Đurđevac: 41. Picokijada održava se od 26. do 28. lipnja

08:12h
0
090611-picokijada-mĐURĐEVAC, 10. lipnja 2009. (Hina) – 41. «Picokijada» ove će godine biti održana u uobičajenom terminu od 26. do 28 lipnja, najavio je na konferenciji za novinare predsjednik Organizacijskog odbora i gradonačelnik Đurđevca Slavko Gračan. Nije rekao koliko će «Picokijada» koštati, no naglasio je da troškovi neće biti ni blizu pola milijuna kuna, koliko je ona lani koštala.

– Središnje događanje «Picokijade» scenski prikaz obrane Đurđevca od napada Turaka ove godine će četvrti put rezirati Krešimir Dolenčić na tekst poznatog podravskog glumca Vida Baloga, a uz glavne glumce u njemu će sudjelovati oko 250 statista te dvadesetak konjanika – rekao je Gračan te dodao da će glavni pokrovitelj «Picokijade» i ove godine biti predsjednik Stjepan Mesić.

Posjetitelji će od petka ujutro do nedjelje navečer moči uzivati u više od 20 kulturnih, glazbenih, kulinarskih, sportskih i drugih događanja, najavio je izvršni direktor «Picokijade» i predsjednik gradske Turističke zajednice Marijan Ruzman. Na pitanje novinara je li istina da organizator ove godine neće imati dovoljno novca za održavanje «Picokijade» Ruzman je kazao da su to nagađanja bez osnove:

– Istina je da ove godine zbog recesije teze nalazimo sponzore, no «Picokijade» će biti. Ona neće biti programski sadrzajna kao prošlogodišnja, jer je ona bila jubilarna 40., no posjetitelji neće biti zakinuti za kvalitetu. Naprotiv, promovirat ćemo novu svečanu pjesmu i svojevrsnu himnu «Picokijade», poznata glazbenica Antonija Šola će osim koncerta vjerojatno odigrati i jednu od uloga u scenskom prikazu, a pripremili smo i druga iznenađenja. Ne zelimo program «Picokijade» zasnivati na gostovanjima glazbenih zvijezda i sličnim sadrzajima, jer ona nije zahvaljujući njima proglašena nematerijalnim kulturnim dobrom, već ponajprije zbog legende o Picokima i čuvanja nematerijalne kulturne baštine. Stoga nećemo novac trošiti na njih, nego na sadržaje koji promoviraju Đurđevac i Podravinu.

Legenda o Picokima je prije dvije godine dobila status trajnog nematerijalnog kulturnog dobra Hrvatske, a Đurđevac je u prvom redu zbog nje proglašen europskom destinacijom izvrsnosti.

čitam...