0.7 C
Koprivnica
Petak, 27. siječnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
entuzijastični poljoprivrednik

FOTO Đuro ima najveću farmu pijetlova u Hrvatskoj: Jedinstveni su, meso im je u rangu teletine i janjetine, a jedu se od Zagreba, Istre pa sve do Dubrovnika
F

Turistička zajednica je iskazala interes, pa ćemo ga vjerojatno zvati Đurđevački pijevac. Razmišljamo u smjeru i da jedno od glavnih jela u hotelu bude pijevac. Ovuda vode i biciklističke staze prema Dravi, pa bi rekreativcima i posjetiteljima zasigurno bilo atraktivno vidjeti ljeti tolike pijevce na jednom mjestu, kaže

Ne propustite

U Severovcima nadomak Đurđevca među poljima, okružena šumom i netaknutom prirodom prostire se najveća i jedina farma pijetlova u Hrvatskoj na 20 hektara ograđenog prostora.

- Oglas -

Vlasnik ovog zanimljivog obiteljskog imanja, koje pijetlove uzgaja pet godina, je Đuro Ferenčić koji ih godišnje uzgoji oko sedam tisuća. Pijetlovi trčkaraju na otvorenom, ograđenom prostoru.

– To je slobodan, ekološki uzgoj, jedinstven u nas, jer je svih sedam tisuća pijevaca vani gotovo čitavu godinu. Boljeg načina uzgoja od ovoga nema. To je posebna kvaliteta mesa u odnosu na kavezni uzgoj. Ovaj ima više bjelančevina – mišića, a manje masnoća, jer non stop hoda. Ova vrsta mesa je u rangu teletine i janjetine – objašnjava nam Ferenčić dok razgledavamo farmu.

Đuro Ferenčić, Pijevci
Foto: Ivan Balija

U slobodnom uzgoju lani je trčkaralo 7000 pijetlova, a ove godine planira povećati jato na barem 10 tisuća. Pijevcima je osigurao i kvalitetan prostor.

- Oglas -

– Tuku se međusobno, treba im sloboda kako bi jedan drugom pobjegli. Tome sam doskočio na način da sam manje pijetlova smjestio na veću površinu – kaže Ferenčić.

Budući da je perad na otvorenom, najveći problem rade ptice grabežljivice, lisice, kune i čagljevi iz obližnje šume, koji ih učestalo napadaju i čine velike štete. Kako bi pijevce od njih obranio, iznad nastambi razvukao je žicu.

Đuro Ferenčić, Pijevci
Foto: Ivan Balija

Za kvalitetno meso pijevca važan preduvjet je slobodna ispaša, ali i kvalitetna hrana.

– Pobrstili su svu travu, obožavaju koprive i zato su lijepi i zdravi – govori.

Pijetlove hrani kukuruzom, pšenicom, ječmom, tritikalom i ostalim žitaricama, kaže da puno jedu i treba im pet mjeseci da bi dobili adekvatnu težinu.

– Lani je žito užasno poskupjelo, cijena je iznosila 2,60 kuna za kilogram, tek je sad pala, a pijevci svaki dan pojedu i više od tone žitarica – ističe Ferenčić.

Đuro Ferenčić, Pijevci
Foto: Ivan Balija

– Ljudi u Dalmaciji poznaju kvalitetu mesa pijetla te su tamo jako cijenjeni. Najbolji su ispod peke ili na ražnju i kuhani, odnosno pečeni, kako tko voli. Posebno je dobra juha od pijevca – otkriva Ferenčić.

Uzgaja i kopune, a ove godine će njihov uzgoj povećati na tisuću komada. To su pijevci koji su uškopljeni u određenoj životnoj dobi čije je meso mekano poput putra, kaže.

Đuro Ferenčić, Pijevci
Foto: Ivan Balija

Njegovim pijetlovima kupci su zadovoljni.

– Potražnja je dobra. Kvaliteta prodaje proizvod, prije svega. Oni koji kod mene kupe meso pijetla, uvijek se vraćaju – otkriva.

Đuro za sebe kaže da je entuzijast, na neki način, jer pijevce nitko ne uzgaja te želi pokazati da se u Hrvatskoj može napraviti nešto izuzetno i kvalitetno.

– Ako gledate samo profit, odmah ćete odustati. U posao sa životinjama, općenito, ne možete se upustiti ako ih ne volite. Kad dođem među pijevce, uživam u pogledu, to odmori dušu. Daju mi pozitivnu energiju, ma divota! Ako nemate ljubav, badava sve – uvjeren je.

Đuro Ferenčić, Pijevci
Foto: Ivan Balija

Najveće imanje s pijetlovima nalazi se kraj Đurđevca što posebno oduševljava. Na hektarima koji su pokriveni zelenilom šeću tisuće i tisuće pijevaca. Pijetlovi su i zaštitni znak i simbol grada Picoka. Puno kuća na krovu ima glinenog pijetla, a i najveća kulturno-povijesna manifestacija desetljećima je Picokijada.

Stoga Ferenčić otkriva da je namjera pijevce s njegova imanja uvrstiti u turističku i gastronomsku ponudu ovoga kraja.

– Turistička zajednica je iskazala interes, pa ćemo ga vjerojatno zvati Đurđevački pijevac, da bude prepoznatljiv. Razmišljamo u smjeru i da jedno od glavnih jela u hotelu bude pijevac. Ovuda vode i biciklističke staze prema Dravi, pa bi rekreativcima i posjetiteljima zasigurno bilo atraktivno vidjeti ljeti tolike pijevce na jednom mjestu – zaključio je naposljetku Đuro Ferenčić.

Đuro Ferenčić, Pijevci
Foto: Ivan Balija
Đuro Ferenčić, Pijevci
Foto: Ivan Balija
Đuro Ferenčić, Pijevci
Foto: Ivan Balija
Đuro Ferenčić, Pijevci
Foto: Ivan Balija
Đuro Ferenčić, Pijevci
Foto: Ivan Balija
Đuro Ferenčić, Pijevci
Foto: Ivan Balija
Đuro Ferenčić, Pijevci
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
čitam...
- Oglasni prostor -

Najnovije

pripazite

[FOTO] UPRAVO Auto na ravnici kod Legrada izletio u polje, stigla i vučna služba

Kako nam je upravo javio čitatelj, nedaleko Legrada, točnije na ravnici u blizini Malog Otoka, maloprije se dogodila prometna...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti