Projekt znanje kao dar

FOTO Daroviti učenici dobit će prilagođene i individualizirane programe kako bi potpuno razvili svoj potencijal

Siguran sam da će se ovo pokazati kao jako dobra priča, imamo fantastične nastavnike koji mogu odgovoriti to izazovu, a i rezultati učenika pokazuju da imamo vrlo darovitu djecu, zadovoljan je i gradonačelnik Mišel Jakšić.

09:00h
0
Znanje na dar // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Daroviti koprivnički osnovnoškolci moći će razviti svoj puni potencijal zahvaljujući projektu Znanje kao dar, koji provodi Grad Koprivnica u suradnji s tri gradske osnovne škole, Antun Nemčić Gostovinski, Đuro Ester i Braća Radić.

U sklopu projekta, koji je vrijedan gotovo milijun kuna i većim dijeom financiran iz sredstava Europske unije, provest će se edukacija nastavnika koji će raditi s darovitom djecom, a također će se i posebnom metodologijom identificirati djeca koja su darovita. Za svako od njih razvit će se individualizirani program prilagođen njihovim sposobnostima.

– Projektom će se pružiti sveobuhvatna podrška darovitosti na području Koprivnice. Aktivnosti koje ćemo provoditi odnose se na učenike i na nastavnike. U prvoj fazi ćemo educirati nastavnike o tome kako pristupiti radu s darovitim učenicima, a prije toga će učitelji i nastavnici provesti selekciju učenika. Statistike nam govore da samo pet posto učenika u generaciji ima određenu darovitost. Selekciju ćemo raditi u trećem razredu i očekujemo da ćemo imati 16 učenika u programu – uputila nas je Maja Balaško, voditeljica odsjeka za društvene djelatnosti i europske poslove.

Znanje na dar // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

S djecom će se započeti raditi početkom drugog polugodišta, a nastavnici će u sklopu svoje edukacije posjetiti slične i uspješne primjere na području Europske unije, gdje će vidjeti kako to druge škole rade.

Kao što Maja Balaško kaže, za svakog učenika će biti izrađen program kojim će se definirati i aktivnosti, a one neće biti ograničene nužno na jedan predmet. Primjerice, uočena darovitost u matematici ne znači da se program neće moći povezati i s drugim područjima i predmetima.

– Svaki takav projekt donosi veliku dodatnu vrijednost, a ovaj će nam omogućiti da uvodimo i neke nove metode i nova didaktička pomagala, da educiramo nastavnike kako bi mogli prepoznati one stvarno darovite i da ih usmjeravaju kroz njihovo daljnje školovanje. Siguran sam da će se ovo pokazati kao jako dobra priča, imamo fantastične nastavnike koji mogu odgovoriti to izazovu, a i rezultati učenika pokazuju da imamo vrlo darovitu djecu – zadovoljan je i gradonačelnik Mišel Jakšić.

Ravnateljica Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski Gordana Gazdić-Buhanec smatra da će ovaj program znatno podići kvalitetu rada u školi, iako su i dosad prepoznavali i poticali darovitu djecu.

– Sada dobivamo i instrumentarij, znanje i obuku, didaktički materijal, sve potrebno da sustavno počnemo raditi ono što je školama i zakonska obveza – zaključila je ravnateljica.

čitam...