24.1 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 20. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
dijalog

[FOTO] Gospodarstvenici u Podravki raspravljali o poreznoj reformi, Pucar: Prenijet ćemo milijune na zaposlenike
[

Ne propustite

Konferencija Hrvatska kakvu trebamo: Porezna reforma iz perspektive gospodarstva – godinu dana poslije danas je održana u organizaciji Podravke i Večernjeg lista u zgradi Podravke.

Nakon vrlo uspješne konferencije koja se održala prije točno godinu dana u sjedištu Podravke gdje se raspravljalo o nužnim promjenama u poreznoj politici u cilju stvaranja poticajnijeg poduzetničkog okruženja, Večernji list u suradnji s Podravkom i ove godine je organizirao konferenciju posvećenu efektima i očekivanjima od nadolazećih mjera porezne politike.

– Nakon godinu dana smo se našli sa slični temama, a to je u prvom redu porezni sustav. To je jako dobro. Sada smo u fazi poreznog i administrativnog rasterećenja. Važan je dijalog s poduzetnicima i javnostima. Ovakvi skupovi su kombinacija poduzetnika iz različitih segmenata gospodarstva. Interakcija, dijalog, pitanja i komentari su uvijek dobrodošli. Uvijek se otvaraju nove teme. Mi u Ministarstvu financija kao tijelo koje u konačnici promišlja stvari prije nego predložimo vladi uvijek smo dužni čuti što nam javnost ima za reči – rekao je Zdravko Marić, ministar financija Republike Hrvatske.

Zdravko Marić // Foto: Helena Jošt

Prije nekoliko dana stupio je na snagu izmijenjeni pravilnik o porezu na dohodak. On može proći i bez saborske procedure, dodaje.

– Ta je mjera već prepoznata što se vidi i iz današnje konferencije. To je okrenuto prema poduzetnicima, da oni osjete povećanje primanja, dohodaka i standarda. Ideja je da se završi cijeli set zakona u sljedećih nekoliko dana – naglasio je.

No, suština ovakve rasprave nije da se samo hvali, ističe Marić.

– Moramo se fokusirati i na ono što nije dobro. Kritike smatram konstruktivnima. Konkretno, profesor Šimović koji kroz cijelu svoju karijeru promišlja financije i poreze pokazao nam je gdje se nalazimo s obzirom na ostale zemlje EU. Po potrošnji smo prvaci. Totalno na suprotnoj strani smo po pitanju oporezivanja pojedinih segmenata, npr. nekretnina, imovine i slično. Što se tiče oporezivanja rada, prema izdvajanjima za doprinose iz plaće ili na plaću u gornjoj smo polovici ljestvice. Dva doprinosa su ukinuta, za zapošljavanje i ozljede na radu. Nažalost, zbog situacije u zdravstvenom sustavu jedan dio smo morali okrenuti njima – najavio je.

Ipak, kaže kako poreznim sustavom ne možemo riješiti sve naše probleme u sustavu i društvu.

– Ali, ne bježimo od uloge, zadaće i odgovornosti istog. Stalno predlažemo izmjene da porezni sustav da doprinos. Danas smo se dotakli i pitanja broj jedan, a to je pitanje demografije. Stimulans mora doći kroz porezni sustav i po tom pitanju – rekao je Marić.

Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke iznimno je zadovoljan konferencijom. Koprivnička kompanija je prošle godine zbog reformskih procesa podigla za čak 35 milijuna kuna standard svojih radnika.

Marin Pucar // Foto: Helena Jošt

– Ono što smo i prošle godine inicirali, a ministarstvo je prihvatilo je porez na prehranu radnika i porez na smještaj. Podravka će imati milijune kuna koje neće uplaćivati u državni proračun nego će to prenijeti na zaposlenike. To je pravi put koji smo postigli dijalogom. Želimo da se gospodarstvo rastereti i da se poveća konkurentnost, a da se ona manifestira kroz poboljšanje standarda naših zaposlenika – rekao je Pucar koji se osvrnuo i na Agrokor.

On nije bio zadovoljan dinamikom vraćanja graničnog duga. 

– Dobavljači su u najkritičnijim trenucima podržali sustav Agrokora i Fortanove. Nikad nisu bili destabilizirajući faktor, niti će biti. Ono što smo mi tražili je da se definiraju rokovi isplate graničnog duga. Očekujem da ako je menadžment Fortanove obećao 8,8 milijuna eura platiti da to izvrši u najbržem roku. Mislim da će to biti dobra podloga za dijalog. Zanima nas budućnost Agrokora, Fortanove i Konzuma. Sa strane dobavljača uvijek će imati dugoročnog partnera. Na njima je da poduzmu prvi korak – poručio je Pucar.

I Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic grupe bio je pun riječi hvale vezano za rasterećenja.

Emil Tedeschi // Foto: Helena Jošt

– Mislim da ovo što rade ministar, ministarstvo i vlada u smislu poreznog rasterećenja je dobar smjer. Prošlog prosinca smo pet tisuća kuna svakom zaposlenom u Hrvatskoj prenijeli jer je za toliko porezna uprava oslobodila poslovne ljude. Sada taj dio koji se tiče djece zaposlenika kompanija će financirati. Znači sve olakšice koje su došle od strane države mi smo prenijeli na naše zaposlene. To diže kvalitetu života i standard, ali se vraća i u potrošnju – zaključio je Tedeschi. 

Konferenciji su prisustvovali Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista, Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke, Zdravko Marić, ministar financija Republike Hrvatske, Davor Doko, član Uprave za financije Podravke, Hrvoje Šimović, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic grupe, Marko Remenar iz Adris grupa.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Virje

FOTO Druženjem i folklorom privedena kraju vrhunska Prkačijada, jedva čekamo iduću!

Tijekom vikenda uživali smo u posljednjem danu virovske Prkačijade. Uz druženje i nastup folkloraša privedena je kraju još jedna...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×