8.5 C
Koprivnica
Nedjelja, 3. ožujka 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
energetska tranzicija

Borac za ekologiju Vjeran Piršić podučavao Koprivničance, K. Ostriž podsjetila da u Gradu potiču ugradnju solarnih elektrana
B

Za svaki instalirani W solarne energije plaća se poticaj od četiri kune, što znači da za prosječnu solarnu elektranu na kući od pet kW, koja je dovoljna za potrebe prosječnog kućanstva, možete dobiti poticaj od 20.000 kuna

Ne propustite

U organizaciji njemačke Zaklade Friedrich Ebert u Hrvatskoj, u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ održano je predavanje poznatog borca za ekologiju Vjerana Piršića. Posjetitelji su bili upoznati s načinom uspostave malih solarnih elektrana za kućanstva, od samog postupka projektiranja i dobivanja dozvole.

Radi olakšanja cijelog postupka, Piršić je predstavio publikaciju „Moja energija, moja sloboda“, inače nastalu na temelju osobnog iskustva uspostave energetski neovisnog kućanstva na Krku, a koja se može pronaći u pdf formatu na službenoj stranici Zaklade.

Kao osnivač i direktor udruge Eko Kvarner koja je nositelj razvoja projekta Krka kao zelenog i energetski neovisnog otoka, Piršić je dao i mnogo korisnih savjeta kako mobilizirati građane i lokalnu zajednicu na tom putu zelene energetske tranzicije.

Foto: Viktor Stanić

O energetskoj tranziciji grada Koprivnice i konkretnim primjerima, okupljenima je iskustva podijelila zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž.

– Svi investitori koji grade u Koprivnici, privatne ili poslovne objekte po modelu pasivne gradnje, oslobođeni su 100% plaćanja komunalnog doprinosa, dok za niskoenergetsku građevinu plaćaju samo 50% doprinosa. Također, imamo i poticaje za solarne elektrane: za svaki instalirani W solarne energije plaća se poticaj od četiri kune, što znači da za prosječnu solarnu elektranu na kući od pet kW, koja je dovoljna za potrebe prosječnog kućanstva, možete dobiti poticaj od 20.000 kuna. Cijena same elektrane tog kapaciteta je oko 50.000 kuna – istakla je zamjenica gradonačelnika Ostriž.

Podsjetila je da koprivničkom Kampusu radi Regionalna energetska agencija Sjever, čiji osnivač su gradovi Koprivnica, Varaždin i Virovitica, koja je i pravo mjesto za građane i poduzetnike za informiranje o svemu vezanom uz tu temu.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

DRUGA HRL SJEVER ŽENE

Pitomačanke upisale petu uzastopnu pobjedu

Rukometašice Pitomače stigle su do pete uzastopne prvenstvene pobjede, a u 15. kolu Druge hrvatske lige Sjever slavile su...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×