16.8 C
Koprivnica
Srijeda, 22. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
SAVJETI IZ PRVE RUKE

Evo kako se biciklisti moraju ponašati da bi bili što sigurniji u prometu
E

Nakon konzumacije alkoholnih pića ne preporuča se upravljanje biciklom, jer alkoholiziranost vozača bicikala doprinosi događanju prometnih nesreća i padovima s bicikla.

Ne propustite

U prvih pet mjeseci 2021. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 270 prometnih nesreća odnosno 75 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 195 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama ozlijeđeno je 89 osoba, pri čemu je 15 osoba zadobilo teške tjelesne ozljede, dok su 74 osobe zadobile lake tjelesne ozljede.

Vozači bicikala sudjelovali su u 18 prometnih nesreća od čega 15 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U nesrećama je sudjelovalo 19 vozača bicikala od kojih je stradalo njih 15. Teško su ozlijeđena tri vozača bicikala, dok je 12 vozača bicikala lakše ozlijeđeno.
U odnosu na prvih pet mjeseci 2020. godine broj prometnih nesreća povećan je za 12 nesreća, dok je broj ozlijeđenih biciklista povećan za devet osoba. Vozači bicikala izazvali su 12 prometnih nesreća ili 67 posto prometnih nesreća u kojima su sudjelovali.
Najčešće vrste prometnih nesreća koje su izazvali vozači bicikla bili su sudari vozila iz suprotnih smjerova (3), bočni sudari (3) i ostale vrste prometnih nesreća (4).

Najčešće greške vozača bicikala koje su dovele do prometnih nesreća bile su nepropisno mimoilaženje (2), nepropisno uključivanje u prometu (4) i nepropisno kretanje kolnikom (3).

Maloljetni vozači bicikala izazvali su četiri prometne nesreće, osobe starije od 55 godina izazvale su pet prometnih nesreća. Vozači bicikala pod utjecajem alkohola izazvali su četiri nesreće.

U prvih pet mjeseci 2021. godine sankcionirano je 8.796 prometnih prekršaja. Vozači bicikala počinili su 724 prometna prekršaja od čega najviše prekršaja upravljanja biciklima pod utjecajem alkohola (288), nekorištenja reflektirajuće odjeće ili prsluka (103), vožnje bez svjetala noću i u uvjetima smanjene vidljivosti (97) i nekorištenja postojećih biciklističkih staza ili traka (96).

Kako bi su u predstojećem razdoblju, poglavito u ljetnim mjesecima kada se očekuje povećana frekvencija biciklista svih uzrasta u prometu, spriječilo stradavanje biciklista u prometnim nesrećama, vozačima bicikala savjetujemo povećan oprez i poštivanje prometnih propisa.

Savjeti za sigurno sudjelovanje u prometu

Ističemo da djeca do svoje 14 godine ne smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, osim ukoliko dijete prati osoba koja je starija od 16 godina ili ukoliko je dijete prošlo program osposobljavanja za samostalno sudjelovanje u prometu biciklom i za to ima izdanu odgovarajuću potvrdu. Vozači bicikala mlađi od 16 godina obavezno moraju koristiti zaštitnu kacigu, koja mora biti pravilno pričvršćena.

Biciklom se obavezno treba kretati postojećim biciklističkim stazama i trakama. Ukoliko nema biciklističkih staza ili traka, potrebno se kretati uz desni rub kolnika u pravcu kretanja. Na dvosmjernim biciklističkim stazama treba se kretati desnim trakom staze.

Cesta se može prijeći na biciklu jedino na obilježenom biciklističkom prijelazu uz uvjet da se prethodno provjeri da li je to sigurno. Dolaskom do obilježenog pješačkog prijelaza, vozač bicikla treba sići i gurajući bicikl, nakon što se uvjerio da cestu može sigurno prijeći, pješice prijeći cestu.

U grupi uvijek vozite bicikl jedan iza drugoga, u koloni. Ruke moraju uvijek biti na upravljaču bicikla i ne smije se pridržavati za drugog biciklistu ili neko drugo vozilo jer to doprinosi padovima i prometnim nesrećama.

Prilikom skretanja potrebno se pogledom iza lijevog odnosno desnog ramena uvjeriti kako se može sigurno skrenuti. Prije samog skretanja potrebno je dati znak lijevom ili desnom rukom ostalim vozačima o namjeri skretanja.

Nakon konzumacije alkoholnih pića ne preporuča se upravljanje biciklom, jer alkoholiziranost vozača bicikala doprinosi događanju prometnih nesreća i padovima s bicikla.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nova oprema

FOTO/VIDEO Koprivnička bolnica dobila prijenosnu UZV sondu, dr. Odobašić: Bit’ će na usluzi brojnim odjelima!

Koprivnička bolnica primila je novu prijenosnu ultrazvučnu sondu vrijednu 10.000 eura. Ova vrijedna oprema kupljena je zahvaljujući donacijama, prije...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×