JOŠ MALO I VESELI PROSINAC

Evo što Koprivnica, Križevci i Đurđevac spremaju povodom Adventa, korona nam ipak neće u potpunosti ukrasti Božić

Gradovi u Koprivničko-križevačkoj županiji polako se pripremaju nebili bez obzira na pandemiju izazvanu širenjem Covida19 svojim građanima ponudili barem dio uobičajenog adventskog sadržaja.

08:00h
0
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Brojimo sitno do mnogima najdražeg mjeseca prosinca kad su ulice ukrašene milijunima lampica, a na glavnim gradskim trgovima nosnice nam razdražuju mirisi kuhanog vina i fritula.

Gradovi u Koprivničko-križevačkoj županiji polako se pripremaju ne bi li bez obzira na pandemiju izazvanu širenjem Covida19 svojim građanima ponudili barem dio uobičajenog adventskog sadržaja.

Križevčani će sigurno imati priliku u prosincu se osjećati baš kao što posljednjem mjesecu u godini priliči. Potvrdio je to gradonačelnik Mario Rajn kad je potpisao Ugovor o najmu klizališta za potrebe organizacije događanja Večeri klizanja & kuhanog vina i aktivnosti u sklopu projekta Cross-border wine routes 2.

Ovogodišnja manifestacija Advent u Križevcima bit će u znaku promocije vinskih cesta Križevci-Kalnik-Orehovec i Villány-Siklós gdje će se predstaviti nova zimska događanja pod nazivom Večeri klizanja & kuhanog vina s bogatim programom u trajanju od mjesec dana i organizacijom raznih aktivnosti, uz pridržavanje epidemioloških mjera i preporuka radi sprečavanja prijenosa bolesti COVID-19.

Ugovorom je definiran najam klizališta u razdoblju od 4. prosinca do 7. siječnja 2021. godine. Klizalište s pratećim sadržajima bit će postavljeno na Trgu J. J. Strossmayera u Križevcima. Budući da su financijska sredstva za najam klizališta osigurana europskim sredstvima korištenje klizališta se neće naplaćivati.

Provjerili smo planove koprivničke Gradske uprave.

– Ovih dana počeli su pripremi električarski radovi na božićnom ukrašavanju gradskih ulica, trgova i rotora i to provode električari iz Komunalca koji rade na održavanju javne rasvjete. Što se tiče manifestacije Koprivnička bajka, u ovom trenutku je potpuno neizvjesno hoće li ona biti i ako da, u kojem obliku. Budući da se nacionalna i lokalna epidemiološka situacija, a sukladno k tome i mjere, mijenjaju na tjednoj i dnevnoj bazi, teško je predvidjeti i planirati aktivnosti. Gradu je u interesu pružiti javne sadržaje građanima, no pri tome su iznimno važni i faktori sigurnosti, zdravlja i javnog mnijenja. Potrudit ćemo se stvoriti blagdansku atmosferu ukrašavanjem javnih prostora, a sve ostale sadržaje ćemo naknadno prezentirati, ako to bude moguće – objasnio je Dario Jembrek, pročelnik Ureda gradonačelnika.

I treći županijski grad u pripremnim je radovima za prosinac. Iz đurđevačke uprave potvrdili su nam kako će Advent biti održan, ali u smanjenom obimu negoli prijašnjih godina. Ovih će se dana raspisati javna nabava za klizalište koje će isto tako dobiti svoje prostorne metre na glavnom gradskom trgu.

– Svakako nam je u planu održati Advent, no sve ovisi o mjerama koje će biti na snazi. Mi ćemo se brzo organizirati te prema naputcima organizirati sve što je u našoj moći – kažu iz Đurđevca.