međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

[eTV] Marina Švagelj Jažić, predsjednica udruge Hera: Svatko može biti žrtva obiteljskog nasilja, godišnje imamo preko 300 poziva

Progovorili smo o temi koja je vrlo važna za naše društvo, možda i važnija nego što svakoga dana to svatko od nas i pomisli.

16:00h
0

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se danas, 25. studenog. Bio je to povod da u emisiji ePodravina televizije ugostimo Marinu Švagelj Jažić, predsjednicu udruge Hera iz Križevaca.

Progovorili smo, pritom, o temi koja je vrlo važna za naše društvo, možda i važnija nego što svakoga dana to svatko od nas i pomisli.

Udruga Hera je, naime, jedina udruga koja se na području Koprivničko-križevačke županije bavi borbom protiv svih oblika diskriminacije, protiv nasilja te radom sa žrtvama nasilja te, između ostalog, pruža im pomoć putem SOS telefona ili Savjetovališta.

Gostujući u emisiji, Marina Švagelj Jažić istaknula je kako godišnje bilježe preko 300 poziva, a u ovoj godini, odnosno do kraja listopada, zabilježili su ih 263.

– Od toga je 63 poziva bilo pružanje pomoći i podrške od strane naših stručnih suradnica u savjetovalištu – psihologinje, socijalne radnice i pravnice. Za vrijeme potpunog lockdowna prošle godine, nismo uopće imali pozive, tako da smo prilagodile način svojega rada – kazala je studiju ePodravina televizije.

Napomenula je, zatim, kako svatko može biti žrtva, ne samo obiteljskog nasilja, nego bilo kojeg nasilja – i žene, i djeca i muškarci, a oni žele ohrabriti žrtvu da prijavi problem.

Poručila je da žrtve ne smiju gubiti povjerenje u institucije, niti u organizacije civilnog društva koje im mogu itekako pružiti pomoć i podršku.

Doznali smo više i o zakonskoj regulativi koja je nedavno ratificirana kako bi se ispravnije prepoznalo primarnog počinitelja nasilja te identificiralo i kvalificiralo kazneno djelo, a ne kako je često bio slučaj, prilikom postupanja institucija, izjednačavala žrtva i zlostavljač.

Udruga Hera već četvrtu godinu provodi program Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela, a kroz taj program, kazala je Švagelj Jažić, javlja im se i više muškaraca.

Dotaknuli smo i problematiku Skloništa za žene žrtve obiteljskoga nasilja, odnosno Sigurne kuće.

Ostale informacije gdje i kako žrtve obiteljskog nasilja mogu dobiti pomoć i podršku, doznajte u emisiji na ePodravina TV.