4.3 C
Koprivnica
Petak, 19. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
EU PARLAMENT

Evo što neovisni gradonačelnici Rajn i Janči misle o rezultatima izbora u Križevcima i Đurđevcu
E

Rezultat je to rada na terenu jer na ovoj razini izlaznosti ne možemo pričati o društvenom trendu. U prvom su planu bile stranačke strukture. Mislim kako se dio, nazovimo ih, protestnih glasova prelio na listu Mislava Kolakušića - zaključio je Rajn, čestitavši izabranima te samim biračima.

Ne propustite

HDZ i SDP na razini Republike Hrvatske uzeli su po četiri mandata na izborima za Europski parlament, dok je po jedan pripao Suverenistima, Mislavu Kolakušiću, Živome zidu i Amsterdamskoj koaliciji.

U Koprivničko-križevačkoj županiji je, pak, SDP s 26,24 posto prvi, ispred HDZ-a koji ima 22,67 posto i Mislava Kolakušića sa 7,19 posto glasova.

Rezultate su nam komentirali neovisni gradonačelnici Križevaca  Mario Rajn te Đurđevca, Hrvoje Janči, u čijim je gradovima, kao i u Koprivnici, pobjedu odnio SDP.

– Nisam dio te utrke, pa na izbore gledam kao i svi građani. D’Hondtova metoda, matematičar sam po struci te volim o tome pričati, pokazala je da fragmentiranje ide na ruku velikima. U svakome slučaju, rezultat gospodina Kolakušića je iznenađujuć s obzirom na zanimljivu kampanju koju je vodio. U konačnici, i jučer je pokazao specifičan odnos prema medijima – rekao je.

Foto: Irma Vargić
Mario Rajn // Foto: Irma Vargić

Podsjetimo, Kolakušić je u svojoj predizbornoj kampanji znatno govorio o borbi protiv korupcije. Rajn ističe uzimanje te nacionalne, ali i globalne teme, dodajući kako se njega jedinoga može na ovim izborima smatrati novim.

SDP-u je u Križevcima pripalo 23,96 posto, HDZ-u 20,34 posto, a Kolakušiću 9,11 posto.

Izlaznost je ispod nacionalne razine. To mi nije drago. Uvijek zagovoram izlazak na izbore kao prvo mjerilo demokratskog i civilizacijskog društvenog standarda. Bez obzira na sve, trebalo je izaći van i dati glas. Ali je i rezultat lokalnog djelovanja političkih stranaka. Ogledalo je to tko je, koliko i kako radio – prokomentirao je Rajn te dodao kako je neizlanost rezultat revolta i onoga što ljudi misle o stranačkom djelovanju okrenuvši se županijskim rezultatima.

– Ulogu u tome ima prepoznatljivost kandidata. Gospođa Borzan aktualizirala je ljudima vrlo blisku temu kvalitete proizvoda i po tome postala prepoznatljiva. Treba staviti u kontekst članstva i aktiviranje članstva na lokalnoj razini jer su iste polazne točke vrijedile u svim županijama, pa nije u svima SDP pobijedio. Rezultat je to rada na terenu jer na ovoj razini izlaznosti ne možemo pričati o društvenom trendu. U prvom su planu bile stranačke strukture. Mislim kako se dio, nazovimo ih, protestnih glasova prelio na listu Mislava Kolakušića – zaključio je Rajn, čestitavši izabranima te samim biračima.

Hrvoje Janči // Foto: Matija Gudlin

Gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči kazao je kako je, gledajući općenito Hrvatsku, situacija ista kao u ostatku Europe. Točnije, kaže da velike stranke slabe. Komentirajući svoj grad, napominje kako oni kao opcija nisu izlazili na izbore, već su podršku preferencijalno dali Martini Bienenfeld iz Stranke rada i solidarnosti – Bandić Milan 365.

Izbori zapravo pokazuju koliko tko ima stranačke vojske i koliko ih može motivirati. Dobili su najviše od svih, ali se radi o relativno malom broju gledajući broj glasova u usporedbi s drugim izborima. Birači su to koji glasaju za stranke, koji imaju za koga glasati. Za usporedbu, kroz izbore prije pet godina vidljivo je kako je broj glasova tu negdje, no HDZ je, primjerice, razmrvljen – mišljenje je Jančija koji se, kao i ostali, osvrnuo na Kolakušićev uspjeh.

– Vidi se kako je uzeo glasove MOST-u i Živome zidu. Ostvario je dobar rezultat. Vjerujem da će na idućima imati još i bolji, da će uzeti više tih protestnih glasova. Prije su, dakle, svi bili iznenađeni rezultatima MOST-a. Isti su to glasovi koji se sele – zaključio je Janči.

Gradonačelnik Koprivnice, Mišel Jakšić, za sada nije želio komentirati rezultate.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kakve su vaše teorije?

Što je sad ovo? Čitatelj snimio neuobičajen trag na nebu: Očito avionu ne valja katalizator!

"Čisto" nebo, gušći zračni promet i društvene mreže vrlo brzo postanu zatrpane išaranim plavetnilom. U prvom dijelu rečenice krije...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×