Zlatna kuna

FOTO Dodijeljena priznanja najboljim poduzećima u županiji, osvrtanja na politiku nije nedostajalo

15:29h
0
Darko Matošić i Melita Bači // Foto: Valentina Blažek

Zlatnu kunu osvojile su tvrtke Eko papir iz Peteranca, Hartman d.o.o. te Podravka d.d.

Danas je u Koprivnici održana svečana sjednica Gospodarskog vijeća HGK-Županijske komore Koprivnica, na kojoj su dodijeljena priznanja Zlatna kuna za postignute uspjehe u gospodarstvu Koprivničko-križevačke županije za 2015. godinu. Okupljeni su se osvrnuli na stanje u gospodarstvu danas te zaključili kako se polako, ali sigurno vraćamo na rezultate kakve smo imali u godinama prije krize.

Za početak se okupljenima obratila Marina Rožić, glavna tajnica HGK u Zagrebu, koja je čestitala laureatima te istaknula kako joj je izuzetno drago što može biti okružena gospodarstvenicima koji u ovim nepovoljnim uvjetima i dalje postižu izvanredne rezultate.

Ova županija, kako u prošlosti, tako i danas, postiže izvanredne rezultate na području gospodarstva. No moramo znati da, iako je zabilježena pozitivna stopa BDP-a od 2,8 posto, sve dok gospodarski rast ne bude prelazio 3 posto ne možemo govoriti o rastu u funkciji razvoja. Cilj je da dođemo na razultate kakve smo imali 2008. godine i na tom cilju poručujem kako vam Komora neprestano stoji na usluzi. Pozivamo vas stoga na aktivan rad i promptno djelovanje u našim zajednicama i udruženjima, putem kojih možete utjecati na normativne propise i zajedno s nama biti spona putem zakonodavca. A pogotovo je to važno sada kad nas ponovno očekuje formiranje nove Vlade i donošenje niza paketa zakona, za koje se nadam da će ovaj put prepoznati vaše potrebe. Takva sinergija Komore i vas, naših članica, u praksi znači puno više od niza napisanih gospodarskih politika i reformi, stoga nam se pridružite, jer jedino zajedno možemo utjecati na promjene i nastaviti naprijed – istaknula je Rožić.

Mišel Jakšić // Foto: Valentina Blažek
Mišel Jakšić // Foto: Valentina Blažek

Mišel Jakšić, vršitelj dužnosti gradonačelnika Koprivnice, također je iskoristio priliku čestitati svim ovogodišnjim laureatima, ali i svim predstavnicima HGK i ostalih potpornih institucija, koje imaju posebno veliki značaj za razvoj gospodarstva u cjelini.

– Nadovezao bih se na govor svoje prethodnice spomenuvši da, kada slušamo vaše brojke, možda bi nam bilo bolje da se Vlada niti ne formira. Mi što duže nemamo vladu, to nam brže rastu stope i to je dobro, jer pokazuje da je gospodarstvo nakon 25 godina teške političke ekonomije sraslo s modernom ekonomijom i građanstvom i da više nije toliko presudan utjecaj politike kako bi gospodarstvo moglo rasti i ostvarivati pozitivne stope. Ovo je pobjeda svih malih i srednjih poduzetnika i obrtnika u našoj zemlji, kao i svih drugih gospodarskih sustava koji su iznijeli teret ove krize, koji su se odricali, restrukturirali i otpuštali i danas nam njihovi brojevi daju za pravo da kažemo da konačno u ovoj državi ima nade da se ona nađe na pravom smjeru – rekao je Jakšić te se dosta oštro osvrnuo na političare koji uz toliko važnije teme, vrijeme i dalje troše baveći se pitanjima prošlosti.

– Vjerujem da će upravo snaga gospodarstva o kojoj pričamo natjerati određene političare da s vremenom rasprave o prošlosti stave u drugi plan i da se iz godine u godinu konačno počnemo baviti pravim pitanjima, a to su pitanja gospodarstva i onoga što zaista zanima naše građane – istaknuo je Jakšić te dodao kako se nada da će Koprivnica i dalje ostati gospodarski centar županije te da će i dalje na tom putu imati potporu i ostalih susjednih gradova i mjesta.

Darko Koren // Foto: Valentina Blažek
Darko Koren // Foto: Valentina Blažek

Župan Darko Koren pozdravio je okupljene te za početak primijetio kako mu se, slušajući predgovornike, na trenutke zaboravlja u kojoj se državi nalazimo.

– Čovjek bi stekao dojam da je sve lijepo i dobro, no oni zbog kojih smo se danas ovdje okupili svjedoče puno češće da to baš i nije uvijek tako, a i sam sam svjedočio tome da je suočavanje s problemima u gospodarstvu ponekad puno teže od onoga što djelatnost kojom se bavite pretpostavlja. U tom smislu smatram da je uloga politike jako važna, a često se znam služiti onom mišlju da politika ne smije samo smetati i ometati gospodarstvo. Smatram da u našoj županiji postoji pozitivna simbioza gospodarstva i politike i da je zapravo politika na neki način i u funkciji gospodarstva. Čestitam svima koji će danas dobiti priznanja te se nadam da iduće godine konkurencija biti još puno veća – rekao je Koren.

S lijeva na desno - Julio Kuruc, Mišel Jakšić, Marina Rožić, Melita Bači. Darko Matošić, Mirko Habijanec i Darko Korn // Foto: Valentina Blažek
S lijeva na desno – Julio Kuruc, Mišel Jakšić, Marina Rožić, Melita Bači. Darko Matošić, Mirko Habijanec i Darko Korn // Foto: Valentina Blažek

Nakon uvodnih riječi uslijedilo je glasanje za ovogodišnje dobitnike Zlatne kune, koja se dodjeljivala u tri kategorije. Tako je u kategoriji malih poduzeća Zlatnu kunu osvojila obiteljska tvrtka Eko papir iz Peteranca, u kategoriji srednjih poduzeća priznanje je dodijeljeno tvrtki Hartman d.o.o. , dok je u kategoriji velikih poduzeća, bez velike dileme, Zlatnu kunu osvojila tvrtka Podravka d.d.

Marina Rožić i Darko Matošić // Foto: Valentina Blažek
Marina Rožić i Darko Matošić // Foto: Valentina Blažek

U ime obiteljske tvrtke Eko papir priznanje je njenom osnivaču i vlasniku Darku Matošiću uručila Marina Rožić, a Matošić je kratko izjavio – Ovo mi priznanje znači izuzetno mnogo te mi pokazuje da je put kojim idem već više od 20 godina i više nego ispravan, ali i da je odluka da se koncentriramo na izvoz bila pozitivna. Danas nas prepoznaju na raznim tržištima po cijeloj Europi, a daljnja želja mi je da se za nekoliko godina nađemo i u društvu te konkurenciji srednjih poduzeća.

Darko Koren i Melita Bači // Foto: Valentina Blažek
Darko Koren i Melita Bači // Foto: Valentina Blažek

Direktorici Hartmana, Meliti Bači, Zlatnu je kunu uručio župan Darko Koren, a Bači je izjavila kako je ponosna i počašćena što su u ovako jakoj konkurenciji izabrani kao najbolji od najboljih.

Iz Uprave Podravke su bili spriječeni te samim time nisu mogli prisustvovati svečanoj sjednici niti preuzeti priznanje, koje će im biti uručeno naknadno.

Svečanoj su sjednici prisustvovali i Mirko Habijanec, predsjednik HGK-Županijske komore Koprivnica, zamjenik župana Darko Sobota, zastupnik Damir Felak,  križevački gradonačelnik Branko Hrg, predsjednik Uprave Podravske banke, Julio Kuruc te oni zbog kojih je ovaj događaj i bio predviđen, naši gospodarstvenici.

čitam...