24.1 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 20. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
retrospektivna izložba

FOTO Cvetje moje prebrano kao prilog potvrdi ljepote i vrijednosti podravskog rukotvorja
F

Izložba se može razgledati do 1. studenoga.

Ne propustite

U Muzeju Grada Đurđevca otvorena je izložba oslikanih tanjura Anđele Lenhard Antolin pod nazivom Cvetje moje prebrano. Retrospektivna je to izložba povodom pola stoljeća oslikavanja i 45 godina od prve izložbe tanjura s motivima podravskog rukotvorja.

Na otvorenje izložbe došli su brojni gosti, prijatelji i autoričina obitelj, te gradonačelnik Hrvoje Janči i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

– Izuzetna nam je čast da u prostoru našeg Muzeja gostuje ova neobična izložba naše sugrađanke, poznate novinarke koja je bila svjedok i suradnik brojnih događanja u gradu Đurđevcu. Svoje vrijeme kad nije u eteru posvetila je druženju s ljudima, pisanju, ali i oslikavanju tanjura. Njezina ljubav prema zavičaju, baštini i očuvanju tradicije vidljiva je kroz njezin rad i osobni angažman. Njezin glas i osobnost promotori su našega grada na nacionalnoj razini, ali i izvan granica domovine – rekla je ravnateljica Edita Janković Hapavel.

O izložbi je govorila kustosica Tea Krnjak Buković, a pismo podrške i pohvale Anđeli je uputila književnica Božica Jelušić koja joj je za ovu prigodu napisala i pjesmu.

– Svoje unikatne uratke do sada sam imala prilike pokazati na 18 samostalnih i skupnih izložbi koje su uvelike obilježile moj 45-godišnji izložbeni i kreativni rad. Želim skrenuti pozornost na svo bogatstvo i ljepotu podravskog tradicijskog ručnog rada te đurđevačkih nošnji. Danas se nažalost malo cijeni našiti-izvezeni, šlingani, heklani ili prebrani-otkani ručni rad. Ipak, mali okrugli oblik bijelog oslikanog tanjura s domaćim motivima, pokazalo se dobro funkcionira na zidu u vitrinama i policama. Nakon više od 70 godina života i 45 godina oslikavanja tanjura, ova retrospektivna izložba je moj mali prilog potvrdi ljepote i vrijednosti podravskog rukotvorja – rekla je umjetnica.

Predsjednica Udruge žena grada Đurđevca Mirjana Mišulin zahvalila se Anđeli u ime svih članica na radu u udruzi te na zaštiti Pogače z oreji, te joj uručila Pogaču.

– Izložba ima jedan širi kontekst, kontekst prostora u kojem živimo. Možemo ga vidjeti na motivima oslikanih tanjura. Živimo u prekrasnoj Podravini, ponosni smo  na nju i želimo ju opisati i publicirati. Naša Anđela jedna je od rijetkih koja radi na značaju, vidljivosti i ljepoti ovog prostora i života kakav živimo – rekao je predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković i otvorio izložbu.

Otvorenje su svojom pjesmom uveličale Đurđevčice kojima je Anđela svojevrsna kuma, jer upravo je ona odabrala ime vokalnom sastavu.

Izložba se može razgledati do 1. studenoga.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Druženje u Ljubljani

FOTO Županijski knjižničari sudjelovali na festivalu bibliobusa u Ljubljani

U Ljubljani je održano 22. međunarodno stručno savjetovanje pokretnih knjižnica i festival bibliobusa. Na ovom događanju sudjelovali su putujući knjižničari...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×