Grad sufinancira rušenje

FOTO U Đurđevcu se naveliko ruše stare kuće, već ih je 15 manje, a zamolbe još stižu

09:30h
0
Uklanjanje kuća // Foto: Grad Đurđevac

Kroz ovu mjeru nastoji se uljepšati izgled grada i prigradskih naselja.

U punom je jeku rušenje starih, zapuštenih i opasnih objekata na području grada i prigradskih naselja. Ova mjera je privukla veliki interes vlasnika da sruše svoje stare i zapuštene objekte zbog mogućnosti sufinanciranja čime im se znatno smanjuju troškovi rušenja, a do sada je srušeno 15 kuća. U Grad i dalje pristižu zahtjevi za sufinanciranje rušenja te će se broj srušenih kuća do kraja godine znatno povećati.

Sukladno odluci o komunalnom redu Grad sufinancira rušenje stambenih objekata upisanih u Registar zapuštenih stambenih objekata na području Grada s iznosom od 7500 kuna, a sredstva se odobravaju pod uvjetom da vlasnici objekat sruše u roku od 30 dana od izdavanja rješenja te da urede i ograde gradilište.

 Foto: Grad Đurđevac
Sv, Ana prije i poslije // Foto: Grad Đurđevac

Odobravanjem ovih sredstava cilj je potaknuti ljude da sruše stare objekte nepodobne za život, te da ograde svoju parcelu što je preduvjet. Najčešće su to napuštene građevine opasne za okolinu i prolaznike.

Na temelju pritisaka susjeda, ali i zbog opće ružne slike grada, napravili smo program za 70-ak popisanih nekretnina na području grada i prigradskih naselja, a u kojima nitko ne živi najmanje pet godina – ispričao nam je gradonačelnik Željko Lacković, uz objašnjenje da su vlasnicima uz navedenu opciju sufinanciranja date još dvije opcije.

Željko Lacković // Foto: Matija Gudlin
Željko Lacković // Foto: Matija Gudlin

– Ukoliko se radi o ljudima koji žive u drugim gradovima ili izvan zemlje čak do 20-ak godina, te koji nisu u situaciji voditi brigu o nekretninama, ali ni organizirati rušenje, njima smo ostavili tu mogućnost da grad o svom trošku ukloni cijelu nekretninu, jer ukupni trošak rušenja nije bitno veći od iznosa sufinanciranja – pojasnio je Lacković.

Treća opcija zapravo je ultimatum “neposlušnim” građanima koji ne žele ruinu rušiti, niti žele da ju grad ruši, jer drže da je njima to dobro i prihvatljivo ili ju planiraju renovirati u neizvjesnoj budućnosti.

ulica Ivana Gundulića prije i poslije // Foto: Grad Đurđevac
ulica Ivana Gundulića prije i poslije // Foto: Grad Đurđevac

– Za neke od tih već je komunalni redar odnosno građevinski inspektor izdao rješenja, gdje će Grad građevinu srušiti na trošak vlasnika. Konkretno, odlukom struke ruševina će biti klasificirana kao opasna, Grad će ju srušiti o svojem trošku, ali će se to fakturirati vlasniku – odlučan je gradonačelnik da se grad oslobodi ružnih građevina te kaže kako je ono učinjeno dosad već sad vidljivo na slici grada.

Istaknuo je kako se dosad na mjeru o sufinanciranju odazvalo 40-ak zainteresiranih građana te izrazio zadovoljstvo tom brojkom, a naravno, gradonačelnik već sad gleda unaprijed i razmišlja o planovima za te parcele.

– U proračunu za drugu godinu planiramo davati poticaje za gradnju kako bi se ta prazna mjesta u urbanim dijelovima grada popunila. Planiramo kupce koji će ondje htjeti graditi osloboditi  plaćanja komunalnih doprinosa, te razmišljamo o socijalnoj mjeri u vidu subvenciju za kredit – ispričao je Lacković o dugoročnim planovima za njegov grad.

čitam...