom
U

Čest je slučaj taj da to građevinsko zemljište kupi susjed i uređuje ga dalje prema svojim potrebama, rekao je Hrvoje Janči.

Ne propustite

Mjera sufinanciranja rušenja starih, zapuštenih i opasnih objekata na području grada i prigradskih naselja koju je Grad Đurđevac kao takvu počeo provoditi prošle godine, pokazala se učinkovitom. Uklonjeno je 52 takva objekta, dok je njih tri trenutno u fazi rušenja. Od toga su 33 objekta srušili sami vlasnici, a preostale Grad preko ugovornog izvođača.

U skladu s odlukom o komunalnom redu, naime, sufinancira se rušenje s iznosom od 7500 kuna. No, da bi novac bio odobren, vlasnici se moraju obvezati da će objekt srušiti u roku od 30 dana, a potom urediti i ograditi gradilište. Za tu je namjenu prošle godine u gradskom proračunu bilo osigurano oko 375 tisuća kuna, a ove godine već 286 tisuća kuna, od 405 tisuća predviđenih proračunom.

– Mi smo još prije šest godina napravili registar zapuštenih kuća, tad ih je na popisu bilo više o 100. Tada smo od građevinske inspekcije tražili nalog za rušenje, ali nije urodilo plodom. Onda smo ponudili tim vlasnicima da, ako sruše te objekte, budu oslobođeni plaćanja komunalne naknade prilikom izgradnje nove kuće. To je djelomično pomoglo, no tek je mjera sufinanciranja pokazala da idemo u dobrom smjeru – objasnio je Dejan Đud, pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje, uređenje i komunalne djelatnosti.

Sv. Ana prije i poslije rušenja // Foto: Grad Đurđevac

Riječ je zapravo o građevinama u kojima nitko ne živi i to najmanje pet godina. Također, ako vlasnici ne žele pristati na rušenje takvog objekta, Grad će ga srušiti o svom trošku.

– Zaista smo zadovoljni. Imali smo problema do sad samo s jednim vlasnikom. Od kad smo krenuli s tom mjerom sufinanciranja, Odbor za prostorno planiranje i zaštitu okoliša je onaj koji ima najviše posla od svih upravo zbog rješavanja tih zahtjeva za rušenjem – istaknuo je pročelnik Đud.

Hrvoje Janči // Foto: Matija Gudlin

Zadovoljstvo je izrazio i Hrvoje Janči, gradonačelnik Đurđevca istaknuvši da se tako želi uljepšati izgled grada i prigradskih naselja.

– Imali smo i pohvala za tu našu mjeru iz drugih krajeva zemlje što je dokaz da je uspješna. Čest je slučaj taj da to građevinsko zemljište kupi susjed i uređuje ga dalje prema svojim potrebama. Dobro je i to što, bez obzira ako zemljište ostane kod starog vlasnika ili dobije novog, ako dođe do gradnje novog objekta, ne plaća se komunalna naknada – kazao je Hrvoje Janči.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

5. prosinac

Međunarodni je dan volontera, a osjećaj ispunjenosti zajednički je svima, Sonja Rušak: Volontiranje je dio mene, a velika je sreća i zadovoljstvo znati da...

Ujedinjeni narodi 17. prosinca 1985. godine na svojoj su skupštini proglasili Međunarodni dan volontera, pa se od tada svake...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti