25.1 C
Koprivnica
Subota, 25. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Bitka u novom ruhu

FOTO Devet mjeseci i 10 tisuća Lego kockica trebalo je ocu i sinu da izgrade fascinantno detaljnu i razigranu Legendu o Picokima
F

Ideja je došla sama po sebi. Ja sam pravi, autohtoni Picok i obožavam Đurđevac, često sam na biciklu oko Starog grada. Moj klinac i ja volimo legiće, a zasitili smo se original Lego ponuđenih setova pa smo počeli izmišljati svoje, otkriva nam Davor.

Ne propustite

Vjerojatno ne postoji Đurđevčanin, pa čak ni Podravac ili Prigorac, koji ne zna legendu o Picokima – Ulama-beg i njegovi Turci utaborili su se oko Starog grada kako bi slomili otpor Đurđevčana i dugotrajnom opsadom ih ostavili bez hrane. No, zadnjeg pijetla, odnosno picoka, koji je preostao u utvrdi Đurđevčani su topom ispalili među Turke i tako ih natjerali da pomisle kako imaju hrane za razbacivanje, nakon čega su se povukli s bojišta.

Davor Jendrašić je odlučio toj legendi udahnuti novi život, i to pomoću Lego kockica. Naime, taj je profesor veliki ljubitelj “legića”, u koje se zaljubio kada je počeo sa svojim sinom Pavlom graditi setove koje su kupovali, no trebao mu je veći izazov.

– Ideja je došla sama po sebi. Ja sam pravi, autohtoni Picok i obožavam Đurđevac, često sam na biciklu oko Starog grada. Moj klinac i ja volimo legiće, a zasitili smo se original Lego ponuđenih setova pa smo počeli izmišljati svoje – otkriva nam Davor.

Proces je bio dug i ne uvijek gladak, uz razne nepredviđene poteškoće, no nakon mjeseci rada, maketa je gotova.

Foto: Matija Gudlin

– Trajalo je oko devet mjeseci, bilo je puno praznog hoda jer smo naručivali i čekali potrebne kocke. Sve je napravljeno od nule, bez nacrta i bilo kakve sheme, samo sam imao nacrt Starog grada zbog snalaženja. Mnogo toga vidiš tek kada gradiš, shvatiš da ti treba još 100-200 komada ovih kockica, pa kada kreneš, postane ti jasno da ne možeš riješiti problem s njima, nego da ti trebaju druge… Hrpa kocaka mi je ostala neiskorištena – pokazuje nam veliku kutiju u kutu sobe.

Koristio je oko 10 tisuća kockica, koje je platio oko tisuću eura. Kako nam pokazuje, možda se na prvi pogled ne čini da je toliko kockica korišteno, no mnogo ih se “skriva” u maketi, poput njih gotovo 300-tinjak koje su korištene samo da bi podigle utvrdu u odnosu na okolni teren. Naravno, izuzetno je mnogo detalja, od zelenila oko utvrde do turskog kampa, koje je sve trebalo pomno sastaviti, a budući da ne postoji specijaliziran Lego set za Picokijadu, moralo se i improvizirati.

– Naši đurđevački branitelji su imali zeleno-bijele uniforme, ovo je nešto najsličnije što sam uspio pronaći – pokazuje nam Davor figurice na bedemu utvrde.

Foto: Matija Gudlin

Srećom, pomoću interneta u većini slučajeva mogao je naručiti točno one kockice koje mu trebaju, zahvaljujući vrlo razvijenoj i širokoj zajednici ljubitelja Lego kocaka, koji prodaju praktički sve što se može zamisliti na specijaliziranim stranicama.

Bitka za Đurđevac nije prvi veliki Lego projekt koji je Davor gradio – tu je i replika đurđevačke crkve, s kojom je vrlo zadovoljan.

– Ona je zapravo mnogo preciznija kada se gledaju stvarni omjeri. Kada smo sin Pavle i ja počinjali graditi svoje projekte od Lego kocaka, crkva nam se nametnula kao očiti izbor jer je najljepša građevina – kaže Davor.

Maketa Legende nije jedini Davorov projekt. Svoje figurice iskoristio je i kako bi uprizorio scene iz opsade, koje je zatim fotografirao i od toga stvorio slikovnicu. Tekst je napisala poznata književnica Božica Jelušić, a Davor je posebno ponosan na to zato što će, za razliku od makete Lego kockica, ostati još dugo da djeci prenese pojedinosti o đurđevačkoj legendi.

Izložba makete i promocija slikovnice bit će U Starom gradu 29. lipnja.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Tragedija u Kloštru Podravskom

Bisiklist na kojeg je naletio 39-godišnjak je preminuo, koprivnički tužitelji otvorili istragu

Kako upravo doznajemo, Općinski su državni odvjetnici u Koprivnici otvorili istragu protiv 39-godišnjaka zbog osnovane sumnje da je skrivio...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×