Mudlinijada

FOTO Brojni posjetitelji uživali u vrhunski pripremljenim mudlinima, predstavama, glazbi i veselom druženju

Posjetitelji su mogli kušati ukusne mudline pripremljene na nekoliko načina, primjerice s bučinim uljem, vrhnjem, orasima ili makom, kao i vina lokalnih proizvođača.

10:57h
0

U Vatrogasnom domu u Peterancu proteklog je vikenda Udruga žena Hrvatsko srce održala svoju tradicionalnu manifestaciju Mudlinijadu,

Cilj manifestacije je njegovanje stvaralaštva i kulturne baštine Peteranca, a Udruga je ujedno proslavila i 18 godinu djelovanja, kao i postojanja svog barjaka.

Župan je pohvalio aktivnost Udruge i njezinu predanost očuvanju starih običaja, kao i doprinos razvoju lokalne zajednice, posebno istaknuvši sudjelovanje mladih u programima koje provode što pokazuje hvalevrijedan interes za kraj u kojemu žive.

Posjetitelji su mogli kušati ukusne mudline pripremljene na nekoliko načina, primjerice s bučinim uljem, vrhnjem, orasima ili makom, kao i vina lokalnih proizvođača. Za one koji ne znaju, mudlini su tradicionalna vrsta domaće tjestenine koji su se nekad jeli za vrijeme poljskih radova ili košnje, kao prilog suhomesnatim proizvodim poput špeka, uz kuruzni kruh, kiselo mlijeko, luk i druga jela od tijesta.

U kulturno-umjetničkom dijelu recitacijama poznatog Peterančana Frana Galovićica predstavile su se Dora Betlehem, Josip Blažek i Ivana Martinjak, pjevali su Bemian duet, Katica Požgaj i Zlatica Međumirec, a centralni dio programa bila je još jedna predstava nastala prema predlošku Vesne Hadelan naziva „Kako su mudlini postali brend“. Zatim je uslijedila domaća večera i druženje uz glazbu.

Mandifestaciju su posjetili i župan Darko Koren, saborski zastupnik Damir Felak te načelnik Općine Peteranec Krešimir Matijašić.