Profesija-Lažljivac

19:49h
0

Najgore što se može dogoditi političaru je trenutak kad se počne gubiti u svojim lažima!

Željko Mavrović je demantirao Polančecove laži i pazi sad-Joža ga je u tome podržao!

MARKETING EPODRAVINA.HR

 

Nemamo novca za zahtjeve seljaka”

Božidar Pankretić poručio je seljacima da Ministarstvo poljoprivrede nema novca za ispunjavanje onoga što su dogovorili s Vladom.

ZAGREB – Nakon što su potpredsjednici Vlade Damir Polančec i Jadranka Kosor postigli dogovor sa pobunjenim seljacima i obećali im da će ispuniti 80 posto njihovih zahtjeva, oglasio se i ministar Božidar Pankretić.

Prvi čovjek hrvatske poljoprivrede seljacima je poručio da im Vlada sigurno nije obećavala nešto što ne može ili neće ispunuti, ali da Ministarstvo poljoprivrede nije adresa na kojoj bi trebali tražiti novac.

“Ministarstvo poljoprivrede novca nema, a ako je netko dao obećanje, onda valjda ima novac”, rekao je Pankretić.

Potom je demantirao najave Damira Polančeca koji je nakon sastanka sa predstavnicima seljaka najavio privremene mjere zabrane uvoza mliječnih proizvoda.

“Hrvatska nije zabranila uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda. Radi se samo o siru gaudi na kojeg bi se mogle uvesti veće uvozne carine”, rekao je Pankretić.

Da zabrana uvoza nije u skladu s praksom Europske unije, potvrdila je i europska povjerenica Mariann Fischer Boel. “Zatvaranje granica ili postavljanje zabrana ne bi bilo usklađeno s hrvatskim obvezama, a i Svjetska trgovinska organizacija obično ocjenjuje da takvi potezi narušavaju tržišno natjecanje”, kazala je povjerenica Fischer Boel.

 

Laž je svjesno izrečena neistina ili obmana. Svatko slaže barem jednom u životu, tako tvrde psiholozi. Ponekad ljudi lažu bez određene namjere, pokušavajući se zaštititi od emocionalne boli. Općenito pravilo glasi: gdje je laž, tu je i strah, i to od prijekora, kazne, strah da smo učinili nešto loše i neprimjereno, da ćemo nekome učiniti nešto loše ili da će se nešto okrenuti protiv nas… Laž je povezana i s iluzijom, prijevarom i nesposobnošću podnošenja onoga što nam se događa u životu.

Na pitanje može li se laž od saveznika u društvenom životu pretvoriti u bolest, odgovor je potvrdan. Dva su čimbenika koja, posebno jave li se istodobno, ukazuju na to da je igra lažima vrlo opasna. Prvi je učestalost kojom se njima koristi, rabeći laž kao stalnu tehniku u odnosima s drugima, nerijetko kao strategiju za postizanje ciljeva. Drugi čimbenik je potpuni izostanak osjećaja krivnje. Kad se premaši granica, stručnjaci govore o “perverznim osobnostima” – to su one koje neprestano prekoračuju granicu između dopuštenog i nedopuštenog, dobrog i lošeg. Ovisno o razlozima i cilju razlikuje se više vrsta laži: narcisoidna, sklonost preuveličavanju vlastitih zasluga kako bi se pridobilo odobravanje drugih; histrionska, to je pretjerivanje koje služi da bi se zbog nekog emocionalnog manjka privuklo tuđu pažnju; bolesna, glumljenje bolesti ili čak samoranjavanje kako bi se potakla briga drugih… Opazi li se da se prelazi granica i da se nije moguće vratiti, najbolje je što prije se obratiti stručnoj osobi, psihologu ili psihijatru. Isto vrijedi i za djecu. Ako mnogo lažu u trećoj, četvrtoj ili petoj godini, to nije razlog za zabrinutost, no rade li to sa 10, 11 ili 12 godina i na donekle čudan način, to je već znatno opasnije.

Nije nužan poligraf da bi se otkrilo lažljivca. U mnogim slučajevima dovoljno je pažljivo promatrati osobu s kojom se razgovara te potražiti neke od sljedećih znakova:

  • Lice: crveni ili jako problijedi, smije se samo usnama, ali ne i očima, čelo se znoji…
  • Ponavlja pokrete: dodiruje nos, pokriva usta, često povlači i ovratnik bluze…
  • Nemirno pokreće noge ili ruke
  • Pogled i oči: ima raširene zjenice, suze mu oči, podiže obrve, ne zadržava pogled dugo vremena na očima sugovornika, češće trepće…
  • Kontradiktoran je, naljuti se kad ga se mnogo ispituje ili zamoli da nešto ponovi; može čak optužiti drugog da mu ne vjeruje
  • Ton glasa: govori višim ili oštrijim tonom nego inače, zbog nervoze, priča brže nego inače
  • Ne ponaša se prirodno; njegovi pokreti djeluju neiskreno, kontrolira ili pretjerano naglašava iz straha da će ga nervoza odati
  • Govor je prepun stanki: treba više vremena da smisli laž nego da se nečega prisjeti

 

 

čitam...