8.5 C
Koprivnica
Nedjelja, 3. ožujka 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Izložba vina Koprivničko-križevačke županije

FOTO Chardonnay vinarije Matočec proglašen ovogodišnjim Županovim vinom, evo i ostalih dobitnika
F

Ne propustite

U hotelu Kalnik u Križevcima, u organizaciji Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije i Udruge vinogradara i vinara Bilikum u subotu je održana 16. po redu izložba vina Koprivničko-križevačke županije.

Izložbu je otvorio je župan Darko Koren izrazivši veliko zadovoljstvo što već 16 godina sudjeluje u ovom događanju koje za cilj ima promociju vinarstva i vinogradarstva, kako bi ta grana poljoprivrede dobila dodatan poticaj za razvoj.

– Od svih sektora, vinarstvo je napravilo najveći iskorak i napredak, a to se prije svega temelji na ljubavi bez koje se taj posao ne može raditi. Zato, prije svega, pozdravljam naše drage vinare koji tu ljubav žive kroz svoje žuljeve i koji se doista trude da se vinska slika ovih prostora unaprijedi i bude poznata i izvan granica Županije. Mislim da smo svi zajedno u tome uspjeli i doprinijeli promociji vinarstva na najbolji mogući način – kazao je župan, osvrnuvši se na kategoriju Županovog vina koja na pozitivan način potiče rivalstvo među vrhunskim proizvođačima vina.

Župan je podsjetio i na povijest županijske Zajednice čiji je osnutak bio ključan trenutak pokretanja razvoja vinarstva i vinogradarstva.

– Iskreno zahvaljujem na svim godinama zajedničkih napora na unaprjeđenju vinarstva na ovom prostoru, hvala vam što ulažete sve što imate u taj sektor te vam želim sve najbolje. Županija će vam i nadalje biti podrška u svim planovima – dodao je.

Predsjednik Udruge Bilikum i potpredsjednik županijske Zajednice Denis Maksić kazao je kako su vina koja su pristigla na ovogodišnju izložbu ostvarila puni potencijal prema prosudbi Ocjenjivačke komisije predvođene predsjednicom dr.sc. Ivanom Alpezom. Ukupno je sudjelovalo 196 uzoraka vina iz raznih hrvatskih i mađarskih regija, koja su osvojila dva velika zlata te 52 zlatnih, 76 srebrnih i 39 brončanih priznanja, kao i jedno posebno priznanje, dok je ostatak vina ostao neocijenjen.

– Rezultati na Županijskoj izložbi vina i drugim izložbama imaju temelje u entuzijazmu pojedinaca, kvalitetnom pristupu pri proizvodnji grožđa i vina, edukaciji vinara i podrumara za znanje i vještine koje su im potrebne, a nadaleko je poznata i gostoljubivost ovog kraja te pravila ponašanja na vinskim veselicama kao što su Križevački štatuti. Čestitam svim vinarima na njihovim uspjesima – kazao je u svom obraćanju potpredsjednik Maksić.

Čestitke i pozdrave vinarima uputio je i zamjenik križevačkog gradonačelnika Mario Martinčević.

– Izuzetno mi je drago što se ova izložba održava u Križevcima koji imaju dugogodišnju tradiciju vinarstva i vinogradarstva. Također smo upoznati i s glavnim problemima koji muče vinare, poput fitoplazme, glede čega planiramo operativni sastanak sljedeći tjedan s vašim udrugama kako bi to spriječili. Hvala vam na vašem trudu i radu te vas pozivam na Dane vina i čvaraka na naše Križevačko veliko spravišče – rekao je.

Nakon uvodnih govora krenulo se na dodjelu priznanja vinarima, a čast da nosi titulu Županovog vina za 2018. godinu pripala je Chardonnayu 2017. vinarije Matočec, a isto je vino proglašeno i šampionom izložbe. Najbolje predikatno vino je Zelenac slatki ledeno vino Zlatka Sonenšajna, najbolje vino hobiste je Rizling rajnski Miroslava Tomieka, dok su Gradonačelnikovim vinima proglašeni Kleščec OPG-a Kamenjak, Cuvee NO 1 crveni Zadruge Podolski i Pinot sivi OPG-a Kamenjak. Priznanje za najbolje voćno vino dobio je OPG Jadranko Mihalić za Tayberry, dok je šampionima Križevačkih goric proglašeni Greberanec cuvee OPG-a Kamenjak i Silvanac zelen OPG-a Dragutina Matusa.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije, a prisustvovali su joj i predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, članovi Županijske skupštine, županijski pročelnici, predstavnici udruga i brojni ljubitelji vinske kapljice.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

DRUGA HRL SJEVER ŽENE

Pitomačanke upisale petu uzastopnu pobjedu

Rukometašice Pitomače stigle su do pete uzastopne prvenstvene pobjede, a u 15. kolu Druge hrvatske lige Sjever slavile su...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×