6.3 C
Koprivnica
Utorak, 23. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
bris iz nosa

Evo čime se steriliziraju štapići za korona testove
E

Iz HALMED-a i HZJZ-a pojašnjavaju da je to način na koji se medicinska oprema sterilizira godinama, da nije opasno i da se sve strogo kontrolira

Ne propustite

U javnosti se pojavila dvojba čime se steriliziraju štapići za uzimanje briseva iz nosa koji se koriste u testovima za COVID-19 i da je možda riječ o opasnom spoju, saznaje RTL.

Provjerili smo kod stručnjaka u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo te Agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) – radi se o plinu etilen-oksidu koji se već desetljećima koristi u medicini za sterilizaciju, da je on primjenjuje u strogo kontroliranim uvjetima i da nema opasnosti za ljude.

– Štapići, koji se koriste za uzimanje briseva iz nosa radi testiranja na prisutnost uzročnika bolesti COVID-19, većinom se steriliziraju etilen-oksidom. Sterilizacija etilen-oksidom je uobičajena metoda sterilizacije medicinskih proizvoda općenito, a ne samo štapića za uzimanje briseva. Po provedenom postupku sterilizacije, etilen-oksid  uklanja se. Postupak, kontrola postupka te biološka procjena postupka sterilizacije etilen-oksidom opisani su odgovarajućim normama za sterilizatore i sterilizaciju medicinskih sredstava – odgovorili su iz HALMED-a.

Navedenim normama su, također su naveli, propisane su i najveće dozvoljene količine rezidualnog etilen-oksida koji može zaostati na medicinskom proizvodu.

– Propisani parametri osiguravaju da svi eventualni rizici, koji se mogu povezati s uporabom medicinskih proizvoda, budu svedeni na najmanju moguću mjeru, koja je prihvatljiva u usporedbi s koristima za pacijenta, te su kompatibilni s visokom razinom zaštite zdravlja i sigurnosti – odgovorili su iz HALMED-a.

Prevedeno, zaista se za sterilizaciju štapića koristi plin etilen-oksid, ali u vrlo kontroliranim uvjetima i u kontroliranim koncentracijama koje nisu škodljive za zdravlje ljudi.

To ističe i doc.dr.sc Irena Tabain, koordinatorica SARS-CoV-2 dijagnostike u HZJZ-u koja umiruje javnost.

– Komercijalni štapići, koji se koriste za briseve koje nabavljamo za potrebe testiranja, imaju oznaku CE, što znači da su odobreni na nivou Europske unije, a procesi kojima proizvođači medicinskih proizvoda steriliziraju štapiće etilen-oksidom su standardizirani, validirani  i strogo kontrolirani. Štapići se steriliziraju zapakirani u posebne standardizirane paketiće za sterilizaciju, a čak je i proces pakiranja štapića prije sterilizacije validiran, standardiziran i strogo kontroliran. Nakon procesa sterilizacije, slijedi odzračivanje tijekom kojeg se odstranjuje korišteni plin – rekla je dr. Irena Tabain.

Nastavila je da je sam proces je strogo kontroliran, a same kontrole medicinskih proizvoda da su značajno veće i strože nego drugih vrsta proizvoda. Pojasnila je i kako se radi sterilizacija:

“Proces sterilizacije plinom etilen-oksidom se provodi na temperaturi od 55 stupnjeva Celzijusovih kada je etilen-oksid u plinovitom stanju, a proces se odvija u sterilizatorima koji imaju kontrolirane i standardizirane cikluse procesa sterilizacije. Osim toga, svaki štapić ima oznaku serijskog broja serije proizvodnje povezanog s odgovarajućim certifikatom, kojim se dokazuje sukladnost proizvoda za stavljanje u upotrebu, odnosno sigurnost za primjenu”.

Dodala je i to da je kontakt čovjeka sa štapićem dok mu se uzima bris izuzetno kratko, što dodatno ide u prilog tome da ne šteti.

Inače, ovaj spoj došao je na loš glas kao pesticid i vjerojatno ste ga upamtili kao razlog zbog kojeg se posljednjih godinu i pol dana mnogo prehrambenih proizvoda povuklo s tržišta jer su u njima pronađene previsoki ostaci ovog spoja koji se koristi kao pesticid. U EU je strogo zabranjen, no još se široko primjenjuje u poljoprivredi u mnogim zemljama. Pod lupom europskih inspektora prije dvije godine došao je sezam iz Indije koji je preplavio Europu i u kojem su pronašli previsoke koncentracije zaostalog etilen-oksida.

On se inače koristi kao vrlo uspješan pesticid protiv širenja plijesni, bakterija i drugih uzročnika bolesti i truljenja. Uslijedile su serije povlačenja sezama i proizvoda sa sezamom porijeklom iz Indije upravo zbog etilen-oksida, a kasnije i drugih prehrambenih proizvoda.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

PRIGODA

Danas imendan slave Đurđica, Helena, Đuro i Juraj

Danas posebnog razloga za druženje imaju osobe imena Đurđica, Helena, Đuro i Juraj. Evo što znače i otkud dolaze njihova...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×