22.1 C
Koprivnica
Subota, 22. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
preteška situacija

Dvoje male djece trebalo je maknuti iz nasilne obitelji, ali u domovima ni kod udomitelja nema mjesta, Rušak: Zakazali smo kao društvo
D

I, naposljetku, zamolio bih opet sve građane, koji imamo bilo kakove mogućnosti, da se barem zainteresiraju kod ovog Područnog ureda za obavljanje poslova udomiteljstva.

Ne propustite

Posljednji dan prošle, 2022. godine, sud je naložio nekadašnjem centru za socijalnu skrb u Koprivnici, hitno izmještanje dvoje djece od dvije i tri godine iz nasilne obitelji.

Podsjetimo, koprivnički Zavod je od ove godine novom reorganizacijom, postao podružnica Hrvatskog zavoda za socijalnu skrb.

Djeca su trebala biti smještena u dječji dom, no kako su sve ustanove za djecu u državi prepune oni su i dalje u svojoj biološkoj obitelji jer ih bivši centar jednostavno nema kamo smjestiti!

Obratili se nadležnima, ali nitko im se nije javio

O tome su iz našeg područnog ureda obavijestili Hrvatski zavod za socijalnu skrb i resorno Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi, no bez odgovora.

Ujedno su upozorili da ima još 40-ak djece za koju će sud također uskoro odlučiti o izdvajanju iz bioloških obitelji te se s pravom pitaju kamo s njima.

O ovoj teškoj problematici razgovarali smo s Danijelom Rušakom, v.d. predstojnika Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Područni ured Koprivnica.

mg
Danijel Rušak,// Foto: Matija Gudlin

– Sud donosi odluke u postupcima obiteljsko pravne zaštite pa tako i u konkretnom slučaju odluku o oduzimanju prava na stanovanje s djetetom i povjeravanja svakodnevne skrbi o djetetu drugoj osobi, udomiteljskoj obitelji ili ustanovi socijalne skrbi. Činjenica je da se ovaj područni ured obratio resornom ministarstvu, a ne medijima, za pomoć oko pronalaska smještaja, jer je od svih pružatelja usluga dobio negativne odgovore, pa tako i od pružatelja usluge navedenog u sudskoj odluci – kazuje on na početku.

Djeca su još u biološkoj obitelji koja je pod nadzorom

Dodaje kako je navedena obitelj pod mjerama u nadležnosti ovoga Područnog ureda te se redovito prati stanje na terenu. Kao što je navedeno, ovaj PU se za pomoć obratio nadležnom ministarstvu te vjerujemo da će Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike snagom svojega autoriteta, znanja i iskustva pronaći odgovarajuće rješenje. Detalje predmeta ne možemo iznositi zbog zaštite i interesa maloljetne djece.

Rušak kazuje kako se na području nadležnosti ovoga Područnog ureda nalazi 48 udomiteljskih obitelji za odrasle osobe i 28 udomiteljskih obitelji za djecu.

– Konstantno se susrećemo s opadanjem broja udomiteljskih obitelji koji se, bilo zbog godina života, bilo zbog zdravstvenih ili drugih razloga prestaju baviti udomiteljstvom.  Isto tako, u našim udomiteljskim obiteljima nema smještajnih kapaciteta – ističe.

Ilustracija
Ilustracija // Envato Elements

Lani ostvareno čak 18 posvojenja

Ravnatelj napominje da se u kako se vode najboljem interesu djeteta pa je tako u prošloj godini realizirao čak 18 posvojenja, što je izuzetno visok postotak, uzimajući u obzir koliko sada područnih ureda djeluje na području Republike Hrvatske.

– Poanta je da Područni ured radi brzo i učinkovito tako da ne stoje priče da su djeca zaglavljena i zaboravljena u domovima i sl., barem što se tiče ovoga Područnog ureda – ističe on.

Unatoč boljim uvjetima, nema porasta broja udomitelja

Dodaje da iako je novi Zakon o udomiteljstvu uveo po prvi puta udomiteljstvo kao zanimanje kojim se uvodi mogućnost prijave na obvezna zdravstveno i mirovinsko osiguranje te naknada u visini 530,89 eura mjesečno, naravno plus opskrbninu za svako dijete koje se kreće u rasponu od 300 do 400 eura po korisniku, nije se dogodio planirani porast udomiteljskih obitelji. Iako smo provodili kampanje, pisali Vama medijima za pomoć oko objava poziva svim zainteresiranim osobama, kao što je navedeno, nije se dogodio nikakav pomak.

Koji je tome razlog, pita se Rušak.

– Svi volimo upirati prste u druge i okrivljavati sustav. Uvijek je netko kriv. Udomiteljstvo obavljaju građani u lokalnoj zajednici, pa iz toga možemo zaključiti da je odgovornost svih nas te da je izostalo bilo kakvo načelo solidarnosti. Zakonodavac se pobrinuo da su olakšani uvjeti osobama koje se odluče baviti udomiteljstvom, ali nešto moramo u sredinama u kojima živimo i radimo napraviti i sami, a odgovorno poticati udomiteljstvo na svim razinama. Prvenstveno tu mislim na medije. Ali nažalost, puno puta to baš nije zanimljivo. Zanimljivije je sada što ovaj Područni ured nema kuda smjestiti djecu – mišljenja je on.

Moli građane da se odazovu i postanu udomitelji

Dodaje kako se radi o izuzetno humanom zanimanju koje je na kraju krajeva i financijski nagrađeno. Svatko ima mogućnosti za obavljati poslove udomiteljstva jer uvjeti nisu toliko rigidni.

– Mislim da javnost ne mora biti uznemirena jer vjerujem da ćemo svi zajedno uključeni u ove procese nedostatka smještajnih kapaciteta uspjeti pronaći neko rješenje. I, naposljetku, zamolio bih opet sve građane, koji imamo bilo kakove mogućnosti, da se barem zainteresiraju kod ovog Područnog ureda za obavljanje poslova udomiteljstva. Naš tim Vam stoji na raspolaganju te ćete dobiti sve pravovremene informacije, a ako se odlučite baviti udomiteljstvom, zahtjev će biti odrađen u najkraćem mogućem vremenu – ističe.

Tražili i pomoć Crkve, no bez odgovora

Posebno je zanimljiva činjenica, kazuje, da smo zatražili i pomoć Crkve te je krajnje nevjerojatno da na dopis koji smo uputili župama nismo dobili niti odgovor, niti se tko pojavio na zakazanom sastanku koji smo organizirali u ovome Područnom uredu.

Zaključujem da smo kao društvo zakazali. Radi se o našoj djeci, našoj budućnosti, našoj nadi…. – ogorčen je ravnatelj.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Ivanje u Kalinovcu

FOTO/VIDEO Zabavljali se u Kalinovcu uz nastupe KUD-ova, druženje i bogat program

KUD Grgur Karlovčan iz Kalinovca, Općina Kalinovac te Turistička zajednica područja Dravski peski i ove su godine organizirali tradicionalnu...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×