5.7 C
Koprivnica
Četvrtak, 29. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

KOLUMNA: Sve nam dobro ide, ali pivo najbolje!
K

Ne propustite

pivo-krigleSvi smo u banani, tvrdi Sanader

Već u lipnju moglo bi izlaziti 60 tisuća boca raznog piva na sat. Kriza koja je sve uzdrmala, nije zaustavila hrvatske pivovare, a u novu punionicu i skladište Carlsberga uloženo je 170 milijuna kuna, odjeknulo je u medijima. A tko će sve to popiti, pitam se. Pa mi Hrvati, naravno! Tipično hrvatski! Kriza je pa svi piju da zaborave da je kriza. Nije ni čudo da pivovara posluje s tolikom zaradom, kad je pivo vjerojatno najtraženija roba u nas Hrvata. Nisu ni Danci ludi! Znaju dobro gdje je zarada i koji narod najviše loče! Onaj kojeg je pogodila kriza još prije nekoliko godina i od toga dana piju i piju i piju, a da ni ne znaju da je kriza. To su skužili tek kad je Sanader rekao da smo u banani. E od onda piju još više jer imaju izliku u južnom voću.

Mala, daj Tuborg, viče Podravec

Naš dragi gradonačelnik Mrle, na konferenciji za novinare u pivovari, održao je govor na katastrofičnom engleskom jeziku s ruskim naglaskom, vjerojatno s namjerom da ostavi dubok dojam na gospodina Jakobsena, predsjednika Uprave kompanije Carlsberg Croatia. Dojam je zasigurno ostavio i uvjerena sam da ga Jakobsen neće nikada zaboraviti.
Rekao je, između ostalog, na tom engleskom jeziku, ako su ga dobro razumjeli, da se Grad Koprivnica pokazao prijateljem za strana ulaganja i uz to dodao da gdje ima jedinstva ima i pobjede. No ti stranci ili Danci u Carlsberg Croatiu ulažu sami za sebe, a bogate se na maloj Koprivnici koja proizvodi hektolitre piva koje Hrvati toče u svakoj prilici, a mi možemo pobijediti jedino u ispijanju pola litre Pana na eks. Takav smo mi narod, umjesto da se suočimo s recesijom, sjednemo u birc i mala daj veliki Tuborg! Nakon tri, četiri flaše, ma koja kriza, koja recesija, kakva inflacija? Super nam je, navijamo za naše, popevamo,imamo pajdaše, konobarice i flaše, Thomsona i Severinu, a sve drugo nek ide u materinu!
Prijateljica je prekinula s dečkom, ide se napiti, stric mi je dobio otkaz, otišao je u birtiju ravno s posla, bratić je dobio sina i pijan je tri dana, susjeda je diplomirala, cijelo društvo se još nije otrijeznilo! Pa kako je nama super u životu, Tuborg i Pan, osvježi dan, Danci ulažu, mi pijemo i što ćeš više u životu!

Vidija san reklamu za Pan, dobra je, e, reka je Dalmoš

Da se bar onda bogatimo od toliko popijenog alkohola pa da postoji neki porez na popijeni Pan, na primjer PDP, koji se isplaćuje krajem svake godine. Samo dođeš s računima s kupljenom pivom i dobiješ povrat poreza. Povrat bi po svemu sudeći bio toliki da ne bi znali kud s parama, pa bi vjerojatno otišli po sanduk Pana i opet bi zaradili.
No preglupi smo mi da bi zarađivali sami na sebi. Trebaju nama stranci ili Danci da bi nešto pokrenuli, inicirali, uložili i poslije od toga imali koristi. Lakše je prodati, čekati tuđa ulaganja i dati drugima da se obogate. I onda naš dragi premijer objavi da smo u banani pa si najvjerojatnije ode popiti jedno pivce za živce skupa s Jadrankom. Imamo mi osim pive i plina u Molvama i nalazište u Međimurju toliko da bi svi Hrvati mogli mutno vidjeti ne samo od pive, ali treba sagraditi plinovod od Međimurja do Molvi, da bi ga mogli isporučiti pa da ne moramo čekati kad će Putin u Rusiji početi šarafiti ventile. No nema se para, jer smo u banani, pa čekamo EU da nam sagrade taj plinovod pa da nam prodaju naš plin, samo malo skuplje. E kad dođe račun za plin, onda će tek pivovara profitirati! Ovi Danci neće vjerovati koliko možemo popiti! Možda i dobijemo neki bonus, nikad ne znaš! A i bit će nam prilično hladno jer trebat će štjedjeti na tom stranjskom Molvarskom plinu pa ćemo se morati zagrijati, čim drugim, nego pivom!
– Ma boli me za plin, idemo se olit, rekla je Gaby nakon što sam joj ispričala plinsku problematiku. Stigao je u našu Koprivnicu i naš prijatelj s faksa, inače Dalmoš. Kod njih se piju samo fina vina, ali ovdje se prilagodio standardu i počeo po Panu, a i mi s njim. Nakon par flaša, pitamo mi njega kakve banane rastu tamo doli. – Pa banane ko banane, a šta, niste nikad vidjele banane, pita on nas. – Jesmo, ali nismo tu Sanaderovu, objašnjava mu Gaby.
– Nisan ja čuja za te Sanaderove banane, a ne zanima ti mene politika, kaže on i pije pivo, al vidija san reklamu Pan – osvježi dan i dobra je, e, reče.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Fina kapljica

U prostorima nogometnog kluba izabrali najbolje vinare u kraju, Franjo Barić zabavljao okupljene

U Hlebinama je održana tradicionalna 15. u nizu izložba vina. Vinari i ljubitelji kapljice sastali su se u prostorijama...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×