22.1 C
Koprivnica
Subota, 22. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
zapovjednik atj lučko

FOTO General Butorac je prije 32 godine bio u krvavoj akciji na Plitvicama, a danas vrijeme provodi u Molvama i bavi se poljoprivredom: U Podravinu sam se zaljubio još prije rata
F

U Domovinskom ratu zapovijedao je Antiterorističkom jedinicom Lučko na mnogim ratištima počevši od Plitvica i takozvanog Krvavog Uskrsa. Tri puta je ranjen i to prostrijelom i gelerima, srećom bez većih posljedica

Ne propustite

Na današnji dan prije 32 godine poginuo je Josip Jović, tadašnji 22-godišnjak i prva žrtva Domovinskog rata. Bio je to događaj koji je u našoj povijesti nazvan kao Krvavi Uskrs.

Podsjetimo, nakon što je slomljena oružana pobuna u Pakracu, uslijedila je akcija na Plitvicama. Riječ je o akciji koja je bila odgovor hrvatske policije na zauzimanje Nacionalnog parka Plitvička jezera i blokiranje državne ceste koja je spajala sjever i jug zemlje. Akcija je uspješno provedena, a u njoj su sudjelovali pripadnici Jedinice za posebne zadatke MUP-a Republike Hrvatske Rakitje i Antiterorističke jedinice Lučko te Posebne jedinice policije Kumrovec.

Među onima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu od samih početaka bio je i umirovljeni general Slavko Butorac, koji dobar dio svog vremena danas provodi u Molvama, gdje smo ga posjetili. Dočekao nas je ispred vikendice u društvu Dona, svog kućnog ljubimca. Upravo se spremao napuniti hranilište za divlje životinje, koje je samo stotinjak metara udaljeno od kuće.

Slavko Butorac
Foto: Ivan Balija

Rekao nam je da je dugi niz godina radio u policiji, a umirovljen je u zvanju glavni inspektor policije, što je prevedeno u general-bojnik Hrvatske vojske. Govoreći o Domovinskom ratu, istaknuo je da je jedan od prvih zapovjednika Antiterorističke jedinice Lučko, koja je bila prva oružana formacija nove hrvatske države, a iz koje su se nadalje stvarale ratne postrojbe specijalnih jedinica u Republici Hrvatskoj.

– U Domovinskom ratu zapovijedao sam Antiterorističkom jedinicom Lučko na mnogim ratištima, počevši od Plitvica i takozvanog Krvavog Uskrsa. Potom slijede Pakrac, Okučani, Delnice, Marinci u Vukovaru i drugdje – rekao je Butorac.

Dodaje da je tijekom rata tri puta ranjen i to prostrijelom i gelerima, srećom bez većih posljedica. Za Domovinski rat kaže da je temelj hrvatske državnosti.

– Sve što imamo dugujemo ljudima koji su tada dali najviše, a to su njihovi životi. Danas se trebamo okrenuti poštivanju ljudskih vrednota i moralnih načela te razvoju gospodarstva za stvaranje osnovnih egzistencijalnih, životnih uvjet mladima – poručuje.

Slavko Butorac
Foto: Ivan Balija

Za svoje sudjelovanje u Domovinskom ratu dobio je nekoliko odlikovanja, a posljednje je odlikovanje Red kneza Domagoja s ogrlicom. Jasno, ponosan je na sva priznanja iz tog vremena stvaranja države, no danas vodi drugačiji, miran život. U Podravini, odnosno Molvama i Repašu voli kratiti dane i uživati u prirodi.

– Trenutno se bavim poljoprivredom za osobne potrebe i član sam civilne zaštite Općine Molve. Aktivno doprinosim radu lovačkog društva Fazan Molve kao predsjednik – pojašnjava Butorac te dodaje da obrađuje oko 10 jutara zemlje.

Inače, Butorac ima dva sina i dva unuka te suprugu koji često dolaze u Molve ili, pak, on odlazi u Zagreb. Još davno je otkrio sve ljepote Podravine koje su mu se toliko svidjele da danas voli provoditi vrijeme ovdje.

– U Molve i Ferdinandovac dolazio sam povremeno kod prijatelja prije Domovinskog rata i tako sam zavolio Podravinu. Onda sam 1995. godine izgradio vikendicu, a u Molvama češće boravim posljednjih desetak godina – govori.

Slavko Butorac
Foto: Ivan Balija

Kaže da je prednost života na selu poput Molva upravo mir.

– Moje prebivalište je u Zagrebu, gdje je tempo života užurban. Ovdje se živi mirnije i s manje stresa. Uglavnom vrijeme provodim u prirodi i dosta toga radim fizički, odnosno onoliko koliko mi to dopušta zdravlje – ističe.

Upravo zato uživa u Molvama, gdje voli biti koristan zajednici te smatra da su za napredak zajednice od najveće važnosti iskreni i otvoreni međuljudski odnosi te uzajamno poštovanje i pomaganje.

– Te vrijednosti danas ozbiljno nedostaju u društvu i upravo radi krize morala imamo odljev mladih u inozemstvo. Stoga svi moramo raditi na povratku iskonskih ljudskih vrijednosti – zaključuje Butorac.

Slavko Butorac
Foto: Ivan Balija
Slavko Butorac
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Palačinkijada

FOTO/VIDEO Palačinke su hit, mladi u Novigradu peku i dijele stotine prefinih slastica u parku

Svi vole palačinke, a Udruga mladih Novigrad Podravski ih voli i pripremati za druge. Već tradicionalna Palačinkijada održava se danas...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×