28.5 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 24. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Knjižnica i čitaonica Fran Galović

FOTO Genijalne kockice, karte pune strašnih žena i knjižnica iz 2114. godine bile su neke su od zvijezda jubilarne TEDx konferencije
F

Ne propustite

Svi već znaju da se u koprivničku Gradsku knjižnicu i čitaonicu Fran Galović ne dolazi samo posuđivati knjige. Njihove usluge i aktivnosti teško je sve i nabrojiti, no ipak jedno se događanje, možda više i od ostalih, s nestrpljenjem čeka svakih nekoliko mjeseci. To je TEDx Koprivnica Library konferencija.

U već dobro uhodanom formatu odličnih govornika i zanimljivih videa održala se jubilarna, deseta TEDx konferencija u pet godina. Ovoga puta bilo je i određenih inovacija. Naime, sve su najave odrađene u digitalnom obliku, odnosno prethodno snimljenim videima, a posjetitelji su zaigrali i nagradnu igru Hangara 18. Digitalizaciju konferencije upotpunio je i govor putem Skypea jedne od sudionica, Anne Beate Hovind.

Poduzetnik i kreativac Albert Vučinović temom ‘Samo tri kockice’ zaokupio je pažnju svih koji imaju djecu, vole se igrati kockicama ili pak samo cijene inovativnost. On je izumio novu vrstu kockica koja otvara nove kreativne horizonte onima koji ih uzmu u ruke. Njegove kockice samo su u tri oblika, no i to je dovoljno da su daleko svestranije od sličnih igračaka.

Albert Vučinović // Foto: Knjižnica i čitaonica Fran Galović

– Ideje nisu utisnute u plastiku, ideje se stvaraju u dječjim glavama – njegova je nit vodilja kojom je oblikovao svoj izum.

‘Strašne žene mijenjaju kartu svijeta nabolje’, poruka je Diane Bekavac, svestrane poduzetnice koja se zalaže za ravnopravnost, ljudska prava i prava životinja. ‘Strašne žene’ zapravo je društvena igra kartama koja sadrži vrijednosti koje promovira i na kojima radi posljednje desetljeće. Ona je publiku provela kroz put od osmišljavanja karata, na kojima su žene koje su svojim djelovanjem zadužile svijet, do velikog uspjeha na crowdfunding platformi Indiegogo.

Marija Mraz iz Udruge Bolje sutra pokazala je svojom temom kako se, unatoč invaliditetu, može odlučno i bez ustezanja raditi za svoju zajednicu i činiti svoje okruženje boljim. Dokaz tome su i brojni projekti Udruge kojima su, malo-pomalo, činili Koprivnicu prilagođenijim i tolerantnijim gradom za osobe s invaliditetom. Da još uvijek ima prostora za poboljšanja pokazuje sama činjenica da govornica nije zbog svog invaliditeta doći održati govor, nego ga je snimila na video. Neprilagođenost stare zgrade u kojoj je knjižnica i dalje je njoj, i mnogima drugima, prevelika prepreka.

Diana Bekavac i strašne žene // Foto: Knjižnica i čitaonica Fran Galović

Motiv knjižnice nastavio se u govoru Anne Beate Hovind, ‘Knjižnica budućnosti – razmišljanje o budućnosti temeljeno na nadi’. Riječ je o fascinantnom projektu u kojem je knjižnica budućnosti zapravo umjetnički projekt. Ona će se moći realizirati tek 2114. godine, zato što se kreće od samoga početka – trenutno su u Oslu posađena stabla od kojih će za stotinjak godina biti izrađeni papiri za knjige te knjižnice 22. stoljeća. Njena ideja i projekt postali su viralni i izazvali su pozornost diljem svijeta, a očarali su i koprivničku publiku.

Željko Krušelj pred punom knjižnicom // Foto: Knjižnica i čitaonica Fran Galović

Okupljenima se na kraju predstavio i poznati koprivnički novinar, kolumnist i predavač Željko Krušelj s temom intrigantnog i naoko kontradiktornog naziva ‘Trebaju li mediji novinare’. Kako kaže, sve je učestalija teza da ne trebaju jer ih može zamijeniti bilo tko.

– Građani znaju što im treba i imaju puno mehanizama za to, pojava interneta drastično je demokratizirala scenu. Dogodilo se to da svatko od nas može pokrenuti svoj medij, blog, portal, društvenu mrežu, javiti se, očitovati o nečemu, u realnom vremenu uključiti u bilo kakvu raspravu. Upravo zbog toga, ako je ikada bila potrebna stručnost novinara, to je baš sada – uvjeren je Krušelj, te zaključio još jednu TEDx konferenciju, s koje su, kao i uvijek, posjetitelji otišli puni novih misli, saznanja i tema za razgovor.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Hvala na svemu

Marija Stipan nakon 45 godina staža odlazi u zasluženu mirovinu: “Još danas sestra, od sutra slikarica i vrtlarica”

Marija Stipan mnogima je dobro poznata medicinska sestra koja je desetljećima pacijentima u koprivničkoj Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×