10.2 C
Koprivnica
Četvrtak, 18. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
ovaj vikend

FOTO Festival folklora Iz bakine škrinje okupit će više od 340 sudionika iz osam zemalja, Šešić: Svake godine sve više rastemo
F

Prva festivalska večer na rasporedu je 14. srpnja u Legradu, a započet će u 20 sati. Druga, gala večer će se održati 15. srpnja na Zrinskom trgu u 20 sati

Ne propustite

Ove godine u Koprivnici će se održati 16. Međunarodni festival folklora Iz bakine škrinje i trajat će od 13. do 17. srpnja.

Okupit će se više od 340 sudionika iz Meksika, Gruzije, Češke, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Austrije i Hrvatske.

Program je i službeno predstavljen danas u prostorima Županijske uprave, a uvodno je zamjenik župana i predsjednik Organizacijskog odbora Ratimir Ljubić istaknuo da je ova manifestacija važna zbog promocije naše kulturne baštine.

– Festival je važan i zbog bogate tradicije, ali i upoznavanja drugih naroda i njihove baštine. Prilika je to za jačanje prijateljskih odnosa i suradnje u području kulture, glazbe i plesa – poručio je Ljubić te pozvao sve da uživaju u bogatstvu folklora.

Predstavljanje manifestacije Iz bakine škrinje
Foto: Ivana Gazdek

Predsjednica Zajednice zajednice kulturno-umjetničkih udruga, izvršna predsjednica Organizacijskog odbora i umjetnička voditeljica u Folklornom ansamblu Koprivnica Nada Šešić predstavila je bogat program manifestacije. Istaknula je da iza cijelog programa stoje brojni volonteri koji s pripremom festivala započnu tek što prijašnji završi. Da bi na festival došle dobre i zanimljive grupe, dogovor oko njihovog dolaska započinje puno ranije.

– Cilj pokretača bio je da se očuva, njeguje i prezentira bogata tradicijska kultura, folklorna baština Podravine i Hrvatske. Isto tako da se upoznaje kulturna baština tradicija drugih naroda, da se razvija osjećaj tolerantnosti poštivanja i prihvaćanja drugih i drugačijih. Da stvaramo mostove prijateljstva, brišemo granice i da se ljudi zbližavaju. Mislim da je festival u tim svojim ciljevima i nakanama uspio i da se možemo pohvaliti da festival ide dalje i da svake godine sve više raste. Svake godine imamo više partnera, gostujućih grupa i sadržaja tijekom festivala – rekla je Šešić.

Predstavljanje manifestacije Iz bakine škrinje
Foto: Ivana Gazdek

Od 2018. godine pokrenuli su i Dane kulturne baštine koji su ove godine započeli 1. i trajat će do 15. srpnja. Postavljena je izložba hrvatskih tradicijskih instrumenata iz Etnografske zbirke Josipa Cugovčana. Panel raspravu održala je viša kustosica u Muzeju grada Koprivnice Marija Mesarić te govorila o podravskim kralušima i nakitu od staklenih perlica. Predstavila je i približila značenje tibeta, odnosno marame za ogrtanje koji su dio narodne nošnje Podravine i Međimurja. U prostorijama Male Scene u Domoljubu danas će se održati i radionica ivanečkog veza.

Župan Darko Koren rekao je da je ovo jedna od najznačajnijih manifestacija na prostoru naše županije u koju je uloženo puno truda.

– Putujući dolazimo u kontakte s ljudima koji ne znaju za naš festival Iz bakine škrinje, a iz tog su miljea. Već smo u nekoliko navrata imali planove da u jednoj od budućih godina, a možemo već sljedeće, pokušamo dovesti te ljude ovdje iz naših prijateljskih zemalja, iz inozemstva. Postoji veliki broj onih koji bi htjeli doći kod nas i zbog festivala i da upoznaju naš kraj i naše posebnosti čime se mi možemo pohvaliti i pokazati – rekao je Koren.

Prva festivalska večer na rasporedu je 14. srpnja u Legradu, a započet će u 20 sati. Druga, gala večer će se održati 15. srpnja na Zrinskom trgu u 20 sati, dok će 16. srpnja folklorne grupe približiti svoju tradicijsku kulturu korisnicima Doma za starije i nemoćne u Koprivnici, a 17. srpnja u Domu za starije i nemoćne Baka Ilona.

Predstavljanje manifestacije Iz bakine škrinje
Foto: Ivana Gazdek

Osim toga, za sve sudionike su tijekom boravka pripremljene aktivnosti poput posjeta muzejima i galerijama.

Ispred Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije kao suorganizatora obratila se pomoćnica direktora Kristina Sočev koja je zahvalila svima koji čuvaju tradiciju i kulturu od zaborava i privlače mlade folkloru.

Organizatori festivala su Folklorni ansambl Koprivnica i Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije, dok su suorganizatori Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Turistička zajednica Središnja Podravina i KUD Zrin.

Predstavljanje manifestacije Iz bakine škrinje
Foto: Ivana Gazdek
Predstavljanje manifestacije Iz bakine škrinje
Foto: Ivana Gazdek
Predstavljanje manifestacije Iz bakine škrinje
Foto: Ivana Gazdek
Predstavljanje manifestacije Iz bakine škrinje
Foto: Ivana Gazdek
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Ipak su ga pronašli

UŽAS U PODRAVINI Razbojnik upao u kuću, zarobio staricu pa pobjegao s više stotina eura

Nevjerojatno razbojništvo dogodilo se prije četiri dana na području Podravine. Kako doznajemo, lopov je upao u nezaključanu kuću u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×