PUŠIONA…

19:01h
0

ZAGREB,10. rujna 2009. (Hina) – Hrvatska vlada uputila je danas u saborsku proceduru izmjene Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda kojima bi se kafićima ponovno omogućilo da imaju prostor za pušenje, ali uz određene uvjete.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda uređuje se, naime, da površina prostora za pušenje ne smije biti manja od 10 metara kvadratnih, te da prostor ne smije zauzimati više od 20 posto ukupne površine javnog, odnosno prostora za usluživanje u ugostiteljskim objektima. Propisuje se i da uz ventilacijski sustav, prostor za pušenje mora biti opremljen i sustavom za filtriranje.

Vlasnicima kafića koji ne mogu ispuniti navedene uvjete, pak, omogućuje se da prostor za usluživanje odrede kao pušački prostor ukoliko on ima ventilacijski sustav koji omogućuje najmanje deset izmjena zraka na sat, odvod zraka onečišćenog duhanskim dimom iz pušačkog u otvoreni prostor kroz sustav za filtriranje, a goste kafića vlasnici su obvezni putem plakata, letaka i naljepnica educirati o štetnosti pušenja.

“Zakon se ne mijenja pod pritskom, i dalje se čuva javni interes RH, a to je zdravlje”, rekao je resorni ministar Darko Milinović koji je zahvalio Cehu ugostitelja HOK-a i Ministarstvu turizma s kojima se radilo na izmjenama. “Izmjenama se pooštrava i mogućnost reklamiranja duhana i duhanskih proizvoda na način da se ono zabranjuje u prostorima gdje se prodaje duhan”, dodao je.

Naglasio je kako zabrana pušenja i dalje ostaje za restorane, bolnice, škole, aerodrome