17 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 15. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Šestak, Marinac i Šket kazneno prijavljeni zbog kredita “na lijepe oči”
Š

Ne propustite

Zdravku Šestaku i Darku Marincu, uhićenim bivšim članovima Podravkine Uprave, “smiješi” se još jedna kaznena prijava – ovaj put zbog pet milijuna kuna kredita koji su 2007. godine bez znanja Nadzornog odbora i ostalih članova Uprave i ikakvih instrumenata osiguranja povrata odobrili Slogi d.d.

Kaznenu prijavu je “zaradio” i Darko Šket, tada prvi čovjek Sloge d.d. a sadašnji stečajni upravitelj u tvrtkama Pevec grupa i Improm te direktor Slogine tvrtke-kćerke Sloga obuća, jer za veliko novčano zaduženje tvrtke nije tražio odobrenje NO-a i ostalih članova Uprave. U izvješću policije nisu navedena njihova imena i glasogovornik PU koprivničko-križevačke Dražen Laljek nije želio potvrditi da se radi o Šestaku, Marincu i Šketu, no zbog do sada objavljenih podataka o kreditnom aranžmanu između Podravke i Sloge d.d. jasno je da je riječ o njima. Također, u izvješću stoji da je tek dvije godine nakon davanja kredita potpisan ugovor kojim se Podravka osigurala u slučaju da Sloga ne vrati pet milijuna kuna. To je potvrdio i Franjo Otročak, sadašnji stečajni upravitelj Sloge d.d., koji je o toj transakciji dva puta razgovarao s policajcima i nosio im zapisnike sa nekoliko sjednica NO-a Sloge d.d. održanih 2007. godine.

– Šestak i Marinac su Slogi odobrili kredit “na lijepe oči” i tek kad je Šket 2009. godine uvidio da je stečaj neizbježan brže-bolje su potpisali ugovor kojim se Podravka upisala na Sloginu upravnu zgradu i pogone u središtu Koprivnice te druge nekretnine i tako se osigurala od gubitka novca. Podravka ih je mogla prodati prije nego smo raspisali prvi prodajni javni natječaj Sloge d.d., ali nije i sada je upitno kako će proći, jer su iste nekretnine pod hipotekom i zbog nekoliko drugih vjerovnika – rekao je Otročak.Darko Šket. Foto: Marijan Sušenj

Otkrio je da istražitelji još uvijek nisu otišli iz Sloge d.d., jer ih zanima kako je Uprava godinama isplaćivala plače radnicima, ali nije u državni proračun uplaćivala novac za zdravstveno i mirovinsko te druge obveze.

– Država je vlasnik više od 70% Sloge d.d. ali nije na vrijeme reagirala i spriječila bivšu Upravu da ozbiljno krši zakon. Isto tako, nije hipotekarno zateretila ni jednu cipelu i zato neće naplatiti ni lipu od 75 milijuna kuna koje potražuje. Drugim riječima, zbog svojih propusta će svoj proračun osiromašiti za desetak milijuna eura – objasnio je Franjo Otročak.

Darko Šket je odbio komentirati kaznenu prijavu podignutu protiv njega jer ju nije pročitao. Samo je priznao da je žalostan zbog hajke koja se diže pritv njega nakon što je uspio spasiti koprivničkog proizvođača obuće:

Franjo Otročak. Foto: Marijan Sušenj– Sve sam radio u skladu sa zakonom te profesionalno i odgovorno i zato ne razumijem čemu sve ovo.

Šket isto tako nije želio otkriti je li razgovarao s članovima Uprave i Nadzornog odbora o kreditu, niti je želio potvrditi ili opovrgnuti pretpostavku koja se sama od sebe nameće da ga je sa Šestakom i Marincem povezao Damir Polančec, bivši potpredsjednik Vlade koji je još 2005. godine na sva zvona najavljivao kako ima rješenje za spas Sloge.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Izbori 2024.

DOBAR HONORAR Članovima izbornih povjerenstava do 1390 eura naknade, a biračkim odborima 20 puta manje!

Kao i svaki izbori dosad, tako ni ovi ne mogu proći bez članova izbornih povjerenstava. DIP je objavio, prenosi...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×