misli globalno, djeluj lokalno

Europski tjedan održivog razvoja u Križevce donosi brojna događanja, evo detalja

Obuhvatit će se nekoliko važnih tema održivog razvoja kao što su klimatske promjene, zaštita okoliša, mobilnost, energetska tranzicija.

14:00h
0
Motoristički i biciklistički susret Križevci
Foto: grad Križevci

Europski tjedan održivog razvoja koji se obilježava od 18. rujna do 9. listopada, po prvi puta će se obilježiti i u Križevcima pod motom Misli globalno, djeluj lokalno.

Aktivnosti započinju u petak, 24. rujna, otvaranjem Energetsko – klimatskog ureda energetske zadruge KLIK i Grada Križevaca i otvorenim vratima za građane koji će imati prilike sudjelovati na predavanju Zelene energetske zadruge o ulozi građana u energetskoj tranziciji te uključivanju građana u projekte energetske učinkovitosti.

Nastavlja se tematskim festivalom KLIKni na održivo koji će se održati u subotu i nedjelju, 25. i 26. rujna na Strossmayerovom trgu, a vikend nakon, 2. listopada, održati će se prva „plogging“ utrka i zelena čistka u Križevcima povodom Europskog tjedna mobilnosti i Svjetskog dana čišćenja.

Time će se obuhvatiti nekoliko važnih tema održivog razvoja kao što su klimatske promjene, zaštita okoliša, mobilnost, energetska tranzicija.

Građani će tako na prvom festivalu održivosti u Križevcima imati prilike sudjelovati na različitim radionicama i predavanjima, donirati sredstva kroz humanitarni buvljak Zaklade Volim Križevce, razgledati električne automobile i električne bicikle naših sugrađana, kao i različite ekološke i održive proizvode, a svi koji ogladne, moći će isprobati zdrave zalogaje koje će pripremati poznata veganska kuharica Ivana Rukavina.

Za filmoljupce će se prikazati film legendarnog Davida Attenborougha – Život na našem planetu u kojem se slavni voditelj prisjeća svojeg života i evolucijske povijesti života na Zemlji.

Svi koji vole aktivan i zdrav život, moći će se prijaviti na prvu „plogging“ utrku i uz lagano hodanje/džogiranje/trčanje čistiti šumu od otpada, a najbolji će i osvojiti nagradu. Obilježavanje tjedna održivosti će se završiti predavanjem “Kišem li od klime?” i radionicom TorbEKO u sklopu Culture Shock festivala.

Aktivnosti u sklopu Europskog tjedna održivog razvoja organizira KLIK energetska zadruga u partnerstvu s Gradom Križevcima, a pod pokroviteljstvom Culture Shock festivala i EUKI Living Streets projekta te EIT Climate-KIC inicijative Gradovi budućnosti jugoistočne Europe.