Europski tjedan kretanja posvećen kvaliteti zraka

23:00h
0
kreta
080910-kreta-malaTema ovogodišnjeg Europskog tjedna kretanja je ‘Čist zrak za sve’. Kvaliteta zraka u gradovima najviše ovisi o emisijama CO2 i ostalih stakleničkih plinova koje najvećim dijelom proizvode industrija i promet. Stoga su dva načina poboljšanja ili održavanja visoke kvalitete zraka, a to su smanjenje emisija i intenzivno ozelenjivanje gradskih ulica i prometnica.
Grad Koprivnica sa svojim partnerima će stoga u ovom produženom tjednu, od 14. do 22. rujna promovirati oba načina održavanja visoke kvalitete zraka u našem gradu. U fokusu zanimanja biti će održavane zelene površine kao mjesta zabave i rekreacije djece i odraslih, kao i mogućnosti smanjenja štetnih emisija ograničavanjem automobilskog prometa i učinkovitijom potrošnjom energije u industriji i kućanstvima.
Kao ovogodišnji dobitnik Nagrade Europskog tjedna kretanja, Koprivnica je aktivni sudionik širenja mreže gradova održivog prometa koja će organizirati nekoliko zajedničkih aktivnosti već ove godine. Predstavnici uključenih gradova sudjelovat će 19. rujna u promociji programa ‘Zajedno na posao’ što ga u Zagrebu započinje UNDP, 20. rujna u rekreativnoj biciklističkoj vožnji okolicom Crikvenice, a 21. u koprivničkom biciklističkom maratonu ‘Joža Horvat’.
Svi gradovi mreže zajednički će provoditi akciju ‘Drvećem za čisti zrak’ u kojoj će tijekom jesenskih mjeseci posaditi stotine sadnica drveća uz svoje prometnice. Ova akcija biit će svečano predstavljena u subotu 20. rujna.
Susret partnera u ovogodišnjem Tjednu kretanja, svečano potpisivanje Povelje Europskog tjedna kretanja i predstavljanje ovogodišnjeg programa održat će se u ponedjeljak, 15. rujna u 12 sati u Gradskoj vijećnici, priopćeno je iz koprivničke gradske uprave.