19.6 C
Koprivnica
Nedjelja, 23. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

DVA SATA RASPRAVE Koren potvrdio da će se kandidirati za župana, oporba ga “izrešetala” pitanjima o brzoj cesti, školama i svećenicima u bolnici
D

U konačnici, izvješće o radu župana potvrđeno je s 21 glasom za, sedam protiv i sedam suzdržanih.

Ne propustite

Na početku dva sata duge rasprave o radu Darka Korena, njegovih suradnika i županijskih službi, u sklopu točke dnevnog reda na jučerašnjoj 17. sjednici Županijske skupštine, sam župan kazao je kako je riječ o dokumentu kojim se podsjeća što se radilo u proteklom razdoblju, a kojemu se oporba tradicionalno protivi. Među ostalim, naveo je kako su nastavili s razvojem projekata na području gospodarstva, turizma, zdravstva, obrazovanja i ostalih, a posebno istaknuo dva posjeta premijera Andreja Plenkovića i ministara.

– Razdoblje je obilovalo aktivnostima te kulminiralo najvažnijim događajem godinama unatrag. Riječ je o sastanku vlade s hrvatskim županima. Za razliku od mnogih sastanaka, ovdje, u Koprivnici, organizirano je potpisivanje sporazuma o preuzimanju svih ureda državne uprave u Hrvatskoj. Time smo ojačali položaj županija. Mislim da većina nije svjesna obuhvata procesa koji je trajao dvije godine. Zaista smo jedna od županija koje su to najkvalitetnije provele, bez ikakvih repova – rekao je Koren, dodavši kako je izabran za potpredsjednika Hrvatske zajednice županija, što vidi kao ocjenu uspješnog rada.

Ratimir Ljubić, Darko Sobota i Darko Koren // Foto: Sanjin Bojić

Po njemu, županija je medijski kvalitetno zastupljena. Spomenuo je predstavljanje iste na međunarodnom planu, pripremu dokumentacije za EU projekte, donošenje proračuna za 2020. i projekcije za 2021. i 2022., kao i to da su prikupili ponude za kredit glede izgradnje školsko-sportskih dvorana, a broj stipendija doveli na najvišu razinu ikad.

– Prikupili smo ponude za kredit za financiranje izgradnje školsko-sportskih dvorana. Projekt je upravo u visokoj fazi pripreme, čekamo podatke iz nekih općina. Županija je potpuni nositelj toga procesa. Ovih ćemo dana podnijeti zahtjev prema vladi koja mora dati suglasnost za zaduživanje – nastavio je Koren.

Dotaknuo se i sufinanciranja kredita liječnika čime su željeli doprinijeti zadržavanju ljudi unutar Hrvatske. Nadalje, rekao je kako su u cijelosti vratili dugoročni kredit Zagrebačkoj banci, nastavili razvoj ciklo-turizma, sufinancirali četiri turističke manifestacije i programe s područja gospodarstva, u poljoprivredi provode brojne potpore, a riječ je bila i o aglomeraciji čijem su potpisivanju bili domaćini, pri čemu projekte i sufinanciraju. U nizu drugih postupaka o kojima je Koren govorio bili su nabava medicinske opreme i vozila, sanacija ordinacija u manjim sredinama, kao i potpisivanje ugovora o energetskoj obnovi bolničkih zgrada, paviljona i praonica rublja. U realizaciji je, pak, proces izgradnje dnevne bolnice koji bi trebao biti gotov i otvoren za Dan županije.

Foto: Sanjin Bojić
Lacković: Mislim da je to premalo, Koren: Ne mogu odgovarati na prozivanja koja nisu u mojoj nadležnosti

Predstavnik kluba Nezavisnih Željko Lacković odmah je istaknuo kako će, u kontekstu glasovanja, oni biti suzdržani jer ima pozitivnih, ali i stvari kojima nisu zadovoljni. Za govornicom je kazao kako nisu čuli ništa o Piškornici, brzoj cesti, projektu razvoja širokopojasnog interneta, gospodarenju otpadom, kompostanama ili, recimo, reciklažnom dvorištu za građevinski otpad.

– Smatram normalnim da župan, kada govori o svojem radu, spomene najbitnije stvari – rekao je Lacković.

Nastavio je kako su rezultati PORA Razvojne agencije dobar pokušaj odrađivanja onoga što bi ista trebala biti.

Željko Lacković // Foto: Sanjin Bojić

– Župan se mogao hvaliti s onim što je PORA napravila, ali i s onim što nije i gdje županija trpi direktne financijske štete. Što se tiče sufinanciranja izrade dokumentacije za pripremu EU projekata, najbolje se očitava slika koliko je županija uključena. Zamislite, orijentirani smo na EU projekte, ali smo potrošili 158 tisuća za četiri projekta – smatra Lacković koji se potom osvrnuo na javnu nabavu.

– Istaknuli ste da je za namještaj osnovnih i srednjih škola uloženo 266.450 kuna. Toliko ste dali za novi auto. Mislim da je to premalo, škole treba bolje opremati. Kupujete ekološki auto i istovremeno nabavljate lož ulje za 927 tisuća kuna – rekao je Lacković, zaključivši kako bi se moglo raditi transparentnije.

Koren je premijerno objavio kako će se ponovno kandidirati za župana. Zahvalio se svima koji su doprinijeli projektu izgradnje brze ceste, čija je postojanost prema njemu jedino bitna, a ne sukobi i svađe oko toga tko je koliko doprinio.

Ne mogu odgovarati na prozivanja koja nisu u mojoj nadležnosti, niti su predmet mojega rada, niti su provođena u tome razdoblju. Glede opreme za školu, svake se godine osigurava jednako novca. Zakačili ste se za automobil kupljen na lizing, riječ je o petogodišnjem trošku. Nadalje, na javnoj nabavi rađeno je sve u našu i korist naših korisnika. Često sa suradnjom vlade nisam potpuno zadovoljan. Očekivanja, želje i planovi nerijetko su veći. Ali, generalno sam zadovoljan – rekao je, između ostaloga, Koren, dodavši da su po BDP-u u sredini, a ne pri dnu kako se govori.

Siniša Kavgić i Marija Vukobratović // Foto: Sanjin Bojić

Marija Vukobratović (SDP), između ostaloga, posebno se osvrnula na brzu cestu.

– Sve bi bilo lijepo da se ne radi o projektu od nekoliko kilometara, odnosno brzoj cesti od Križevaca do Vojakovačkog Kloštra. Koliko je meni poznato, dokumentacija je davno bila gotova, imovinsko-pravni problemi riješeni. Ta dionica mogla je biti gotova s brzom cestom koja je došla do Križevaca – izjavila je M. Vukobratović.

Damir Felak (HDZ) smatra kako je govorila iz gledišta koje odgovara njoj i njezinoj partiji.

Damir Felak // Foto: Sanjin Bojić

– Ako ćemo se prisjetiti, 2009. potpisan je ugovor o izgradnji brze ceste od Vrbovca prema Križevcima, a SDP je 2011. dolaskom na vlast htio taj ugovor raskinuti. Zbog penala do toga nije došlo, ali se dionica skratila do Križevaca umjesto do Vojakovačkog Kloštra kako je pisalo u ugovoru. Vi u četiri godine, od 2011. do 2015., niste izgradili tu cestu, nego je novac pronašla HDZ-ova vlada te je otvorena 2016. godine – naveo je Felak.

Pitanje direktora Turističke zajednice, dolazak premijera te Kutičić i Flajs

Laburista Sinišu Kavgića zanimalo je zašto tijekom dvije godine nije imenovan novi direktor Turističke zajednice.

– Zar mi stvarno ne možemo imati direktora TZ-a zbog županova inata, hira i odluke? Raspisivanjem natječaja vjerojatno bi se javio netko koga župan ne želi u svojem timu – izjavio je Kavgić.

Foto: Matija Gudlin
Tomislav Kučina // Foto: Matija Gudlin

Koren je na navedeno odgovorio kako je Kristina Sočev pomoćnica direktora, a on sam odgovorna osoba koja potpisuje sve akte. Pritom je naveo kako i mnoge druge zajednice, ponajprije u sjevernoj Hrvatskoj, nemaju direktore te da oni funkcioniraju sasvim normalno.

Tomislav Kučina (SDP) pohvalio je porast broja stipendija i preporučio da ih bude i više, dotaknuo se problematike lista čekanja te centara izvrsnosti čiji se projekti godinu ranije nisu htjeli prihvatiti, upitavši jesu li sada doživjeli prosvjetljenje ili je, pak, projekt predložen od strane opozicije automatski morao biti odbijen, iako je bio dobar.

Dejan Kutičić // Foto: Sanjin Bojić

– Najbitnije je da smo povećali broj stipendija. Ako Bog da, bit će i više. Glede lista čekanja, ne određujem ih ja. Ne znam zašto bih bio za sve kriv. Sjećam da sam rekao da centar izvrsnosti postoji u formatu koji nije zadovoljavajuć i da ćemo, kad se steknu uvjeti i potreba, krenuti s procedurom. Nikada nismo rekli da nećemo, već da ih imamo i da ćemo proširiti. Sve funkcionira, nema problema – rekao je Koren.

Miljenko Flajs // Foto: Sanjin Bojić

Prema Dejanu Kutičiću (Živi zid), dolazak premijera Plenkovića o kojemu je Koren govorio nije važan, što je objasnio rekavši da je osam posto stanovništva u vrijeme njegova mandata iselilo. Okrenuo se, potom, postavljanju Miljenka Flajsa (Mreža) na čelo Upravnog odbora bolnice koji je, prema Kutičiću, svećenik.

 

– Flajs je đakon, ali možemo reći da je svećenik. Koje kompetencije ima za tu poziciju? Struka bi trebala biti na prvom mjestu – pitao se Kutičić.

No, Flajs je potom oštro odbacio Kutičićeve riječi.

Željko Pintar // Foto: Sanjin Bojić

– Kolega Kutičiću, nasjeli ste na novinarsku patku. Imam suprugu i dvoje djece, nisam svećenik niti ću biti. Ako iznosite osobne objede, molim vas da ih provjerite. Isto tako, nasjeli ste na patku da sam imenovan na čelo Upravnog vijeća bolnice. Savladajte termine kad se već javljate. Mogli ste reći moje prezime, a ne ‘neki čovjek’. Nisam imenovan prije tri mjeseca, nego sam na čelu vijeća bolnice već tri godine. Da ste toliko zabrinuti za ustanovu, vi biste to primijetili – odgovorio mu je Flajs.

 

Predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar zatvorio je ubitačnu raspravu, kako ju je sam nazvao. U konačnici, izvješće o radu župana potvrđeno je s 21 glasom za, sedam protiv i sedam suzdržanih.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Dani općine

FOTO/VIDEO Kralj zabave Zlatko Pejaković pokazao zašto je legenda, Ivančani uživaju u nezaboravnim hitovima

Malo je još legendi hrvatske estrade kao što je Zlatko Pejaković. U sklopu proslave Dana općine Koprivnički Ivanec svojim je...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×