6.8 C
Koprivnica
Utorak, 27. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Peterančani u Krakowu

FOTO Članovi KUD-a Fran Galović na Festivalu u Poljskoj, naše nošnje oduševile turiste
F

Ne propustite

Naše su narodne nošnje u Krakowu izazvale veliku pozornost turista i građana.

Na poziv Muzsa Festival Organising Office, KUD „Fran Galović“ Peteranec Udruge žena Peteranec sudjelovao je na međunarodnom festivalu IV. Summer Arts Festival u Krakowu u Poljskoj od 5. do 8. kolovoza.

Peterančani su se predstavili s dvije koreografije, pokazali su izvorne pjesme i kola mjesta Peteranec te podravske napjeve i plesove na dvije festivalske pozornice.

Prva festivalska večer održana je na pozornici na otvorenom u kulturnom centru Dworek Białoprądnicki, a druga u dvorani Stara Zajezdnia Kraków by DeSilva, u poznatoj četvrti Kazimierz.

Nastup je uveličao počasni konzul Hrvatske u Krakowu, Pawel Wlodarczyk te je dio vremena odvojio za druženje i fotografiranje sa članovima KUD-a.

Na festivalu je sudjelovalo 16 folklornih društava i zborova iz Estonije, Cipra, Turske, Švedske, Bugarske, Latvije, Rumunjske, Izraela, Češke, Slovačke, Mađarske i Hrvatske.

Nošnje izazvale veliku pozornost // Foto: Ivan Kičinbaći, Valerija Ljubić, Marina Njerš
Nošnje izazvale veliku pozornost // Foto: Ivan Kičinbaći, Valerija Ljubić, Marina Njerš

Članovi društva su dobili posebne pohvale za izvedbu uživo s tamburašima i pjevanjem uz plesanje. Većina društava plesala je na matricu. Koreografije je osmislila voditeljica Marina Njerš, voditelj tamburaša Dino Ciganek te vokalni voditelj Miran Blažek.

Uspostavljeni su kontakti za neke buduće suradnje. Fotografije naših nošnji otišle su u svijet, jer je svaka šetnja gradom članova društva u nošnjama izazvala veliku pozornost turista kojih je u Krakowu vrlo mnogo.

Tijekom dana bilo je dovoljno vremena za razgled grada, a kako je Krakow poznat kao grad mladih, članovi su i u večernjim satima mogli uživati u brojnim klubovima i terasama restorana i kafića.

Foto: Ivan Kičinbaći, Valerija Ljubić, Marina Njerš
Foto: Ivan Kičinbaći, Valerija Ljubić, Marina Njerš

Posjetili su i memorijalne muzeje sabirnih i koncentracijskih logora Auschwitz i Birkenau te Wadowice – rodno mjesto pape Ivana Pavla II. Na putu do Krakowa zaustavili su se u Bratislavi te razgledali i nju.

Za promociju mjesta, regije i Hrvatske pomogli su nam sponzori Općina Peteranec, TZ Grada Koprivnice, TZ Koprivničko – križevačke županije i TZ Republike Hrvatske.

Spomenimo i da je tamburaš, član društva, Jurica Hrenić, neposredno pred odlazak na put u Krakow osvojio 2. mjesto na 7. Međunarodnom natjecanju kompozitora Antonin Dvorak te dobio posebne nagrade za slobodnu kompoziciju i za kompoziciju inspiriranu kompozicijama Antonina Dvoraka.

Tekst: Marina Njerš

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Na svu sreću

Učenik koji je danas skočio s prvog kata škole nalazi se izvan životne opasnosti

Izvijestili smo danas o učeniku koji je stradao u padu s prvog kata Osnovne škole u Ludbregu. Kako doznaje Dnevnik.hr,...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×