16.8 C
Koprivnica
Srijeda, 22. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Prevencija i rano otkrivanje raka dojke

FOTO Diljem Podravine i Prigorja obilježen Dan narcisa
F

Narcise su znak proljeća, buđenja i nade, a upravo ta nada potrebna je oboljelima od karcinoma dojke.

Ne propustite

S ciljem skretanja pozornosti na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke dan narcisa tradicionalno se održava 21. puta, a akciji su se pridružili svi gradovi.

Narcise su znak proljeća, buđenja i nade, a upravo ta nada potrebna je oboljelima od karcinoma dojke.

U svijetu ima oko 10 000 vrsta narcisa i toliko naziva za njih, a mnogobrojnost vrsta može se usporediti s mnogobrojnim željama koje su usmjerene ka ozdravljenju oboljelih od karcinoma dojke.

Godišnje u Hrvatskoj obolijeva oko 2500 žena i pri vrhu smo u Europi po broju oboljelih. Danom narcisa želi se upozoriti žene na bitnost samopregleda. Isto tako dobivaju informacije iz prve ruke o mamografiji i ultrazvuku. Ova rasprostranjena bolest pogađa ljude različitih profila, stoga je potrebno educirati se kako bi se samopregledom otkrila i na vrijeme izliječila jer u čak 98% slučajeva moguće je izlječenje.

U Koprivničko-Križevačkoj županiji godišnje od karcinoma dojke oboli 60-70 žena. Na Zrinskom trgu u Koprivnici i Strossmayerovom trgu u Križevcima mnogi su se građani odazvali ovoj plemenitoj akciji.

– Danom narcisa želimo potaknuti žene da posvete malo vremena svome tijelu. Apeliram na sve žene, nemojte zanemariti samopregled. Odvojite pola sata za posjet bolnici i obavite mamografiju – rekla je Željka Zetović, tajnica Udruge Nada.

Akciju su pored brojnih građana u Križevcima podržali i gradonačelnik Branko Hrg te župan Darko Koren, a gradonačelnik je tom prigodom zahvalio Klubu žena s bolestima dojke Agata na organizaciji Dana narcisa i poslao poruku podrške svim ženama koje se bore s ovom opakom bolesti.

Djeca osnovnih škola i vrtića križevčanima su priredila prigodni program.

Humanitarnu akciju u Đurđevcu organizirala je i provela Udruga žena s bolestima dojke Narcise Đurđevac u suradnji s Osnovnom školom Grgura Karlovčana Đurđevac koji su prodavajući svoje kreativne uratke, prikupljena sredstava donirali upravo za ovu hvalevrijednu humanitarnu akciju.

Zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel jakšić pridružio se akciji u Koprivnici.

Zainteresirani su mogli na štandu uz pomoć lutke Agate napipati kvržice, a prikazane su i promjene koje nastaju kod tvorevina malignih tvari na koži dojke i bradavici.

Podijeljeni su i edukativni materijali, takozvane tuš kartice, uz pomoć kojih nakon tuširanja jedanput mjesečno svaka žena može samostalno pregledati svoje dojke.

Sredstva koja su prikupljena donacijama namijenit će se edukacijama žena i akcijama koje su vezane za borbu protiv karcinoma dojke.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Bravo!

Novo zlato za Đurđevčice! Na međunarodnom natjecanju odnijeli najviše priznanje

Ženski vokalni sastav Đurđevčice dodao je još jednu nagradu svojoj kolekciji. Tijekom vikenda u organizaciji ŠPD Kolo i Hrvatske udruge...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×