24.9 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 15. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Živo je u Glogovnici

FOTO Čuvanje tradicije kroz projekt Uključivanje starijeg stanovništva u kulturni život križevačkog kraja
F

Riječ je o projektu kojemu je cilj socijalno uključivanje i unaprjeđenje kvalitete života osoba starijih od 54 godine kroz poboljšanje pristupa kulturnim i umjetničkim aktivnostima.

Ne propustite

Kulturno-umjetničko društvo Prigorje održalo je u nedjelju u Glogovnici predstavljanje projekta Uključivanje starijeg stanovništva u kulturni život križevačkog kraja i okupljanje stanovništva. Okupljenim ženama i muškarcima obratili su se predsjednica KUD-a i voditeljica projekta Martina Zrno i voditelj folklorne sekcije Ivan Vinković, nakon čega su članovi KUD-a izveli prikaz pjesama i plesova potkalničkoga kraja.

Predsjednica Zrno predstavila je projekt Uključivanje starijeg stanovništva u kulturni život križevačkog kraja. Riječ je o projektu kojemu je cilj socijalno uključivanje i unaprjeđenje kvalitete života osoba starijih od 54 godine kroz poboljšanje pristupa kulturnim i umjetničkim aktivnostima. Projekt je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda i Ministarstva kulture.

– Naš je KUD već više godina prisutan u vašim selima koja spadaju pod župu Glogovnica. S nekoliko žena uspostavili smo lijep kontakt i na temelju njihovih kazivanja rekonstruirali smo narodnu nošnju ovoga kraja, s kojom smo osvojili nagradu 2016. na državnom natjecanju. Naš je cilj tu baštinu njegovati i prenositi na mlade, i tu bismo voljeli da se uključite vi, na bilo koji način: pjesmom, plesom, narodnim vezom, kazivanjima o svome djetinjstvu– objasnila je okupljenima predsjednica Zrno.

Foto: Martina Valec-Rebić

Zatim je voditelj Vinković pokazao narodne nošnje glogovničkog kraja koje su već rekonstruirane.

Kad sam počeo voditi KUD, prvo što smo morali napraviti bilo je šivanje nošnji. Postojale su neke nošnje, ali to nisu bile izvorne nošnje, onakve kakve su nekad žene doista nosile u ovome kraju. Kako sam imao u Glogovnici rodbinske veze, započeli smo ovdje i tu smo naišli na divne ljude koji su nam puno pomogli oko nošnje i opisivanja običaja. Zahvaljujući kazivanjima i pomoći gospođa Zlatice Pavišić i Šefice Knapić i drugih žena iz Glogovnice, Sv. Helene i Apatovca napravljena je narodna nošnja iz Marinovca mlade udane žene, koja je 2016. osvojila treću nagradu na državnoj reviji novonapravljenih narodnih nošnji. Nošnja je bila šlingana, gore je imala haljinec, tamnocrveni kaputić, a na glavi poculicu rađenu prema uzorcima iz Glogovnice.

Voditelj Vinković istaknuo je kako ima dosta originala, ali da su napravili i puno novih stvari.

Foto: Martina Valec-Rebić

– Problem je što su stare stvari dosta male, žene su nekada bile sitnije građe. Pogledajte ovaj kaputić, bio je bačen, služio je kao podloga pod pilićima. To je starinski pliš, takav se više ne može kupiti. Kemijski smo ga očistili, uredili i danas ga naša članica nosi. Idemo za tim da radimo nove nošnje, ali prema stvarnim nošnjama koje nalazimo na terenu. Tražimo ljude koji se sjećaju kako su nekad njihove mame, bake, tete, strine, ujne, kao i muški članovi obitelji odijevali, tako da na nastupima i natjecanjima predstavljamo ovaj kraj onako kako je to stvarno bilo. Na primjer, zahvaljujući kazivanjima saznali smo saznali da su u Heleni bili faldani fertuni, a u Glogovnici samo raspeglani. Ne očekujemo da svatko od vas zna sve, ali ako svatko od vas zna dvije-tri stvari, puno će nam to pomoći. – istaknuo je voditelj Vinković.

Na kraju službenog dijela predstavljanja projekta predsjednica Zrno pozvala je okupljene na suradnju.

Foto: Martina Valec-Rebić

– Gostovali smo kod vas u crkvi za Veliku Gospu. Tada smo čuli vaše pjevanje, imate izvrsne pjevače i željeli bismo pokazati javnosti ono što radite. U svibnju će biti završnica projekta koju ćemo obilježiti marijanskim koncertom i htjeli bismo da na tom koncertu nastupite i vi sa svojim marijanskim pjesmama. Do svibnja bismo s vama ovdje u vatrogasnom domu održavali radionice, okupljali bismo se da nam pokažete svoje plesove, pjesme i običaje. Dajte da zajedno sačuvamo baštinu ovoga kraja! – pozvala je predsjednica Zrno.

Uslijedio je nastup KUD-a u kojemu su pokazali nekoliko pjesama i plesova potkalničkoga kraja. Skup je završen neformalnim druženjem tijekom kojega su se okupljene žene i muškarci pridružili članovima KUD-a u pjevanju pjesma iz mladosti. Svi su prisutni na poklon dobili platnenu vrećicu s motivom cvijeta kakav se nalazi na nošnji glogovničkog kraja.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Izbori 2024.

[eTV] RIJEKE PRAVDE Kandidatkinja HSS-a Kristina Škoda Vajdić: Birajte promjene, učinimo Hrvatsku boljom i pravednijom!

Na listi koalicije Rijeke Pravde u IV. izbornoj jedinici, lista 13. redni broj 4. nalazi se članica Županijske skupštine...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×