19 C
Koprivnica
Srijeda, 22. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
potpisali sporazum

FOTO Društveni poduzetnici ujedinili snage, M. Mraz: Oslobodite nas raznih davanja i papirologije i donesite Zakon koji se odavno najavljuje
F

Okupilo se 15 društvenih poduzetnika iz Metkovića, Trogira,  Gračaca, Bjelovara, Zagreba, Koprivnice, jer su predstavnici udruga i poduzeća iz šest županija shvatili da dijele isti problem

Ne propustite

U zgradi Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Koprivnica priređen je Okrugli stol pod nazivom Razvoj društvenog poduzetništva u RH u sklopu provedbe projekta Društveno poduzeće KopriVITA kao izazov za moderno vrijeme.

Organizator događaja je Udruga Bolje sutra, a svečano je potpisan i Sporazum kojim se osniva klaster društvenih poduzetnika kao prvi u državi, čime su udareni temelji za promicanje društvenog poduzetništva u nas.

– Čovjek sam, pa ni jedna organizacija ili poduzeće nema snagu za promjene, a jedino udruženi i umreženi možemo zahtijevati poboljšanja i donositi odluke – kazala nam je Marija Mraz.

Na Okruglom stolu okupilo se 15 društvenih poduzetnika iz Metkovića, Trogira,  Gračaca, Bjelovara, Zagreba, Koprivnice, jer su predstavnici udruga i poduzeća iz šest županija shvatili da dijele isti problem.

– To je da nemamo Zakon o društvenom poduzetništvu koji se odavno najavljuje – govori.

Foto: Marina Hižak

Dakle, žele kroz udruživanje te zajedničku suradnju osnažiti položaj društvenih poduzetnika kao nositelja poduzetničke aktivnosti kojoj je primarni cilj društveni napredak te način upravljanja otvorenog tipa koji uključuje zaposlenike, korisnike i ostale dionike na koje utječe gospodarska aktivnost poduzetnika.

– Društveni poduzetnik rješava lokalni problem u lokalnoj zajednici, a standardni rješava svoje probleme. Mi smo zaista u jednoj posebnoj i važnijoj kategoriji i trebalo bi nas osloboditi od raznih davanja, papirologije. Treba nam više podrške države kao što je to u nekim europskim zemljama, poput Švedske, Njemačke, Irske… – kaže M. Mraz.

Okruglom stolu prisustvovali su saborska zastupnica Ljubica Lukačić, predstavnici Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Ivana Sesar i Tomislav Ilić, iz Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom došao je zamjenik ravnateljice Alen Kolar.

Zamjenik župana Ratimir Ljubić kazao je kako Županija, ali i jedinice lokalne samouprave i gospodarski subjekti rado surađuju s udrugom Bolje sutra.

Foto: Marina Hižak

– Ponosni smo što je Udruga učinila korak naprijed osnivanjem Koprivite, a uz Hedonu daje veliki doprinos društvenom poduzetništvu, ali i zbrinjavanju ranjivijih skupina naših sugrađana – osvrnuo se, pritom, Ljubić.

Najnoviji suradnik Udruge bolje sutra postala je Gospodarska komora.

– Do sad smo bili isključivo civilni sektor, ali već sami događaji gdje su nam ustupili prostor su jako značajni i za poduzeće – kaže M. Mraz.

Socijalna poduzeća, ovisno iz kojeg kraja dolaze, prilagođavaju svoje djelatnosti.

– Pružaju usluge za koje su uočili da u zajednici ne postoje, primjerice izrađuju proizvode od vune, koprive, kolega ima buffet, pa osobe s invaliditetom dostavljaju obroke građanima – pojašnjava.

Foto: Marina Hižak

Sada je u neformalnu organizaciju okupljeno 15 društvenih poduzetnika, a namjera je pretvoriti ju u pravu organizaciju, temeljem iskustava iz drugih europskih zemalja.

– Vjerujem da će se naša brojnost povećavati i da ćemo prerasti u jednu ozbiljnu snagu. Donositelje odluka smatramo partnerima s kojima ćemo zajedno rješavati problematiku društvenog poduzetništva – kaže.

Jedan od prvih ciljeva bit će ‘natjerati’ donositelje odluka da donesu Zakon o društvenom poduzetništvu.

– Jer, društveni poduzetnik nikako ne može u istu kategoriju kao i klasični, standardni poduzetnik. Ipak tu treba puno toga promijeniti, prilagoditi i olakšati s obzirom na zaposlenike koji rade u tim poduzećima. Podrška države postoji, ali nema zakona – zaključila je Marija Mraz.

Foto: Marina Hižak
Foto: Marina Hižak
Foto: Marina Hižak
Foto: Marina Hižak
Foto: Marina Hižak
Foto: Marina Hižak
Foto: Marina Hižak
Foto: Marina Hižak
Foto: Marina Hižak
Foto: Marina Hižak
Foto: Marina Hižak
Foto: Marina Hižak
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Dani općine

Općina Đelekovec slavi rođendan, bit će koncerata pod šatorom, fine besplatne hrane, a žene će se natjecati u sportu

Dani općine Đelekovec ove godine obilježit će se brojnim događanjima, a sve će trajati od 27. svibnja do 13....
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×