20.4 C
Koprivnica
Utorak, 21. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
tu, među nama

FOTO Dječje igralište postalo parkiralište
F

Ne propustite

Nedavno uređena Ulica Đure Estera u Koprivnici stvara probleme vlasnicima osobnih automobila koji za vrijeme nedjeljnjih misa nemaju gdje parkirati svoja vozila pa ih odlučuju parkirati na igralištu Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski.

Na ovu situaciju nedavno je upozorio naš čitatelj koji kaže kako je prije nekoliko mjeseci postavljena betonska žardinjera na prilazni put odnosno cestu koja spaja Školsku ulicu s navedenim igralištem tik uz Dvoranu Branimir kako bi se onemogućilo da tuda prolaze automobili.

Parkirani automobili na igralištu Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski // Foto: Snimio čitatelj
Parkirani automobili na igralištu Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski // Foto: Snimio čitatelj

– Nesavjesne vozače to ne smeta već oni dijelom prolazeći po zelenoj površini, zaobilaze prepreku na putu i svejedno parkiraju na igralištu – istaknuo je čitatelj.

Dodao je kako, iako su parkirališta u Esterovoj puna, ona na obližnjem Trgu mladosti su gotovo prazna, a u Nemčićevoj ulici napola puna. Smatra kako bi vozači trebali parkirati na tim parkirnim mjestima i prošetati tih 100-tinjak metara do crkve.

S njime se slažu i u koprivničkoj gradskoj upravi te kažu kako u radijusu od 500 metara od Crkve svetog Nikole postoji preko 500 parkirnih mjesta primjerice na Gradskoj tržnici, u Školskoj ulici, Frankopanskoj ulici ili na Florijanskom trgu.

– Iz bilo kojeg od ovih parkirališta može se stići do Esterove ulice pješice za dvije do pet minuta. Trendovi uređenja prometa u razvijenim sredinama upravo naglašavaju smanjenje automobilskog prometa pa time i parkiranja u urbanim sredinama, a poglavito u užim gradskim centrima, pri čemu se u zaštićenim gradskim jezgrama on u pravilu čak i potpuno izbjegava – poručili su iz Grada.

Objasnili su da iako se uređenjem Esterove ulice broj parkirnih mjesta smanjio s prijašnjih 70-ak na 48, svi uvjeti i zahtjevi uređenja izvedenim rješenjem zadovoljeni su na potpuno odgovarajući način. Primjerice, bilo je potrebno uskladiti niz zahtjeva kako bi novo urbanističko rješenje bilo u skladu sa zahtjevima zaštićene gradske jezgre i uvjetima konzervatorskog odjela.

– Izvedeno stanje kvalitetnije je rješenje od ranije situacije, kada je primjerice za Uskrs 2015. godine u Esterovoj ulici bilo parkirano preko stotinu automobila dok je istovremeno na parkiralištu Gradske tržnice, koje je udaljeno tri minute hoda od Crkve sv. Nikole bilo 95 praznih mjesta – istaknuli su u Gradu.

Parkiranje u Esterovoj na Uskrs 2015. godine // Foto: Grad Koprivnica
Parkiranje u Esterovoj na Uskrs 2015. godine // Foto: Grad Koprivnica

Zaključili su kako se u Hrvatskoj i svijetu mnoge nevladine udruge i građanske akcije bore za smanjenje prometnih površina, a posebice protiv uništavanja zelenih površina ili smanjenja pješačkih i biciklističkih površina u svrhu povećanja parkirnih mjesta.

– Vjerujemo da i građani Koprivnice to razumiju te da ne očekuju da u svakoj ulici i uz svaki objekt javne namjene bude osigurano stotinjak parkirnih mjesta, već im je prihvatljivo tri do pet minuta pješačenja do objekata javne namjene unutar zaštićene gradske jezgre – poručili su.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Projekt škole za afriku

FOTO/VIDEO Osnovna škola Braća Radić dobila plaketu i priznanje UNICEF-a, Grgac: Ponosan sam na sve učenike, roditelje i djelatnike

Osnovnoj školi Braća Radić danas je svečano uručena plaketa i priznanje povodom 15 godina sudjelovanja u UNICEF-ovom projektu Škole...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×