udri po narodu!!!!

11:11h
0

piše:Dušan Miljuš                                                                                                                                                                             ZAGREB – Pripadnici interventnih postrojbi policije intenzivno se posljednjih tjedana pripremaju za suzbijanje uličnih demonstracija, a uz već postojeću opremu koja je dostatna za suzbijanje nereda policija će se opremiti elektrošokerima i gumenim mecima. Vježbali su, kako smo doznali, i u jednom zagrebačkom sportskom objektu.

Najžešći udar

Takve informacije da pripadnici interventnih postrojbi provode intenzivne taktičke pripreme za suzbijanje mogućih prosvjeda potvrđene su nam iz nekoliko neovisnih izvora. Nalog je uslijedio nakon što su u Vladi procijenili da najave oporbenih političara, sindikalnih čelnika, ali i opće nezadovoljstvo vlašću mogu kulminirati uličnim prosvjedima.

Ministar policije Tomislav Karamarko i privremeni ravnatelj policije Oliver Grbić dobili su u zadaću operacionalizirati pripreme policije za suzbijanje uličnih prosvjeda. Najžešći udar primile bi upravo interventne postrojbe kojima je to i jedna od zadaća.
Novi zakon o ovlastima

Novina je da je 1. srpnja stupio na snagu i zakon o policijskim ovlastima, a Vladi je dano u nadležnost da uredbom propiše i vrste službenog naoružanja i streljiva, a članak 51. Zakona o policijskim ovlastima policiji daje pravo da privremeno ograniči pristup ili kretanje u određenom prostoru radi osiguranja štićenih osoba, objekata ili prostora. Uz već posebno propisane zabrane prosvjeda na Markovu trgu i po novom Zakonu policija bi mogla zapriječiti prosvjednike da krenu na Markov trg s obzirom na to da su zgrada Vlade i Sabora štićeni objekti. Prosvjed bi se mogao zabraniti i na Cvjetnom trgu jer je u Varšavskoj ulici sjedište Ustavnog suda koji, kao i njegova predsjednica, također spada u skupinu štićenih objekata i osoba. Policajci su ovlašteni i davati naredbe građanima radi uspostavljanja javnog reda i mira, a policija je ovlaštena oduzimati i one predmete za koje procijeni da bi mogli poslužiti počinjenju prekršaja koji se progone po službenoj dužnosti. Primjerice, mogli bi uzeti transparente ako bi ih prosvjednici nosili na drvenim štapovima.

Zakonski put koji policiji dopušta uporabu gumenih metaka naveden je u članku 81. Zakona o policijskim ovlastima, gdje piše da se sredstvom prisile smatraju i “posebna oružja”. Puške koje ispaljuju gumene metke, kakve je koristila slovačka policija prema navijačima Hajduka, spadaju u dio tog posebnog oružja, kao i elektrošokeri. Palice na dar

Policija može koristiti i vodene topove, a upravo su dva takva vozila nedavno nabavljena. Za suzbijanje nereda policija bi se mogla koristiti i suzavcem i službenim psima, pa čak i konjicom. No, njihovu uporabu smije zapovjediti samo načelnik policijske uprave.

Posljednjih je godina dio opreme dobiven i iz donacija, posebno od njemačke policije, kao što su štitnici za ruke i noge, kacige, palice “tonfe”. A Rukovoditelji tih postrojbi prošli su i tečajeve za suzbijanje nereda.

I guma može biti smrtonosna

 

  • Elektrošoker – Postoje kontaktni, koji se prislone na tijelo i pod naponom od 10 do 100.00 volti onesposobljavaju napadača, ali i oni koji ispaljuju strelice pod naponom. Mogu biti pogubni za osobe s pacemakerom.
  • Gumeni metak – Efikasni su za suzbijanje demonstranata, ali mogu izazvati i teže ozljede, a njihovu primjenu osjetili su i torcidaši u Slovačkoj. Od gumenih je metaka u razdoblju od 1988. do 1998. poginulo 58 Palestinaca.

 

  • Vodeni topovi – Predstavljeni su javnosti 14. siječnja, a imaju kapacitet 5700 litara vode. Osim vode, mogu imaju spremnik za suzavac i pigment kojim obilježavaju
  • prosvjednike. Nabavljena su dva vodena topa čija je vrijednost 11 milijuna kuna.