19 C
Koprivnica
Nedjelja, 16. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Rođendan Kluba Mariška

FOTO Ana Pleskalt: Odmarat ćemo metar i pol pod zemljom ili na nebu, zlatna dob ne služi tome da budemo doma
F

Neophodna je upravo izvaninstitucionalna skrb za sve naše starije osobe koje su najugroženija skupina stanovništva, prvenstveno iz ruralnih područja jer znamo da ona ostaju staračka i samačka te je mnogo takvih domaćinstava, a sve manje mlađih osoba, naglasila je V. Čadavec.

Ne propustite

Klub za starije osobe Mariška koji nosi ime po Mariški Holoubek Funjak, poznatoj koprivničkoj glazbenici, jučer je slavio svoj 15. rođendan. Program obilježavanja, osim glazbenim repertoarom zbora Mariški, započeo je upravo njenim stihovima, a svojim je članovima zahvalila predsjednica Kluba Valentina Čadavec.

– Njeno ime već 15 godina s ponosom nosimo i promičemo. Ona nas je svojim duhom i energijom potaknula da nastavimo na taj način živjeti, a mi to doista i činimo zahvaljujući svima vama koji ste toliko aktivni i društveno prisutni – riječi su ponovno izabrane predsjednice.

Kao najvažniji projekt izdvojila je održavanje kvalitete socijalnih usluga pomoći u kući.

– Neophodna je upravo izvaninstitucionalna skrb za sve naše starije osobe koje su najugroženija skupina stanovništva, prvenstveno iz ruralnih područja jer znamo da ona ostaju staračka i samačka te je mnogo takvih domaćinstava, a sve manje mlađih osoba – naglasila je V. Čadavec.

Umirovljenici su ponovno ukazali povjerenje Valentini Čadavec // Foto: Matija Gudlin

Na području 15 općina i gradova županije kroz taj je program uključeno preko 200 starijih osoba. Osim usluga na terenu, Klub provodi i aktivnosti u Domu.

– Cilj nam je privući naše starije da organizirano provode svoje vrijeme kroz kreativne radionice, zbor, vokalno-instrumentalni sastav, dramsku i literarno-recitatorsku sekciju, grupu za engleski jezik, sportsko-rekreativnu sekciju i druge. Na taj način omogućujemo umirovljenicima mjesto za druženje i širenje njihovih socijalnih mreža, očuvanje zdravlja i aktivno starenje – opisala je predsjednica Mariške te u svom novom mandatu najavila daljnje razvijanje svojih usluga, provođenje dosadašnjih programa i razvijanje novih.

Djelovanje Kluba počelo je kroz inicijativu Doma za starije i nemoćne, gdje je održan i svečani program. O Klubu koji je krenuo s plemenitom i inspirativnom idejom, a nastavio s poslovnom idejom i koji danas ima mnogo zaposlenika, ispričala je ravnateljica Doma Vesna Križan.

– Klub je osnovan s tendencijom da se skrbimo i za osobe s područja županije koje nisu u Domu te smo ponosni što smo u tome uspjeli. To su osobe čija dobra baštinimo i zbog toga smo im dužni odati zahvalnost. Osim što klub služi za animaciju i aktiviranje osoba treće životne dobi, Klub ima dobrih poslovnih uspjeha poput pomoći u kući i SOS telefona – uputila nas je ravnateljica Doma.

Ana Pleskalt vodi zbor umirovljenika već 26 godina // Foto: Matija Gudlin

O počecima kroz Mariške, ali i kroz mješoviti pjevački zbor još prije toga, ispričala nam je voditeljica zbora Ana Pleskalt.

– Zbor umirovljenika djeluje koliko i ovaj Dom postoji, 26 godina. Zbor je bio među prvima koji su djelovali kroz novoosnovani klub prije 15 godina te i dan danas djelujemo pod pokroviteljstvom Doma i Kluba – ispričala je uvijek vitalna A. Pleskalt.

Rekla je kako se kod njih uvijek jako puno radi te da se drže proklamacije cjeloživotnog učenja, pa tako i u trećoj životnoj dobi.

– Moja deviza je da ćemo odmarati metar i pol pod zemljom ili na nebu. Zlatna dob ne služi tome da budemo doma. Uvijek ih pokušavam animirati i ne dam im spavati te smo vrlo uspješni u našim mnogobrojnim aktivnostima. Puno je posla pred nama i sad kroz ljeto ćemo imati samo 15 dana odmora. Kako kaže narod “Nema odmora, dok traje obnova” – agilna je voditeljica zboraša.

Zbor je danas smanjen na 28 članova, a uvjet je da budu stariji od 50 godina i budu umirovljenici te prođu kroz školu pjevanja odnosno ruke profesorice glazbe Ane Pleskalt.

Mariške umirovljenicima osiguravaju aktivno starenje // Foto: Matija Gudlin

Osim proslave 15-og rođendana, Klub je održao i redovnu godišnju izvještajnu skupštinu koja je podnijela izvješće o njegovom radu tijekom 2106. godine, ali i izbore.

U čestitare su došli i gradonačelnik Mišel Jakšić, župan Darko Koren, pročelnica Željka Koluder Vlahinja te ravnateljica križevačkog GD Crvenog križa Đurđica Trbus.

– Toliko koliko ste kroz pjesmu pokazali da vam znači Koprivnica, toliko i vi značite njoj jer nema manifestacije na kojoj nas ne uveseljavate i dolazite kao začin. Na putu ste punoljetnosti, a nadam se da ćete dotad pubertet lijepo proživjeti – uputio je gradonačelnik čestitku za 15. rođendan Mariškama.

Čestitkama se pridružio i župan, nakon proživljenih se lokalnih izbora našalivši, kako danas Mariškama zbog izbora ne bi bio u koži.

– Zahvaljujem vam na suradnji kroz projekte sa Županijom, pa tako mogu reći da je i projekt zbrinjavanja starijih osoba u njihovim kućama putem gerontodomaćica toliko vezan uz vas, da je to zapravo vaš projekt – zaključio je Koren.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

U Đurđevcu

Picoki, pripremite maramice, Kerekeš teatar dolazi sa svojom novom predstavom “Babinjak”

Salve smjeha orit će se u nedjelju u Domu kulture u Đurđevcu. Naime, nova predstava Ljubomira Kerekeša, "Babinjak", nakon ožujske...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×