16.5 C
Koprivnica
Utorak, 28. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
sjednica gradskog vijeća

Evo tko će biti počasna građanka, dobiti nagradu za životno djelo i ostala priznanja Grada Ludbrega
E

Ako sve prođe prema očekivanjima, i vijećnici izglasaju dobitnike ovogodišnjih javnih priznanja.

Ne propustite

Bliži se Dan grada Ludbrega, a gradski vijećnici na predstojećoj sjednici Gradskog vijeća, koja će se održati u ponedjeljak, odlučit će o prijedlozima dodjele javnih priznanja u 2022. godini.

Za počasnu građanku Ludbrega predložena je Židovka Theodora Basch Klayman, koja danas živi u Washingtonu. Zahvaljujući njoj, Ludbreg pripada među najistraženija naselja u Hrvatskoj koja su pogođena holokaustom. Njene fotografije našle su se u udžbenicima povijesti, knjigama i člancima, a temeljem iskaza u kojima spominje svoj boravak u Ludbregu te spas od sigurne smrti, proučava se povijest holokausta.

– Rođena je 31. siječnja 1938. godine u Zagrebu. Kći je Salamona Bascha koji je vodio proizvodnju četki u Zagrebu, a majka Silvija bila je učiteljica, najmlađa kći posljednjeg ludbreškog rabina Leopolda Josipa Deutscha, rođena Ludbrežanka. Svoj radni vijek provela je u obrazovanju, radeći na školama u Marylandu. U mirovini je, udovica. Njen dom često posjećuju poznanici iz Hrvatske, a vrata su otvorena za sve prijatelje iz Ludbrega. U Washingtonu se Theodora uključila kao dobrovoljac u rad Memorijalnog muzeja Holokausta SAD, jedne od najuglednijih ustanova u svijetu koji brinu o ostavštini žrtava Drugog svjetskog rata. Muzeju je donirala desetine dokumenata i fotografija iz Ludbrega i okolice te snimila nekoliko video-svjedočanstava o svom spašavanju. Održala je više predavanja za američke učenike i posjetitelje i pritom je uvijek naglašavala svoju pripadnost Hrvatskoj, a o Ludbregu je uvijek govorila pozitivno, iako su joj odveli cijelu obitelj. Isticala je hrabrost ljudi koji su joj pomogli za preživi – kažu o njoj iz Gradske uprave.

Svojim djelovanjem promicala je ugled, značaj i položaj Grada Ludbrega u zemlji i svijetu te ustrajala upoznati javnost s istinom o tragediji rata u Hrvatskoj, šireći toleranciju i snošljivost.

Ludbreg je posjetila više puta. Godine 2021. podnijela je zahtjev Komisiji Yad Vashema u Jeruzalemu u Izraelu da se njeni spasitelji iz Ludbrega proglase Pravednicima među narodima. To je najviše priznanje koje Država Izrael dodjeljuje nežidovima, osobama koje su riskirale svoj život da spase nečiji život. Komisija Yad Vashema priznala je Theodorin zahtjev te svih sedam Ludbrežana – Ljudevita Vrančića, obitelji Kerstner, Žiža i Runjak proglasila Pravednicima među narodima i njihova će se imena naći uklesana na Zidu časti u Jeruzalemu. Time će Ludbreg postati grad s najviše Pravednika među narodima u Hrvatskoj u odnosu na broj stanovnika – stoji u objavi.

Nagradu za životno djelo dobit će rođeni Ludbrežanin – uspješan poduzetnik i gospodarstvenik Zvonko Magić, za ostvarene rezultate i dugogodišnji rad na području gospodarstva, tehničke kulture, sporta, humanitarnog djelovanja.

Osnovao je nekoliko tvrtki s različitim djelatnostima, a 2005. tvrtku Energy Plus d.o.o. čija je pretežna djelatnost obnovljivi izvori energije. U poslovanju tvrtke značajna je 2011. kada su pokrenuti projekti i razvoj LED rasvjete, a već iduće godine pokrenuta je i prva serijska industrijska proizvodnja certificirane LED rasvjete. Tvrtka 2017. godine postaje najveći proizvođač LED rasvjete u Hrvatskoj te OEM proizvodnja za Njemačku, Finsku i Austriju. Prijava izuma EU patentnom uredu za nadzor rasvjete izvršena je 2018. godine, a već iduće patent je potvrđen, da bi 2021. bile napravljene prve reference po patentu i prvi potpuno digitalizirani nadzor svih rasvjetnih tijela u jednom gradu. Taj grad je Grad Ludbreg koji po tome ulazi u povijest svjetski priznatog digitalnog nadzora javne rasvjete.

Prošle godine tvrtka započinje i proizvodnju sustava za hidronaponsku proizvodnju hrane baziranu na najnovijoj tehnologiji LED rasvjete koja omogućava proizvodnju u idealnim uvjetima 365 dana u godini na bilo kojem mjestu. Svih ovih godina kroz sve tvrtke prošlo je preko 1500 zaposlenika, trenutno je zaposleno oko 90 djelatnika, posjeduje 6500 m2 tvorničkih hala te ostvaruje godišnji promet od oko 30 milijuna kuna.

Za Nagrade Grada Ludbrega predloženi su Neven Jerbić za rezultate u protekloj godini u području sportskog novinarstva, sporta i društvenog života te Bojana Schubert za rezultate u području znanosti, prosvjete i drugih područja društvenog života.

Plakete Grada Ludbrega primit će Ženska vokalna skupina Pajdašice, Pekarna Centar vlasnika Gjergja Kajzogaja i Udruga – Žene u borbi protiv raka dojke Narcisa.

Dodijelit će se pet Zahvalnica, i to Dragutinu Geriću, Jovici Jankoviću, Steli Pavetić, Olji Slatki i Slobodanu Vagjuncu.

Ukoliko će situacija to dopuštati, priznanja će biti dodijeljena na svečanoj sjednici povodom Dana grada.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Modni kutak

Prelijepa djevojka oduševila u ljetnom topiću i zanimljivoj lanenoj suknjici s prorezom

Jednostavno smo ostali bez riječi. Sve na ovoj djevojci izgleda pomno odabrano i usklađeno, od predimenzioniranih, ali hit naočala...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×