1.3 C
Koprivnica
Petak, 22. studenoga 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Zaljubljena u kulinarstvo

[eTV] Za Enu Čulić kuhanje je umjetnost, od luksuznih jahti pa do ručkova za prijatelje: Puštam kreativnosti da me vodi, kao da imam prazan papir

Interes za kuhanjem razvila je još u najranijim danima kada je mami asistirala u kuhinji

Ne propustite

Za Enu Čulić, ako ne ranije, mogli ste čuti kada smo najavili zanimljiv projekt koji je osmislila s prijateljicom Izabelom Andrašić.

- Oglas -

Ova u kulinarstvo zaljubljena Koprivničanka pokrenula je priču zajedničkog stola na zanimljivim lokacijama, poput koprivničkih eko vrtova ili sajmišta. Već nakon prvog izdanja novog kulinarskog koncepta, krenuli su pozivi iz drugih krajeva Hrvatske, pa neće čuditi ako se ova ideja proširi i izvan Koprivnice.

Kruh sa sjemenkama i orašastim plodovima, grilano ljubičasto zelje, komorač i brokula s pestom od zelenog luka, salata od radiča i maslačka, blanširana kopriva s blitvom. Kao što možete pročitati, Enina kuhinja je raznolika i vrlo zanimljiva.

Još kao mala našla se u svijetu kuhanja

Interes za kuhanjem razvila je još u najranijim danima kada je mami asistirala u kuhinji.

- Oglas -

– Malo po malo, gledajući kako ona radi, rodila se ljubav za kuhanjem. Od 14 godine sam vegetarijanka, pa me i to potaklo da više razmišljam o hrani, jer je u to vrijeme ponuda takve hrane bila oskudna – kaže nam.

Ena Čulić
Foto: Ivan Balija

Samouka je, a na kuhanje gleda kao na umjetnost.

– Kao što imamo akademske slikare, tako imamo i one samouke. Ja na sve to gledam kao da ispred sebe imam prazan bijeli papir i kad krenem kuhati samo pustim neku kreativnost da me vodi – opisuje nam.

Iz istog joj je razloga teško dijeliti recepte, jer je njena hrana uvijek drugačija.

– Često nakon kuhanja znam sama sebe pitati što sam sve stavila u hranu – kroz smijeh će Ena.

U vrijeme studiranja počela je raditi u restoranima i dobivati povratne informacije da je hrana koju radi jako ukusna.

Upravo kroz studentske poslove Ena je sasvim slučajno završila i na brodu radeći u kuhinji. Već sljedećeg tjedna našla se u društvu skipera koji je vrlo dugo u tom poslu.

– On me pitao gdje sam ja do sada i bio mi velika podrška. Ima tih ljudi koji u vama prepoznaju nešto i samo vas gurnu, pa smo se dogovorili da dođem raditi ponovno sljedeće ljeto – opisuje nam.

Ena Čulić
Foto: Ivan Balija

Strah od kuhanja za nepoznate ljude nikad nije imala.

– Od samog početka sam bila u redu s tim i imala dovoljno samopouzdanja da se upustim u tako nešto – kaže Ena.

Sljedećeg ljeta našla se na brodu, luksuznom katamaranu od 15 metara na kojem je uz skipera bila jedina članica posade i kuhala cijelo ljeto za različite goste.

– Svi gosti su me pitali koju sam kuharsku školu završila, a kada su čuli da nisam, svima je to bilo neobično, pa su promatrali kako kuham i bili u nevjerici kako je ukusno – govori nam Ena.

Njen pogled na kulinarstvo

Njena se prehrana i kuhanje bazira na vegetarijanskim namirnicama, a uvijek joj je cilj kuhati s lokalnim namirnicama i tako podržati male proizvođače.

– Uvijek se trudim pronaći lokalne farmere, proizvođače brašna, ulja, jaja, a u dućan uglavnom idem samo po sol i papar – kaže nam.

Ena Čulić
Foto: Ivan Balija

Svoje ideje o tome kako bi se trebalo kuhati ne nameće drugima.

– Kod kuhanja i prehrane stvar je individualnog pristupa, a mislim da se u našem sustavu na sve gleda kao da smo svi isti, a nismo. Mislim da svatko svom tijelu i prehrani treba pristupiti na takav način – mišljenja je Ena.

Kada govorimo o balansu u prehrani Ena kaže da je uz to koliko jedemo važnije i kako jedemo.

– To je ideja i našeg zajedničkog stola. Fokus nije na tome da nešto pojedemo na brzinu i mislimo kako moramo ići na posao, već da se prehrani posvetimo tako da razmišljamo što i koliko jedemo – kaže nam i dodaje kako bi jedno od glavnih pravila trebalo biti da stanemo jesti kada smo još barem malo gladni.

Ena Čulić
Foto: Ivan Balija

– Prehrana je slična kao i kada ljudi idu na posao, samo je ona naš unutarnji rad. To zahtjeva vrijeme, snagu, volju, pa na kraju i odluku da se tako prema njoj odnosimo. Ljudi se najedu, pa kažu da se moraju ići odmoriti, a zapravo bi trebalo biti obrnuto. Hrana nam daje energiju i tek tada bi trebali imati snage za dalje ići kroz dan – govori.

Prijatelji joj često znaju reći da bi se trebala prijaviti na neki kulinarski show.

– Mislim da bi brzo izletila van jer ne bi bila spremna pripremati meso, ali ja sam avanturističkog duha i volim izazove, tako da, nikad se ne zna – zaključuje Ena.

Ako još niste, Enine specijalitete možete probati na nekom od sljedećih zajedničkih stolova, a pratiti ju možete putem njene Instagram stranice.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Advertisement -

Najnovije

Povijest

Grad traži stare slike grada za fotomonografiju, prelistajte svoje kućne arhive!

Gradski muzej Križevci i Grad Križevci objavljuju Javni poziv za prikupljanje arhivskih fotografija Križevaca iz minulih vremena u svrhu izdavanja tiskane fotomonografije. Stoga pozivaju građane...
- Advertisement -

Vezane vijesti

×