Sportaš godine

FOTO Dražen Matoničkin nakon cijele vječnosti igranja stolnog tenisa i dalje može svakoga srušiti paklenim bekend spinom

Pomalo samozatajni Koprivničanac, unatoč velikom priznanju koje mu, tvrdi, mnogo znači, i dalje drži reket, nastupajući za Stolnoteniski klub Pitomača u Trećoj HL Regije Slavonija Zapad.

14:45h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Više od 30 godina najbolji sportaš Pitomače u 2019. godini prebacuje bijelu lopticu s jedne na drugu polovicu stola. Dražen Matoničkin ovim se sportom – u kojemu smo svi barem jednom pomislili kako smo apsolutni velemajstori – počeo baviti kao dječak još u osamdesetima. Pomalo samozatajni Koprivničanac, unatoč velikom priznanju koje mu, tvrdi, mnogo znači, i dalje drži reket, nastupajući za Stolnoteniski klub Pitomača u Trećoj HL Regije Slavonija Zapad.

– Ove i prošle godine kontinuirano smo imali dobre rezultate kao ekipa. Znali smo kako smo najbolja ekipa, ali se nisam nadao nagradi za najboljeg igrača – otkriva Matoničkin čija ekipa i u aktualnoj sezoni drži vrh spomenute lige.

Foto: Ivan Balija
Dražen je dobitnik velikog priznanja // Foto: Ivan Balija

Sportska priča zakotrljala se na nagovor prijatelja. Otada, prošao je kroz ruke brojnih trenera koji su oblikovali, primjerice, njegov bekend spin koji smatra glavnim oružjem. A ni servis mu nije loš. Dapače.

– Naravno, igrao sam brže, intenzivnije. No danas sam sporiji. Ne možeš igrati istim tempom s 20 ili 50 godina – kaže.

Neovisno o tome, ne misli stati, već igra u skladu s mogućnostima svjestan kako ima mlađih i boljih od njega. Kako bi zadržao formu, dvaput tjedno trenira u Koprivnici, natječe se u Zimskoj ligi te ponekad odlazi u Pitomaču, klub koji predstavlja sa željom da pomogne, uzevši u obzir da nemaju osobit broj domaćih igrača.

– Sve protivnike moraš ozbiljno shvatiti. Od svakoga se može izgubiti. Važno je pobjedu i poraz pošteno primiti. Sve je to sport – dodaje.

Prijašnjih godina, a i danas, rado je posjećivao domaće te turnire u susjednim županijama i susjednoj Sloveniji. I uvijek, pritom, s pravim natjecateljskim karakterom lovi dobar rezultat.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Vuku te dvorana, prijatelji i loptica. Brz sport koji voliš ili ne. Uvijek si na toplome, osim teniskog lakta ne možeš dobiti druge ozljede. Dobro je i lijepo se uznojiti, bolje nego gledati televiziju doma – s osmijehom kaže Matoničkin, istaknuvši naslov na seniorskom turniru u Virovitici, u kategoriji od 30 do 40 godina, kao najveći uspjeh.

Dokad misli trenirati, servirati i uzvraćati udarce, pitate se?

– Igrat ću još desetak godina, ovisno o tome kakvo će biti zdravstveno stanje. Ali, ako neki mogu sa 70 godina, mogu i ja – zaključuje Matoničkin.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

čitam...