25.1 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 24. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Zimske radosti

Evo kako brzo odmrznuti auto, donosimo deset najboljih savjeta
E

Kazna za neočišćeni automobil iznosi čak 1000 kuna, a kako vam snježni i zaleđeni automobil ne bi digao tlak u bilo koje doba dana, pripremili smo praktične savjeta

Ne propustite

Prema Zakonu o prometu automobil zatrpan snijegom prije vožnje obavezno se mora očistiti. To ne vrijedi samo za stakla, već i za krov, poklopac motora i posebice registarske pločice.

Kazna za neočišćeni automobil iznosi 130 eura, a kako vam snježni i zaleđeni automobil ne bi digao tlak u bilo koje doba dana, pripremili smo praktične savjeta.

Recept za tekućinu
Mješavina koja odleđuje stakla i topi led može se napraviti i u kućnoj radinosti. Sve što trebate napraviti jest u plastičnu bočicu s raspršivačem i primijeniti sljedeći recept: dvije trećine medicinskog alkohola, jednu trećinu vode i jednu veliku žlicu deterdženta za posuđe.

Ako niste za kemijanje, kupite sredstvo za odleđivanje u prodavaonici. Postiže isti efekt kao i sprej, a i traje nešto duže. Ova kombinacija djelovat će jednako kao i sprej, uz manju cijenu, pogotovo ako tekućinu “smiksate” kod kuće.

Čuvajte svoju strugalicu za led
Ona je neophodna u zimsko doba, jer na dobri stari način možete ostrugati velike naslage leda sa stakala, u slučaju da ostanete bez tekućine ili spreja za odmrzavanje stakala. No karoserija automobila ne čisti se od leda i snijega strugalicom ili drugim kemijskim sredstvima, jer uništavaju lak.

Karton ili ručnik kao prevencija
Ovo je odličan i jednostavan način prevencije smrzavanja stakala na automobilu. Prebacivanjem kartona ili starog ručnika preko vjetrobranskog stakla spriječit će nastajanje debelog sloja leda na vjetrobranu.

Strpljivo sa zaleđenim vratima
Na starijim automobilima zna se dogoditi da se niskim temperaturama zalede sva vrata na automobilu.

Nikako nemojte na silu pokušavati otvoriti vrata, već probajte par puta dlanom lagano udariti po rubu vrata, kako bi se led odlomio. Ako to ne pomogne, možete probati otopiti led fenom za kosu ili sprejem za odmrzavanje stakala.

Zagrijte ključ i gurnite u bravu
Ovaj problem najčešće se dešava kod starijih automobila, koji nemaju sustav daljinskog otključavanja brava. Zaleđene kvake i brave valja poprskati sredstvom za odleđivanje i pričekati nekoliko trenutaka, a zatim pokušati ponovno.

Ako brava i dalje ne funkcionira, zagrijte metalni dio ključa upaljačem i zatim ga gurnite u bravu. To bi trebalo sasvim otopiti led u mehanizmu. Kako biste spriječili ponovno zamrzavanje brava na automobilu, pošpricajte brave sprejem WD-40 svaki tjedan.

Prozore pokreću kreditne kartice
Pritisnete li prekidač za spuštanje prozora, a prozori se ne pomiču, znači da je nastao sloj leda između stakla i zaštitne gume. Umetnite kreditnu karticu između stakla i gume te ju provucite gore-dolje kako bi se uklonio led koji ih spaja.

Ako imate vremena, zagrijte unutrašnjost auta, jer toplina iznutra će automatski djelovati na sloj leda i u potpunosti ga otopiti.

Vruća voda radi, no i staklo puca
Nagla promjena temperature može rezultirati puknućem stakla, što će vam samo stvoriti dodatan trošak. Ako već koristite vodu za odleđivanje, učinite to mlakom vodom koju nanosite preko krpe.

Bez paljenja brisača
Dok su stakla prekrivena snijegom ili ledom, nikako nemojte paliti brisače. Težina snijega može oštetiti mehanizam brisača, a pokušajem paljenja mogu se oštetiti i metlice brisača.

Također, s obzirom na to da se na metlicama brisača nalazi sloj leda, njihovo paljenje može uzrokovati grebanje vjetrobranskog stakla.

Ne turirajte dok je motor hladan
Hladan, nezagrijan motor koji još nije postigao radnu temperaturu, a koji ste tek pokrenuli, nemojte ‘turirati’ visokim okretajima, jer motoru to šteti. Hladan motor koji se pokrene u pravilu puno sporije dosegne radnu temperaturu ako vozilo stoji na mjestu, nego u vožnji.

Osobito kod dizel motora koji se na niskoj temperaturi neće zagrijati na radnu temperaturu ako radi na mjestu. Dakle, lagano pokrenite motor.

Ne zaboravite na svjetla!
Znate onu staru izreku – ‘Vidi i budi viđen!’. Sjetite se očistiti snijeg s prednjih i stražnjih svjetala kako bi vas mogli vidjeti drugi sudionici u prometu, piše 24 sata.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nova nesreća

NEVJEROJATNO Dijete vozilo quad, a klinac ih “ganjao” na motociklu i stradao, u bolnici je s teškim ozljedama

Nesreće s motorima i quadovima u posljednje su vrijeme sve češće, a posebno zabrinjava što su vozači vrlo mladi....
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×