FOTO – 10. Renesansni festival // Labazan: Kako s najmanje novca napraviti najbolju manifestaciju

20:42h
0
Sudionici modne revije na predstavljanju 10. Renesansnog festivala // Foto: Mario Kos

Jubilarni deseti Renesansni festival održat će se od 27. do 30. kolovoza, a glavna je tema konjički viteški turnir kojeg će uprizoriti slovačka grupa kaskadera profesionalaca, a koji u Hrvatskoj još nije viđen. Uoči nadolazeće manifestacije, ovu je nedjelju u Oružani na Bašći održano službeno predstavljanje ovogodišnjeg festivala, nakon kojeg je uslijedila mini renesansna modna revija.

Renato Labazan, direktor koprivničke Turističke zajednice i glavni i odgovorni ove velike manifestacije, s nekoliko se rečenica vratio u razdoblje prije deset godina kada je na ovim bedemima raslo trnje, a većina Koprivničanaca nije znala da je upravo to najstariji dio grada.

– Krenuli smo u jednu avanturu u koju je rijetko tko vjerovao, neki su nas čak proglašavali ludima što idemo u nešto što je nepoznato ovom prostoru – prisjetio se Labazan te zahvalio svima koji su tijekom proteklih deset godina sudjelovali u Renesansnom festivalu jer bez njih manifestacija ne bi izrasla u ovo što je sada.

– S ovakvim budžetom koji ima Renesansni festival, koji je najmanje deset puta manji od svih ovih velikih manifestacija, praktički smo alkemičari da smo uspjeli napraviti to kao manifestaciju u Hrvatskoj. Mislim da bi se ovakav primjer trebao učiti na ekonomskom fakultetu, kako s najmanje novca napraviti veliku manifestaciju – rekao je Labazan i dodao kako toga ne bi bilo bez entuzijama i podrške svih koji su na njemu radili, gradske vlasti, firmi i obrta koji su među prvima prepoznali manifestaciju, a koji su i danas uz festival.

Konferencija za novinare u gradskoj Oružani // Foto: Mario Kos

Sadržajno je manifestacija još bogatija nego prošle godine, čemu najbolje svjedoče slatki problemi s kojima su se organizatori susreli, a to je što neke sudionike nisu mogli uvrstiti u program zbog nedostatka prostora na svim pozornicama.

Glavna tema manifestacije je u Hrvatskoj još neviđen konjički viteški turnir. Posebno iznenađenje su Francuzi, a sudionici festivala postat će obrtnici iz nekih europskih zemalja koji ovdje još nisu bili.

– To će itekako upotpuniti mozaik elemenata koji čine ovakvu priču kao što je Renesansni festival. Nadamo se da će ovogodišnja manifestacija, u kontinuitetu, biti još bolja, još posjećenija, još sadržajnija i još atraktivnija – rekao je Labazan dodavši da ako je potrebno, Renesasni festival može početi već sutra.

Zamjenik gradonačenice Mišel jakšić istaknuo je kako mu je izuzetno drago što je Renesansni festival nakon godina rada i truda dobio priznanje Hrvatske turističke zajednice koja je ove godine festival proglasila jednim od 11 najboljih hrvatskih turističkih projekata.

– Time smo se snažno ucrtali u prvu liniju svega što se događa u hrvatskom turizmu – izjavio je Jakšić i dodao kako unatoč tome što je festival često bio proglašavan kao hir ovog grada, iz godine u godine sve je više ljudi na bedemima, a svi rekorde posjećenosti oboreni su prošle godine kad je festival posjetilo 50.000 ljudi.

Pozvao je sve Koprvničance, Podravce, Prigorce i sve one šire da posjete festival koji će biti najjači i najbolji do sada.

Podravkine rukometašice Ivana Kapitanović, Lana Franković i Ana Nikšić u renesansnim haljinama // Foto: Mario Kos

Ove godine u planu je drugo natjecanje za naslov najboljeg kraljevskog kuhara u Hrvatskoj za profesionalne kuhare, a jednako tako će i kuhari amateri moći pokazati svoje znanje u pripremi jela od divljači. Osim što se jela poslužuju na pravi renesansni način, bez plastike, sve su namirnice isključivo renesansnog karaktera.

Hartmann, jedan od važnijih partnera Renesansnog festivala je na neobičan način spojio ono čime se bavi s dobrom kulinarskom pričom.

– Stvarno je bilo teško naći poveznicu između proizvodnje podložaka za jaja i renesanse – rekla je direktorica Hartmanna Melita Bači i dodala kako su u suradnji s restoranom Klas to ipak uspjeli.

Jedan od glavnih partnera je INA koja festivalu pomaže financijskim sredstvima.

– Ono što mene kao posjetitelja posebno fascinira je jedna magija, čarolija. Kad prođete kroz bedeme grada kao da prođete kroz vremeplov koji vas automatski iz 2015. vrati nekih 400 godina unazad – rekao je Inin predstavnik, Vladimir Tišljar, direktor proizvodne regije sjeverna Hrvatska.

INA je Renesasni festival prepoznala kao kulturnu turističku manifestaciju poznatu izvan okvira Hrvatske, a Tišljar je izrazio želju za nastavkom partnerstva za koje misli da će se i održati dugi niz godina te dodao kako organizatorima i izvođačima želi da ispune sve ovogodišnje programske planove.

Nakon konferencije za novinare, održana je modna revija u kojoj su tri para najmlađih manekena, dva muškarca i nekoliko djevojaka među kojima su bile i tri rukometašice Podravke, kluba koji slavi 60 godina postojanja, predstavili modu renesansnog doba.

U četvrtak navečer Renesansni festival bit će uživo predstavljen na HRT1 u emisiji „Šušur”, a od petka u 15 sati pa sve do nedjelje svi zainteresirani su pozvani na gradske bedeme.

 

>> Kompletna fotogalerija // foto: Mario Kos

čitam...