10.4 C
Koprivnica
Subota, 15. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Edukativni programi na Danima suvremenog plesa
E

Ne propustite

Festival Dani suvremenog plesa u Varaždinu uskoro će doživjeti svoje šesto izdanje. Održat će se od četvrtka 29. svibnja do nedjelje 1. lipnja, a program će se odvijati na nekoliko lokacija u centru grada. Uz pomno odabrane predstave i osmišljene popratne sadržaje poput izložbe, projekcije filmova, festivalskog partija i kritičkog parkoura, organizator je i ove godine puno pažnje posvetio edukativnom dijelu programa, za profesionalne umjetnike i amaterske plesače, koji će početi već i prije samog festivala.

Whatever Dance Toolbox u sklopu Mop 3

U subotu prije Dana suvremenog plesa, 24. svibnja, u sklopu MOP 3 – festivala multimedije, oblikovanja i primjene, jedna od najeminentnijih hrvatskih izvedbenih skupina BADco., postavit će svoj Whatever Dance Toolbox (WDT). Riječ je o skupu softverskih alata za analizu i razvoj plesa i pokreta.

– Inicijalno razvijan iz tehnologija motion capturea, WDT je svojevrsno interaktivno ogledalo koje je korisno u plesnom studiju, ali i u svakodnevnom, laičkom bavljenju plesom. Softver se koristi kao poveznica između kamere koja snima pokret u stvarnom vremenu, kompjutora i projektora, a plesač tijekom probe može manipulirati sliku pokreta i time dobiti “ogledalo” koje sugerira moguće kvalitete pokreta koje on sam svojim kretanjem još de facto nije proizveo – objašnjavaju iz BadCo.

WDT će biti postavljen u atriju Starog grada te će se svi zainteresirani moći okušati i analizirati svoje plesne pokrete.

Koreografski laboratorij za profesionalne izvedbene umjetnike

U ponedjeljak, 26. svibnja, počet će Koreografski laboratorij – Kako kreirati za mladu publiku, a trajat će sedam dana. Uz mentorstvo iskusnog i međunarodno poznatog belgijskog koreografa, plesača i glazbenika Hendrika Lebona, u istraživačkom laboratoriju omogućuje se profesionalnim koreografima, redateljima, autorima i plesačima da iskušaju svoje ideje u dvorani i izravno s mladom publikom, uključujući je u proces rada.

Kroz ovaj prvi iskorak, želja organizatora je okupiti hrvatske koreografske i izvođačke snage u svrhu stvaranja poola umjetnika koje će uključiti u programe EU projekta Next Tracks, a koji kreće u provedbu već ove jeseni. Spomenuti projekt europske mreže Fresh Tracks Europe bavi se kreiranjem plesnih sadržaja za mladu publiku i s mladima.

Laboratorij će trajati šest dana, sudjelovanje je besplatno, a prijave se primaju do 15. svibnja.

Suvremene plesne tehnike za početnike

Tijekom samog festivala, Lili M. Rampre iz Slovenije održat će radionicu suvremenih plesnih tehnika za početnike.  Radionica će se temeljiti na tehnici opuštanja, tranzicijama u pod i sa njega, putovanjem kroz prostor, koncentrirajući se na upravljanje središtem tijela kako bi ostatak bio efikasan, brz i slobodan u odabiru kretanja. Druga polovica sata bavit će se traženjem prostora za improvizaciju u našim dnevnim aktivnostima te korištenjem toga u vidu oplemenjivanja plesnih vještina.  „Kako koristimo informacije koje redovito stižu do nas i kako njima možemo obogatiti temelje onog što već posjedujemo?”, istražuje Lili. Ona trenutno radi u Njemačkoj, a u razne projekte uključena je  kao izvođačica, plesačica i koreografkinja. Glavni fokus njezina istraživačka rada je pojavnost na sceni.

Radionica će se održavati od 29. svibnja do 1. lipnja – u četvrtak i petak od 17 do 19 sati, a kroz vikend od 16 do 18 sati. Cijena četverodnevne radionice je 200 kuna, a prijaviti se možete do 20. svibnja.

Više informacija o edukativnim programima dostupno je na Facebook stranici Dani suvremenog plesa Varaždin ( https://www.facebook.com/DaysOfContemporaryDanceVarazdin ), a za sve upite i prijave obratite se na mail perform.d.ance.vz@gmail.com .

Organizator Dana suvremenog plesa je umjetnička organizacija Vrum, na čelu sa Sanjom Tropp Frühwald, a održava se u sklopu projekta CIU Varaždin kojem je cilj omogućiti varaždinskoj publici kvalitetne suvremene plesne i izvedbene sadržaje tijekom cijele godine.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Sezona dolazi

Trikovi za vrt iz prošlog stoljeća: Ove biljne kupke su najbolja prihrana

Vrijeme sjetve i sadnje pojedinih povrtnih kultura već je počelo, a prava sezona tek dolazi. Ovi trikovi za vrt...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×